5-ти дом не символизира само чувствата, но и човека, в когото сме влюбени и с когото сме в романтични взаимоотношения.
Древната сатрология е била много, ама много силно повлиявана от морала на тогавашните общества. И тогава са съществували църковни гонения и т.нар. цензура. Помислете само, как би изглеждал един сложен хорар, в който жена, която е в любовни взаимоотношения с женен мъж и отправя въпрос относно неговата съпруга. Ако отнесем мъжа към 7-ми дом, тогава неговата съпруга ще се описва от 1-ви дом (7-ми от 7-ми) и ще съвпада с питащата. Такава постановка не е правилна.
Но ако отнесем любимия на питащата към 5-ти дом, тогава неговата съпруга ще бъде 7-ми от 5-ти, т.е. в 11-ти дом и няма да съвпада с питащата. В този случай, вие дефинирате отношението си към квезита, а неговата съпруга естествено попада в противоположния дом.
Тогава въпросът ще намери своята естествена интерпретация. Аз съм правила такива хорари и мога да кажа, че работят и че извличам всичката информация, която ми е нужна.
А сега си представете, че вие имате съперница и се борите за сърцето на своя любим с тази жена, за която вие не знаете той какво отношение има към нея. Вие сте по 1-ви дом, любимият ви ще бъде по 5-ти дом, а съперницата по 7-ми дом, т.е. вие дефинирате двамата по отношение на Вас, а не един спрямо друг.
Всичките тези особености изпъкват при сложните хорари, в които аз съм се заела да се усъвършенствам и забелязвам колко е ограничена достигналата до нас "хорарна астрология" на класиците. И ако те не са публикували тези неща, аз не вярвам да не са си задавали същите въпроси и не вярвам да не са търсели отговори. Предполагам, че са правели подобни хорари, но тайно, заради тогавашния морал, понеже любовните триъгълници са се заклеймявали публично от обществото....но те са си съществували.