Рецепцията бива два основни вида - по знак на управление/заточение или знак на екзалтация/падение. Когато едната планета е в знака на другата (в горния казус Луната е в Риби - знака на Юпитер по класическата астрология), а другата планета е в знака на екзалтация на първата (Юпитер е в Телец - знака на екзалтация на Луната), съм срещала да се казва, че двете планети са в смесена рецепция. Ако гледаме модерните управители на знаците, са си в рецепция по екзалтация, разбира се.
Допълвам отговора си по въпроса на Април.
У1 в знака на екзалтация на Луната обикновено се тълкува като "въпросът силно вълнува кверента" или дори "възможно е кверентът да преувеличава въпроса, да му отдава прекалено голямо внимание". Тук Луната отговаря на Юпитер - в неговия знак е и идва от секстил с него - добре предпоставки като за начало, каквото зависи от кверента за развитието на въпроса, то е направено. Но понеже става дума за връзка между двама души, е важно и какво мисли другата страна - Меркурий. Меркурий не е в знак, в който Юпитер или Луната имат есенциални достойнства. Но е в знак от огнената стихия, Юпитер също управлява огнен знак, така че предполагам, че момчето проявява симпатия към питащата. Но тъй като Меркурий е ретрограден и също изгорен, смянам, че другата страна във въпроса не е готова да формира отношения с питащата на този етап... Ако не броим квинкоксите, Луната е без курс, което също може да се тълкува като липса на развитие по въпроса. Ако броим квинкокса за мажорен аспект, Луната ще пренесе светлина между Юпитер и Меркурий, т.е. би могло да има шанс за взаимодействие, но поради ретроградността на Меркурий, а също и природата на аспекта квинкокс (създава напрежение по-често, отколкото приятни усещания), не ми изглежда да се получи в момента. Някои хорарни астролози тълкуват квинкокса като съдбовни пречки, шансът не е на страна на момчето в случая.
Да, Шрея, ако имат рецепция по знак на заточение/падение, работата би трябвало да изглежда, както си я описала. Още повече в твоя пример всяка планета има достойнства в знака на заточение на другата - Слънцето е на трон, Сатурн е в екзалтация. Мисля, че личностите, представени от тези две планети, са силни - всяка сама за себе си, но трудно се поставят на мястото на другия, виждат недостатъците на другия, но не и в себе си. Слънцето може да изглежда твърде властно, авторитарно в очите на Сатурн, а Сатурн да изглежда студен, безчувствен в очите на Слънцето. Но ако имат секстил помежду си, работата може да завърши положително. Секстилът би могъл да им даде възможност да преодолеят разлчията. Още повече, ако и Луната пренася светлина между тях с хармонични аспекти. В повечето случаи планета на трон е по-силна от планета в екзалтация (ако не отчитаме други фактори, като домовете, в които се намират, знака на Луната и т.н.), така че в твоя казус е възможно личността, представена от Слънцето, да е надделяла.
Само да уточня, че не съм експерт по астрология.