И така може да се разглежда, както ти подхождаш. Но все пак ти е приятелка, имаш отношение към въпроса, най-малкото емоционално. Много е важна точната формулировка на въпроса (това е и мое мнение, не само на догматиците). Това в скобите го казвам защото нарушавам доста от правилата на хорарната астрология. Ако е формулиран така: "Ще се омъжи ли приятелката ми тази година?", ще взема 11-ти дом за нея. Тук липсва сходяща връзка между Меркурий (нея) и Юпитер (евентуалния бъдещ жених). Меркурий е слаб - заточен в знака на Юпитер, докато Юпитер не проявява специален интерес към Меркурий (освен симпатии - намира се в негов фас). Двете планети излизат от секстил. Мисля, че наскоро може да е започнала някаква връзка, но по тази карта не изглежда да предстои брак с въпросния мъж.
Друг вариант, който често се използва в руските форуми за хорарна астрология, е да се вземе Луната за сигнификатор на приятелката ти, тъй като Луната и без друго вече управлява въпроса. Тогава отговорът ми би бил отново "не". Луната е слабо поставена по знак (в заточение - липса на възможности, кандидати или обстоятелствата не са в нейна полза) и дом (на куспидата на 6-ти - не изглежда да има връзка с брака, по-скоро е притеснена от ежедневни проблеми, неуредици, безработица и т.н.). Единственият предстоящ аспект на Луната е квадрат със Сатурн (мунданен управител на 10-ти дом - статус) в знака на брака Везни. Мисля, че ако й попадне възможност за брак по сметка, това няма да я направи особено щастлива. Луната идва от тригон с Марс (който екзалтира в Козирог) - възможно е наскоро да е завързала някакво увлекателно и приятно сексуално приятелство/връзка, но не изглежда, че то ще доведе до нещо по-сериозно (квадрата със Сатурн).
В трите начина на тълкуване има нещо общо. Нейният сигнификатор е слабо поставен по знак, а по две от възможните тълкувания е слабо поставен именно в знака на евентуалния бъдещ жених. Това е в синхрон с това, което ти спомена за посещанията й при врачките. Мисля, че тя е отчаяна на тема брак, превърнало й се е в нещо като фикс идея и докато не излезе от това заточено положение, работата не изглежда да се развие положително за нея.
Точно, Аброуд. Сега видях, че си го написала преди мен.
За 5-тия дом да отговоря. Има се предвид 7-ми (брак) от 11-ти (приятелка), който е 5-тият дом в картата.
Слънцето е в смесена рецепция със Сатурн - Слънцето е в знак на Сатурн, обаче Сатурн е в знака на падение на Слънцето. Слънцето е в собствения си знак на заточение, Сатурн е в собствения си знак на екзалтация. Това положение не изглежда добре за Слънцето. Слънцето е под властта на Сатурн, силно зависимо от него и отслабено поради тази зависимост, докато Сатурн не дава признаци на интерес към Слънцето, може да му е добре и без него. Сатурн е и ретрограден - може да му липсва воля и решителност да действа. И двамата се намират в последния градус на знаците - критичен, нестабилен, несигурен градус. Каквото се случи тук, може да не трае дълго. Двамата могат да формират взаимоотношения (сходящ тригон), но не се знае колко дълготрайни ще се окажат те. Слънцето продължава напред, сменя знака и се оттърсва от зависимостта си от Сатурн, докато Сатурн остава в силното си положение, все така недемонстрирайки особен интерес към Слънцето. Може да се поразсърди малко, че Слънцето вече не го тачи, но гордостта му ще надделее. Ето че нарушавам поредното хорарно правило - да се тълкуват аспектите на планетите само в рамките на настоящите им знаци. Какво ще се случи със Слънцето след като му стане ясно, че работата със Сатурн няма да се получи? В следващия знак Слънцето ще бъде диспозирано от Юпитер и му предстои да завърши секстил с него. Може би ще срещне нов човек, в който да се влюби отново и с който нещата би трябвало да се получат.
Извинявам се много, поправих си поста. Бях се объркала, незнайно защо си мислех за "квадратура" вместо за "секстил".