Дияна, имам 2 съседки - едната учи право, BA във Хамбултския университет в Берлин, а другата във Франция също право, BA. И двете си казват с какво се занимават и дори им стои гордо, тук бяха танцьорки и междувременно учиха в Езикова гимназия. Имам бивш съученик, който учи в Австрия - статистика, баща му е бивш кмет на район Централен в Пловдив, от богата семейство е. Също споделя, как преживяват студентите там, тези, които не са от богати семейства.
Тези надарените, за които пишеш много често се случва отново да бъдат на богатите децата. Аз поне не познавам такъв, но изключения винаги има, вероятно на 1000/1. Винаги има връзка я мама, я татко, я в студентския съвет, я близо до някой преподавател. Така от нищото някой да дойде и да те вземе и да открие специалиста ми звучи нереалистично за нашето бездуховно време.
Мога да говоря за САЩ, защото имам приятелка американка, която работи в университет. Никой университет там не признава нито една наша диплома, независимо каква е тя и откъде.
Само дипломите на няколко университета ще се признават в ЕС и доколко знам това ще е след 2012г., поне системата за трансфер на кредити е същата, като на тези в Европа.
А колкото до програмата Еразъм, която вече я наричат Оргазъм нека да ходи този, но когото му стиска да мизерува с 130 евро, да му стоят изпитите тук, там да полага, да му се подиграват в очите от къде е и накрая да напише доклад за престоя си там колко е доволен.