Здравей Гост

Самочувствие

• 87 Отговора
  • 10888 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:Самочувствие
« Отговор #20 -: Май 24, 2011, 06:18:15 am »
Самочувствие....то е равно на ОПИТ+ БИОГРАФИЯ+РЕАЛИЗАЦИЯ , а това от своя страна носи сигурност...

Точно по същия начин го определям и аз. АЦ-дева в съвпад с Уран, квадратура към Луна и Марс.
 Слънце- везни 3 дом,съвпад с Юнона и в комбинация на голям стелiyм съставен от Венера,Нептун, Марс и ас.Церера,Лилит и Веста.
 Луна-стрелец 4 дом, с квадратури към Хирон, Плутон и Уран, тригон към Юпитер.
 Самочувствие на 100%, при това изключително позитивно. :blink:

Та , самочувствието е сигурност и аз смятам , че за това е нужно.... :blink:

А също и отговорност във всичко което правиш, като започнем от най-малкото и стигнем до най-същественото...аз го наричам перфекционизъм. А за да можеш да носиш такава отговорност трябва да имаш сигурността в себе си, т.е. самочувствието.

Няма как без отговорност да имаш самочувствие.... :blink: Отговрност е свята дума- Дани Ит....и носи своите +/- си...,но това е в реда на нещата.... ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #21 -: Май 24, 2011, 06:24:33 am »
AC - Дева, Слънце - Козирог, Луна в Рак. AC :tri: :sun:,  :sun: :opo: :moo: . AC-то ми има само хармонични аспекти, а Слънцето и Луната има много и всякакви! Самочувствието ми дойде на около 15-16 годишна възраст, от тогава е пораснало но не е огромно, вярно е, имам приятна фигура и не съм типичната тъпа блондинка  :rakeattack: и не ми се е случвало да спада или да изчезва. Винаги е на ниво и не ме изоставя :)

АСЦ-ДЕВА.....ми аз ги обичам...,на МЦ-то са ми кацнали... ;)
На колко е козирогатото слънце? :rolleyes:

Кажи-речи на 23, но според мен голямото самочувствие е признак за също толкова голямо Его, което много вредно за индивида.

Не мисля, че е така. Аз лично нямам много време за моето \"его\". Знам какво искам, знам какво мога да направя, но и знам какво не мога да направя и на базата на това боравя с твърдо ДА или НЕ. Реалист съм.

*

Марая

• 28287
« Отговор #22 -: Май 24, 2011, 06:30:57 am »
AC - Дева, Слънце - Козирог, Луна в Рак. AC :tri: :sun:,  :sun: :opo: :moo: . AC-то ми има само хармонични аспекти, а Слънцето и Луната има много и всякакви! Самочувствието ми дойде на около 15-16 годишна възраст, от тогава е пораснало но не е огромно, вярно е, имам приятна фигура и не съм типичната тъпа блондинка  :rakeattack: и не ми се е случвало да спада или да изчезва. Винаги е на ниво и не ме изоставя :)

АСЦ-ДЕВА.....ми аз ги обичам...,на МЦ-то са ми кацнали... ;)
На колко е козирогатото слънце? :rolleyes:

Кажи-речи на 23, но според мен голямото самочувствие е признак за също толкова голямо Его, което много вредно за индивида.

дА НЕ ГОВОРИМ ЗА его СЕГА.... ;D :P....Всички знаем , какво е ЕГО...,въпреки всичко ....то е част от нас и респективно от вселената.... :blink: То е друга бира.....
Да говорим за самочувствието....,защо го имаме и какво е?! :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #23 -: Май 24, 2011, 06:36:54 am »
Ако трябва да разграничаваме Его-то от самочувствието, то тогава самочувствието е нещо като да се чувстваш уютно в собствената си кожа.

Т.е., ти имаш силата, сигурността и свободата да правиш нещата от живота с нужната лекота и увереност, като опитен играч на тенис, който играе срещу новаци.  :rolleyes:

*

Марая

• 28287
« Отговор #24 -: Май 24, 2011, 06:44:04 am »
Ако трябва да разграничаваме Его-то от самочувствието, то тогава самочувствието е нещо като да се чувстваш уютно в собствената си кожа.

Т.е., ти имаш силата, сигурността и свободата да правиш нещата от живота с нужната лекота и увереност, като опитен играч на тенис, който играе срещу новаци.  :rolleyes:

не Жином.... :blink: , самочувствието е топката , а ЕГОТО  е ракетата....
 ;D....
Останалото е илюзия....,след нея тишина.... ;)

*

Stella

• 7765
« Отговор #25 -: Май 24, 2011, 06:49:42 am »
А стЮга, бе!  :o
болен човек има ли самочувствие!? Тука егото  няма никакво значение.
Важното е да се обичаш такъв, какъвто си и да се чувстваш добре в кожата си, както казва Жином.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Марая

• 28287
« Отговор #26 -: Май 24, 2011, 06:53:13 am »
А стЮга, бе!  :o
болен човек има ли самочувствие!? Тука егото  няма никакво значение.
Важното е да се обичаш такъв, какъвто си и да се чувстваш добре в кожата си, както казва Жином.

Кой е болен Небесна/Стела? :rolleyes:
Нещо не разбирам , какво искаш да кажеш?! ;D
Какво да се прави единия меркурии паднал ,другия заточен и на каре... ;D :P

Да се обичаш няма нищо общо със самочувствие , има хора които се обичат без самочувствие и такива , които не се обичат със самочувствие.... :blink:

*

Yaya

• 2265
« Отговор #27 -: Май 24, 2011, 03:23:15 pm »
"На мен самочувствието ми е големият проблем, от малка имам проблем с него Sad Не съм нито тъпа, нито грозна, но съм ужасно неуверена. Супер много са ме мачкали съученици, "приятели", гаджета... Често съм ставала обект на подигравка. Чувствам се супер неудобно, като публично ми правят комплименти, чудя се къде да погледна."

При мен беше така до 7-ми клас(а и имам Сатурн в 11 дом). Имах една съученичка, която ме мразеше, че едно момче, което тя харесваше, харесваше мен. Толям тормоз беше, но пък ме стимулира за доста неща и съм й благодарна със сегашна дата. Успях да кандидатствам в престижна гимназия и ме приеха. После започнах малко по малко да изграждам самочувствието. Завърших хубава специалност, която пък в момента ми дава сигурност и допълнително самочувствие от факта, че я има. Справям се сама, имам това, което поискам.
При мен самочувствието не е налично изначално, то е придобито на база това, което имам и правя. Сигурна съм, че в това има пръст и Тао-то със Сатурн и Слънце в опозе.
Относно външността - горе-долу бива, не съм красавица, но с малко старание съм симпатична, казват, че съм изключително чаровна -  като го чуя ми става леко засрамено, но се старая да не го показвам. Не се смятам за красавица, но в различните очи съм и такава. Външността според мен, трябвада се подържа, без значение дали ти е дадена от Бога или се стараеш за нея. Подържаната жена е хубава жена. Усмихнатата също.

Слънце - Риби, 5
Луна - Овен, 7
АЦ - Везни, Венера в Телец 7
« Последна редакция: Май 25, 2011, 06:29:00 am от Yaya »
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

Vanila

• *
  • 385
« Отговор #28 -: Май 24, 2011, 04:19:35 pm »
...в това има пръст и Тао-то със Сатурн и Слънце в опозе.

Yaya, сигурна съм, че с АСЦ Везни и Венера в Телец си не само чаровна, ами и красива жена... :)
Тао-то, включващо Слънце и Сатурн може да те направи много презицна и взискателна към теб самата, а и към околните...

За мен ~ Уран в съвпад с Асцендента ми в Скорпион ми дава магнетичност, както и възможност да виждам под повърхността на нещата и маските, които повечето хора носят... Уран ме прави понякога странна за тях, но вече спря да ме е грижа за това - всъщност и никога не ме е и било  ;D

Венера в хороскопа ми е много добре поставена - в Телец и седми дом, в съвпад с Юпитер ~ обичам хората около мен да успяват и да работя за техния успех, за да се оглеждам в него  :blink:
Слънце в Телец ~ Асцендент Скорпион

*

Mia21

• 2502
« Отговор #29 -: Май 24, 2011, 04:47:08 pm »
Самочувствието при определени хора е положително качество. Дава тласък, високи амбиции, стремеж за победа на всяка цена.Високото самочувствие изисква много от човека, който го демонстрира. Самочувствието е вътрешна самооценка,гордост, за това кой си, какъв си, какво си постигнал и какво ще бъдеш. Друг е въпросът тази самооценка дали е адекватна, защото в определени случаи, високото самочувствие може да произхожда от завършване на престижен колеж, а в друг от това, че е онзи ден си пребил другарчето си. Доста често съм се изненадвала, как определени хора могат да се гордеят с действия и качества, от които аз сериозно бих се засрамила.В определени случаи е и защитна реакция.
« Последна редакция: Май 24, 2011, 05:07:07 pm от Mia21 »

« Отговор #30 -: Май 24, 2011, 04:48:27 pm »
на човек постигнал хармония със себе си и с околният свят не са му необходими,не се влияе от  оценката на другите, нито самочуствието го прави по-стойностен,то е само един маркетингов трик за да се котираш по- успешно по собствената си скала на ценности в обществото и тръгва от увереност и убеденост и стига до надменост,надценяване и рано или късно нещата стигат до уравновесяване , природата не търпи крайности, избора е твой колко ще се самонапомпаш  :o :'(
усета на човек кога да си на предна линия и кога тиловак, ако държиш на успеха, е добрият играч, а неовладяното самочувствието е оная динена кора, по която се подхлъзваш с лекота , мислейки, че летиш , но се приземяваш осъзнавайки,че гравитацията е болезнена и ,че е добре да си здраво стъпил на земята ;), да имаш основа, първо научаваш как се пада безболезнено и тогава  се учиш да летиш ;D
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Mia21

• 2502
« Отговор #31 -: Май 24, 2011, 05:03:17 pm »
Според мен липсата на самочувствие в натала се определя от Сатурн в твърди аспекти (съвпад,опозиция,квадрат) Венера,Сатурн съвпад Асц,в 1 дом,5дом,7 дом;Венера в Кози рог,особено при жените. ;).При мъжете по-скоро Сатурн активиращ Марс,защото им е трудно да се утвърждават като такива. :P.Споделям написаното от  лични наблюдения.Но транзити и прогресии с годините в зависимост какви аспекти правят "разчупват" леда и зависи пак от целия натал;един "огнен" или "въздушен" хороскоп по-лесно добива самочувстие във времето-собствен опит-имам Венера/Сатурн съвпад в 5 дом в Овен. ;)

Аз имам Сатурн на Асцендента. Както писах в началото имам високо самочувствие, но се стремя да не го демонстрирам, защото смятам, че е по-важно хората да ме преценят коя съм и каква съм, отколкото да им го набутвам изкуствено. Единствено го демонстрирам в работата си, за да вдъхвам доверие в клиентите и защото представлявам фирмата, в която работя. Силните играчи на пазара си гонят нивото и търсят силни партьори. Там по-скоро при мен е поза.

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #32 -: Май 24, 2011, 05:38:59 pm »
Самочувствие....то е равно на ОПИТ+ БИОГРАФИЯ+РЕАЛИЗАЦИЯ , а това от своя страна носи сигурност...
това е 100% така, обаче, при не обработени  позиции, винаги се появява едно рогато дяволче, под формата на някои транзит, примерно, дето те дръпва за роклята Сигурност и ти заявява със злобновата усмивчица "-Моме, ами ако това дето можеш, знаеш, правиш, не е най-доброто, сигурна ли си, че е така.."  ;D И после се налага дълго да му доказваш на това дяволито нещо, колко много си направил и че всичко е заслужени и дрън-дрън :)
Разбира се има го и обратния варинат. Някоя кифла (от темата за хумора) може да се смята за супер, обаче това далеч да се различава от истината :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #33 -: Май 24, 2011, 06:24:24 pm »
на човек постигнал хармония със себе си и с околният свят не са му необходими,не се влияе от  оценката на другите, нито самочуствието го прави по-стойностен,то е само един маркетингов трик за да се котираш по- успешно по собствената си скала на ценности в обществото и тръгва от увереност и убеденост и стига до надменост,надценяване и рано или късно нещата стигат до уравновесяване , природата не търпи крайности, избора е твой колко ще се самонапомпаш  :o :'(
усета на човек кога да си на предна линия и кога тиловак, ако държиш на успеха, е добрият играч, а неовладяното самочувствието е оная динена кора, по която се подхлъзваш с лекота , мислейки, че летиш , но се приземяваш осъзнавайки,че гравитацията е болезнена и ,че е добре да си здраво стъпил на земята ;), да имаш основа, първо научаваш как се пада безболезнено и тогава  се учиш да летиш ;D

Напълно съм съгласна с теб, Стреличке!  :blink:
Самочувствието, когато е в разумни граници, се гради върху вътрешна увереност, която ни зарежда с позитивна енергия и ни прави магнетични за околните.
Винаги съм се стремяла да запазя достойнство, във всяка една ситуация, и често това се е тълкувало погрешно от околните като надменност, резервираност, високомерие и т.н.
Винаги са ми били смешни демонстрациите на огромно самочувствие, когато човекът, който го демонстрира, просто не се усеща, че прекалява и отстрани изглежда малко... жалко, тъй да кажем. Виждала съм жени с огромно самочувствие, но изпълнени с вътрешна неувереност, страхове... Те просто играят. Огромното самочувствие често е вид свръхкомпенсация, поза, а смъкването му посредством някоя провокация при подходящи обстоятелства прави човека изключително уязвим, тогава всички маски падат.  ;D
Виждала съм и жени, които излъчват непоклатимо достойнство и тяхното самочувствие ги прави привлекателни, харизматични, магнетични.
Най-смешните демонстрации на напомпано самочувствие, които някога съм виждала, са Сатурн на АС в знака Лъв (в опозиция със Слънце във Водолей) и обратният вариант - Слънце във Водолей в съвпад с АС в опозиция със Сатурн и Луна в Лъв. В първия случай (Сатурн в първи дом) огромното самочувствие беше поза, на жената липсваше вътрешна увереност, самооценката бе ниска, имаше доста комплекси, тя просто "играеше" самочувствие без да притежава такова. Във втория случай (Слънце в първи дом) самочувствието се градеше за сметка на външната опаковка, чара, излъчването и финансовите възможности. Погледнати отстрани, и двете преиграваха и бяха смешни.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #34 -: Май 24, 2011, 06:40:46 pm »
аз имам проблем със самочувствието.....но мисля, че по-скоро идва от конкретни аспекти...като цяло картата ми ин-ска
АСЦ Козирог, Луна Скорпион 9-ти дом, Слънце Рак 6-ти дом...и Слънцето и Луната имат по някой друг лош аспект, Марса ми е слаб в падение.....аспекти, които мисля че са в основната на не доброто ми самочувствие са Венера/Сатурн опозиция, Слънце опозиция Нептун, Марс в падение и може би ранения ми Меркурий....

*

Lillie

• 30532
« Отговор #35 -: Май 24, 2011, 06:46:05 pm »
Самочувствие се гради с годините и опита, никой не се ражда с него.
Е, може би с изключение на онези, които още с раждането получават всичко наготово и по право (в семейство с висок статус), но и при такива деца не е изключено да бъдат плахи и свенливи, докато не придобият някои популярни ( ;D) социални навици.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #36 -: Май 24, 2011, 07:23:14 pm »
Мисля , че луната е причина за самочувствието..., а не Сатурн.
Защото според мен една лошо поставена луна ,особено в квадрати с лични планети си е наказание.... :(
Може да даде и прекалено голямо самочувствие , ако има и Юпитер около кардинални оси ,както и доста ниско.... :rolleyes:

*

Марая

• 28287
« Отговор #37 -: Май 24, 2011, 07:46:48 pm »
Самочувствието освен , че се гради с годините , може да се изгради и за един ден....,но сякаш бързо рухва...

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #38 -: Май 24, 2011, 07:55:33 pm »
може би си права. Сякаш водните луни са по-склони към по-ниско самочувствие, за разлика от огнените и в добавка един кофти аспект към луна

*

Lillie

• 30532
« Отговор #39 -: Май 24, 2011, 08:14:33 pm »
Самочувствието на свързвам с една-единствена планета, но Луната определено има принос, да.
Доколкото Луната показва как човек се чувства в своята "кожа". Но една силно ранена Луна в съчетание със Слънце в съвпад или тригон с Юпитер, особено ако последните са ъглови, може да демонстрира привидно голямо и непоклатимо самочувствие.
В първата карта, за която споменах, Луната не е ранена нито от Сатурн, нито от Плутон или Марс. Но има Сатурн в съвпад с АС и в опозиция със Слънцето (и взаимна рецепция), а двете светила участват в голям въздушен тригон с Плутон, който е ъглов (съвпад с ИЦ). Единственият негативен аспект на Луната е опозиция с Нептун, има и знаков квадрат с Венера (орбисата е твърде широка).
Забелязах, че в някои женски карти, в които има твърд аспект между Луна и Венера, наличието на силен Сатурн в аспект към някое от светилата (независимо какъв, може да бъде и тригон) често поставя на фокус темата за самооценката, кара ги непрекъснато да се сравняват и състезават със своите посестрими, които в повечето случаи се възприемат като конуренция. Тази роля на ревнива Афродита е вградена дълбоко в психиката им и причините, които ги карат постоянно да се стремят към надпревара, могат да бъдат различни, но Сатурн е корективът, който подлага на изпит самооценката им и показва доколко е реалистична и дали има нужда от ъпдейт.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.