Здравей Гост

Планета в домицил и планета в екзалтация -прояви и фокус

• 160 Отговора
  • 22207 Прегледи
*

Londa

• **
  • 561
Синът ми е със съвпад Марс / Венера в Телец, 4-ти дом. Марс е слаб и по знак, и по дом, а детето кипи от енергия, постоянно е в движение и ми мрънка да го запиша на карате. Венера за сега не се е проявила - няма желание да се занимава с изкуство, поне на този етап.

Луна на трон в Рак - мразя домакинската работа!

Това важи с пълна сила и за мен.Хич не обичам да готвя и въобще да домакинствам.Е , правя го, но с нежелание.
Разбира се да ям обожавам, но ако може друг да готви най-добре! ;D

*

Lillie

• 30532
Тоест-западната карта не работи, но сидералната-да?

Работят и двете, но по различен начин се разглеждат факторите за успех.

В западната карта силната Венера в 10 дом благоприятства социалния възход. Но има и добре поставен Юпитер в 11 дом, който дава тригон на Луната, управляваща изгряващия знак.

По сидерал са други факторите, вече ги изброих - на първо място това е Юпитер в Риби, който попада в 10 знак от АС, както и Луна в сид. Рак във 2 дом, получаваща аспект от Юпитер. Има и Чандра-Мангала йога - Луната получава аспект от екзалтирал Марс. Има и Раджа йога, в която участват Венера и силен Сатурн в 9 дом. Има доста йоги за материален успех и наистина работят.

Да, интересно ще е да се спомене и за изявите на екзалтиралия по сидерал Марс - отново няма много общо с концепцията за силните планети. В случая обаче Марс е изгорен от Слънцето, двете планети са в 8 дом от Лагна. И вместо да даде смелост, кураж, енергия на натива, го е белязал с други качества, доста по-изявени - предпазливост, страхливост, леко параноични тенденции, прикритост в действията и изключителен мързел, тоя човек почти не се движи. В случая силният Марс не дава спортен хъс, а по-скоро талант на стратег, много прагматичен подход, всяка стъпка е предварително планирана, отлични организаторски и аналитични умения. По принцип е човек, когото не можеш да мръднеш с топ, много инертен, но материалният интерес е движещ и го подтиква към действие. Но следва да се отчете и съвпадът на господаря на Лагна (изгряващия знак) с Кету - такава позиция също говори за прикрит и предпазлив човек, особено в съчетание с накшатрата на Луната - Ашлеша. Измамното впечатление върху повечето хора се дължи на силен Юпитер в знака на Арудха Лагна, по западната това е екзалтирала Венера в 10 дом - МС отговаря и за нашия публичен образ.

Но както казах, по екзалтирала Венера в 10 дом в западната карта няма абсолютно никакви таланти, а хем е в тригон с Нептун. Не проявява особен афинитет към изкуствата, към музиката...
Но във връзките влиянието на така поставена и аспектирана Венера е силно изявено - обикновено търси жена, която да "спаси", да извади от трудна ситуация, да спонсорира, но същевременно да я направи напълно зависима (Плутон и Нептун). И още нещо по Венера - жената трябва да е привлекателна и по някакъв начин да контрастира с него (Уран?). Трите брака дотук се развиват по такъв модел.

« Последна редакция: Декември 05, 2012, 05:34:10 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Юпитер ми е ретрогарден и заточен, а чужди езици уча с лекота.

Чуждите езици не са само по Юпитер.

Често се случва и тронов Меркурий да не дава добри лингвистични способности. Човек със силен Меркурий може да е силен в словото или в някоя меркуриева сфера, но един силен Меркурий не те прави лингвист/филолог и въобще не е условие за реализация в тази сфера. Може да е нещо друго по меркурианска линия.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Накрая наистина ще се окаже, че е преимущество да имаш планета в падение или заточение  ;D

Не бих го твърдяла категорично, всяка планетна позиция /по знак/ има и своите плюсове, и своите минуси.
Но специално що се отнася за Марс и Венера, подчертана изява в съответната сфера съм наблюдавала и в двата случая - и когато планетата е есенциално силна (на трон, екзалтация), и когато е есенциално слаба (заточение, падение). За Меркурий също е приложимо - изявени писателски и лигвистични способности често съм виждала при Меркурий в Стрелец и Риби - знаци на заточение.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
Eдна статия по въпроса за есенциалните и акцидентални достойнства от Дияна.

*

Lillie

• 30532
Сетих се и за бившия ми шеф - с Марс във Везни и Венера в началото на Скорпион (по сидерал са във Везни в един знак с Раху). Таланти по Венера не зная дали има, но по Марс има изяви - тренира и преподава бойни изкуства.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Eдна статия по въпроса за есенциалните и акцидентални достойнства от Дияна.

Поздравления за статията, много добре е синтезирана!

Цитат
Планета, изгорена в знака, който управлява или в който екзалтира, се счита за изключително силна - близостта на Слънцето тук я подсилва, а не унищожава силата й!

Интересно, но в случая, за който споменах по-горе, изгореният Марс в Козирог по-скоро е ослабен, отколкото екстремно силен. Но това е позиция по сидерал, иначе са във Водолей по западната.

Страхливост, предпазливост, прикритост, малодушие, инертност, презастраховане и подсигуряване, нежелание за физическа активност. Но вероятно това се дължи на опозицията на Луната с Марс и Сатурн, сигурно попада близо до техния мидпойнт.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
Винаги съществува такава възможност от изключения, даже когато се обхващат много разглеждани казуси, поради една или друга причина в контекста на цялото. Съвършената "рецепта" комай е невъзможна.

Марс в Козирог не е първосигнален, настъпателен, на действието или на спортния хъс, както този в Овен, той като цяло си е повече стратег. Ако този човек е добър стратег, но не се налага с груба сила това не го прави по-малко активен, а само на едно по-различно ниво - там му е силата. Сама написа, че има отлични организаторски и аналитични умения - изгорен Марс в Козирог т.е. дадения от теб пример е по-скоро потвърждение на това, че изгорената планета, която има есенциални достойнства е силна с добрите си качества.

Слабите есенциално планети имат повече драйв, за да постигнат вътрешна хармония. Тези в домицил и екзалтация пък смятат, че най-доброто им принадлежи по право.

*

Papy

• 4343
А, лили, видя ли едно от правилата за +5 точки, от линка, който сложи:
"- если это планета Меркурий, находящийся в пределах 7-11,5 градусов от Солнца"

*

abroad

• 2187
Венера във 2ри дом е по разходната част, не по приходната ;D, в най-добрия случай дарява с вещи, може и с имане, но на хартия, не точно пари по сметка в банка
по-скоро Юпитер тук е знак за неизпадане в несъстоятелност

Папи, цял ден смятам, не ми се смята и сега, някой друг път, а? Всъщност, важно е космичното :P състояние на диспозитора също

Вярно е за стратега и Марса в Козирог, не е по късите разстояния

при брат ми пропуснах да спомена освен съвпада на тронов Юпитер и Меркурий в Стрелец и троновия Марс в Овен

Венера е във 2ри, ретроградна, Марс в Телец, в квадрат помежду си - последното, което може да ми се лепне като етикет е тромава, инак много работи в себе си не харесвам, ма гледам, че там ми е грешката ;D

да вметна и Меркурий казими - никак не го изживявам като силен, ако изключим уменията на добър шофьор ;D
« Последна редакция: Декември 05, 2012, 08:39:17 pm от abroad »

*

priya

• **
  • 1263
Я кажете сега за Нептун във 2ри дом ;D Колко броя фалити и несъстоятелности ще даде и според зависи кое? :-\
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Papy

• 4343
Я кажете сега за Нептун във 2ри дом ;D Колко броя фалити и несъстоятелности ще даде и според зависи кое? :-\

Дай знак, градус, аспекти

*

priya

• **
  • 1263
Нептун ретро 13.53* Стрелец, секстил Плутон, трин Сатурн

*

Mims

• **
  • 772
Нептун на 13,26,Стрелец,К 2,секстил Плутон ,тригон Луна/ Венера,квадрат Слънце / Мерк има брат ми.
Винаги се е справял перфектно финансово,харчи през пръсти,но и много работи - Сатурн на МЦ.Работи от завършването на гимназията.  ;D

*

Papy

• 4343
+10 (3дом, 7знак и градус)
-5 ретро
Тотал: + 5, това без терм, фейс

няма фалити
Енергия от плутон, стабилност от сатурн
« Последна редакция: Декември 05, 2012, 10:22:31 pm от Papy »

*

Lillie

• 30532
Вярно е за стратега и Марса в Козирог, не е по късите разстояния

Ще си пожелая и аз такъв Марс в някое следващо прераждане.  :blink:

Моят обикновено се "разлива" в мрънкане, тръшкане и опяване, реална работа не върши, докато не му падне таванът на главата. Но в момента, в който падне, може да преобърне всички реки и морета.  :rolf:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

priya

• **
  • 1263
-5 ретро

няма фалити

ама нали за 2ри дом говорехме? :-\

*

Papy

• 4343
-5 ретро
няма фалити

ама нали за 2ри дом говорехме? :-\
3 точки

*

priya

• **
  • 1263
а, добре значи - ще видим - ако не фалирам ще се разбере, ако пък фалирам - пак :unsure:

*

Lillie

• 30532
Ох, само да си приключа и издам голямата поръчка, току виж и моята Венера да се причисли към дашните.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.