Здравей Гост

Планета в домицил и планета в екзалтация -прояви и фокус

• 160 Отговора
  • 22361 Прегледи
*

Papy

• 4343
За космичния статус намерих нещо интересно, от Вронски: http://www.liveastrology.org/kosmos_status.htm

Полезно, мерси :)
Даже ако може го сложи в някои от информационните теми

*

Lillie

• 30532
Ще си сметна тия статуси по-късно вкъщи, стана ми любопитно.

По индийската знам кои са ми най-силните планети или по-точно коя  :blink:, искам да видя и по Вронски какво ще излезе.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
Ще си сметна тия статуси по-късно вкъщи, стана ми любопитно.

По индийската знам кои са ми най-силните планети или по-точно коя  :blink:, искам да видя и по Вронски какво ще излезе.

Ще е интересно да се сравни, ти си ми казвала, че доста от планетите ми са силни-за добро или лошо, сега сметнах по вронски-слаба луна, силен меркурий, силен сатурн и юпитер, после ще смятам още

*

Ronia

• **
  • 1557
Не знам-познавам всякакви венери, които са търсещи :))

Aз също. И моята в Дева изобщо не е цвете за мирисане в това отношение. А с Венера във Везни и аз познавам мъже, единият особено отблизо, и е прекрасен партньор.

*

Lillie

• 30532
Мислех, че Венера ми е с отрицателен статус /по западната/, а се оказа доста силна, със знак плюс.

Обаче Юпитер, както и предполагах, е със статус "0" - нито със знак плюс, нито със знак минус.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
Мислех, че Венера ми е с отрицателен статус /по западната/, а се оказа доста силна, със знак плюс.

Обаче Юпитер, както и предполагах, е със статус "0" - нито със знак плюс, нито със знак минус.  ;D

Ама сметна и допълнителните точки от таблиците под основните, нали?
А когато е и 30' към кой градус го броим?

*

Lillie

• 30532
Ама сметна и допълнителните точки от таблиците под основните, нали?
А когато е и 30' към кой градус го броим?

Ще сметна после и допълнителните, видях само по градус как е положението - пълна нула под налягане.  ;D

Ако някоя планета е от 29-01 до 29-59 гр., се брои за 30ти.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
За космичния статус намерих нещо интересно, от Вронски: http://www.liveastrology.org/kosmos_status.htm

Полезно, мерси :)
Даже ако може го сложи в някои от информационните теми

Ето още една полезна табличка с есенциални достойнства - Египетски терми, по-долу са посочени и балове:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187

Но специално за "общо космично състояние" ми стана любопитно как се определя - чувала съм и друг път това да се споменава, чела съм го и при една авторка - мисля, че беше в една от книгите на Гита Мерджанова, ако не ме лъже паметта.

нямам честта да съм я чела, тя от древните ли е, шегувам се :blink:
за първи път прочетох определението преди много години от АН в нейния сайт, тоест този тук
понятието (cosmic state), макар и тълкувано по различен начин, в зависимост от преводачите и преписвачите през вековете се размива, но за отправна точка се счита това на Jean-Baptiste Morin (живял преди У.Лилли), нищо че той ги разпределя в три отделни секции в книгата си. Та, общо космично състояние включва повечето ни известни начини за рейтинговане на планетите, но не точно масовите схващания

ето кратко резюме на една от книгите му (извинявам се, нямам време да превеждам):

Planetary Powers: The Morin Method

Planetary Powers is a comprehensive book on the Morin Method of Horoscope Interpretation. It begins with examples of the fundamental principles and steadily advances to the full techniques. Each principle and technique is illustrated with examples. Each of the book's sections focuses on a specific factor of horoscope interpretation.The Morin Method is a practical and useful set of rules that results in accurate chart interpretation. Familiarity with the Astrologia Gallica, the works of John-Baptiste Morin, although desirable, is unnecessary in order to use the Morin Method of Horoscope Interpretation.Section I covers planetary powers, including theory of determinations, houses, signs, planets, essential dignities and debilities, natural and acquired analogy, and analogy of the planets with the houses.Section II explains the cosmic state of the planets in relationship with the houses. Topics covered are benefic and malefic planets, dispositors, peregrine planets, determination through house position and rulership, cause and effect, conjunctions, and determining combination by analogy.Section III discusses the Morin Method regarding determination by actual location, empty house judgment, affairs signified by the houses, determination and evaluation of the effect of a planet in a house, the houses of life and death, and the power of aspects. The book concludes with numerous charts for study."To my knowledge this book is the best available instruction manual for the Morin Method."-James Herschel Holden, translator of eleven books of the Astrologia Gallica series by John-Baptiste Morin

*

Lillie

• 30532
Значи, доколкото разбирам, отново става въпрос за есенциални и акцидентални качества.

Но ако се върнем към темата, при индийците също се споменава за силни, но проблематично поставени планети.

При мен с такъв статус е Венера - "неприлично силна", но трудно поставена в Раши (марана стхана + вакра). Но поне се вижда и не е прегоряла от Слънцето.  :73:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
Значи, доколкото разбирам, отново става въпрос за есенциални и акцидентални качества.

горе-долу, но не само, не съвсем, както писах горе
не знам според индийците, но според западняците такава ти е Луната, например, ако говорим за едно и също
впрочем, моята - също

ето още история:

Babylonian astronomy

According to Asger Aaboe, the origins of Western astronomy can be found in Mesopotamia, and all Western efforts in the exact sciences are descendants in direct line from the work of the late Babylonian astronomers.[1] Our knowledge of Sumerian astronomy is indirect, via the earliest Babylonian star catalogues dating from about 1200 BCE. The fact that many star names appear in Sumerian suggests a continuity reaching into the Early Bronze Age.
The history of astronomy in Mesopotamia, and the world, begins with the Sumerians who developed the earliest writing system—known as cuneiform—around 3500–3200 BC. The Sumerians developed a form of astronomy that had an important influence on the sophisticated astronomy of the Babylonians. Astrolatry, which gave planetary gods an important role in Mesopotamian mythology and religion, began with the Sumerians. They also used a sexagesimal (base 60) place-value number system, which simplified the task of recording very great and very small numbers. The modern practice of dividing a circle into 360 degrees, of 60 minutes each hour, began with the Sumerians.
During the 8th and 7th centuries BCE, Babylonian astronomers developed a new empirical approach to astronomy. They began studying philosophy dealing with the ideal nature of the universe and began employing an internal logic within their predictive planetary systems. This was an important contribution to astronomy and the philosophy of science, and some scholars have thus referred to this new approach as the first scientific revolution.[2] This new approach to astronomy was adopted and further developed in Greek and Hellenistic astronomy. Classical Greek and Latin sources frequently use the term Chaldeans for the astronomers of Mesopotamia, who were, in reality, priest-scribes specializing in astrology and other forms of divination.
Only fragments of Babylonian astronomy have survived, consisting largely of contemporary clay tablets with ephemerides and procedure texts, hence current knowledge of Babylonian planetary theory is in a fragmentary state.[3] Nevertheless, the surviving fragments show that, according to the historian A. Aaboe, Babylonian astronomy was "the first and highly successful attempt at giving a refined mathematical description of astronomical phenomena" and that "all subsequent varieties of scientific astronomy, in the Hellenistic world, in India, in Islam, and in the West—if not indeed all subsequent endeavour in the exact sciences—depend upon Babylonian astronomy in decisive and fundamental ways.

Old Babylonian astronomy

Old Babylonian astronomy refers to the astronomy that was practiced during and after the First Babylonian Dynasty (ca. 1830 BC) and before the Neo-Babylonian Empire (ca. 626 BC).
The Babylonians were the first to recognize that astronomical phenomena are periodic and apply mathematics to their predictions. Tablets dating back to the Old Babylonian period document the application of mathematics to the variation in the length of daylight over a solar year. Centuries of Babylonian observations of celestial phenomena are recorded in the series of cuneiform tablets known as the Enûma Anu Enlil—the oldest significant astronomical text that we possess is Tablet 63 of the Enûma Anu Enlil, the Venus tablet of Ammisaduqa, which lists the first and last visible risings of Venus over a period of about 21 years. It is the earliest evidence that planetary phenomena were recognized as periodic.
The MUL.APIN contains catalogues of stars and constellations as well as schemes for predicting heliacal risings and settings of the planets, and lengths of daylight as measured by a water clock, gnomon, shadows, and intercalations. The Babylonian GU text arranges stars in 'strings' that lie along declination circles and thus measure right-ascensions or time intervals, and also employs the stars of the zenith, which are also separated by given right-ascensional differences.[5] There are dozens of cuneiform Mesopotamian texts with real observations of eclipses, mainly from Babylonia.

Planetary theory

The Babylonians were the first civilization known to possess a functional theory of the planets. The oldest surviving planetary astronomical text is the Babylonian Venus tablet of Ammisaduqa, a 7th century BC copy of a list of observations of the motions of the planet Venus that probably dates as early as the second millennium BC.[6] The Babylonian astrologers also laid the foundations of what would eventually become Western astrology.[7] The Enuma anu enlil, written during the Neo-Assyrian period in the 7th century BC,[8] comprises a list of omens and their relationships with various celestial phenomena including the motions of the planets.[9]

продължение оттук, да не копирам повече:

Babylonian astronomy

*

abroad

• 2187
вариации, сбито мнение по темата:

" Cosmic state " = Sign
" In a good state " ( he means in its own sign or exaltation )

" Mediocre state " ( is probably in a sign of its triplicity rulers

" Bad cosmic state " ( will probably be fall, Exile or peregrine ( wild). )

" Peregrine "  ( when it is not in its own Sign sign, not in its exaltation,not in Triplicity, not in its bound or terms and not in its Decan. )

The medeaval Astrologers described  it as a person in a foreign country where he knew nobody and did not speak the language.  This was considered a serious debility for the planet.  However reception could be of great help.  For instance ,when the Moon is in Sag. it is Peregrine but when Jupiter is in Piscis it " receives " the Moon and greatly mitigates Peregrinity.

A House is Good:

1. When it is angular ( producing )

2. Fifth house ( children, love, and trining the Ascendant-traditional house of Venus )

3. Eleventh house : (house of hopes and wishes- house of Jupiter-and sextiling the Ascendant)

A House is Bad: ( these houses do not aspect the ascendant )

( inconjunct = worst aspect )

1. 12th House ( house of bad fortune )

2. 6th house ( illnesses not health which is the first house )

3. 8th house ( death )

Second House: There is a problem with the second house which is not considered " bad " although it does not aspect the Ascendant
Third and Ninth house are not considered to be bad ( although cadent)as they are the house of the Sun ( 9) and the Moon ( 3) and Trine (9) and sextile (3) the Ascendant.

A natural benefic planet

in a good cosmic state and in

A good house   
Perfectly realizes what it promises, especially when there are correspondences between the significations of the planet and the house 

A bad house    Cancels or at least weakens the bad significations of the house in question.
in a mediocre cosmic state and in

A good house

Produces more or less what it promises
A bad house   Does not impede the ailments but moderates their stretch
  in a bad cosmic state and in   A good house   Hardly realizes what it promises , or by the wrong means ,or incites jealousy. ( so,it seems it won’t make you happy)
A bad house   Does not impede anything

A natural malefic planet

in a good cosmic state and in

A good house   
Realizes insufficiently or with difficulty or by reprehensible means ; may an accident afterwards

A bad house   
Does not take away the ailments but moderates their effect.The good cosmic state of Domicle or Exaltation is still bad. In order to moderate the ailments it is necessary that good aspects testify to the planet. ( aspect them)

in a mediocre cosmic state and in

A good house

Does not give nor does not take away anything
A bad house   
Contributes far less intensively to the realization of the ailments than the planet were placed in a bad celestial state

in a bad cosmic state and in a

A good house   
Prevents the realization of something good or makes it a source for misfortune

A bad house   
Favours and aggravates the ailments

*

Lillie

• 30532
Тук-там има съвпадения и с твърденията на индийците.
С тази разлика, че малефик в "добър" дом не действа особено благоприятно, най-добре се чувстват в упачайа.
Докато на бенефика му е най-трудно да се изяви в дустхана, но що се отнася до 8 дом, разположеният там Юпитер дава и някои предимства.

А ако говорим за Луната през призмата на индийската астрология, забелязвам съществени разлики в изявата й според заеманата накшатра в зависимост от това дали съвпада с бенефик или малефик. Луна в най-благоприятните накшатри, но в съвпад или опозиция с малефици дава "изкривяване" на някои характеристики, на фокус излизат по-негативните й страни.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187

А ако говорим за Луната през призмата на индийската астрология, забелязвам съществени разлики в изявата й според заеманата накшатра в зависимост от това дали съвпада с бенефик или малефик. Луна в най-благоприятните накшатри, но в съвпад или опозиция с малефици дава "изкривяване" на някои характеристики, на фокус излизат по-негативните й страни.

според индийците Луната ми е отличително добре поставена, но зависи за какво, ако обаче не отчетем някои съществени детайли - твърде оскъдни са ми познанията за ведическата астрология като цяло, но преди известно време Diyana (жалко, че не пише вече тук) в астроартис беше споменала за положението на Гулика в нежелана близост до това на силната Луна

*

Lillie

• 30532
Да, твоята по принцип е много добре поставена - в Рак си остава и по сидерал, в късметлийския 9 дом и в трикона от Лагна, малко след отминало пълнолуние. Виж и в Д9 как е поставена.

Моята си е доста чепата, откъдето и да я погледнеш - и в раши, и в навамша.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
за тях си е добре, дори много добре
другото няма значение

Със сигурност, но статистиките са доста красноречиви. :))

тоест?
от къде тръгнахме, до къде ли ще стигнем

не ти ли се е случвало да се зарадваш на някой, дето има, по-леко му се получават нещата, изглежда като благословен, поне отстрани? - защото цената винаги се плаща, по един или друг начин, може и да не личи отвън (има си и специфични астро положения, описващи последното)
а, понякога си мислим, че много плащаме, а нищо не се получава, често и реално е така, но все така остава актуален в контекста горният ми въпрос

та, майка ми - Юпитер в Стрелец, Венера в Риби, Луна - не е сигурно, но може и да е Рак*
брат - Юпитер в Стрелец съвпад Меркурий отново в Стрелец в 1ви, на върха на 2ри
приятелка - Юпитер в Рак, Венера в Риби

шеф - Слънце, Луна, Меркурий, Юпитер в Стрелец

?

и да кажа, че изобщо не страдам от субективизъм и пристрастия, независимо кой какъв ми е, същото важи за и върху мен самата

*

Grace

• 2257

Цитат
...........................................................................

abroad, къде мога да прочета пълния текст по темата ? благодаря предварително :)

*

Lillie

• 30532
за тях си е добре, дори много добре
другото няма значение

Със сигурност, но статистиките са доста красноречиви. :))

тоест?
от къде тръгнахме, до къде ли ще стигнем

не ти ли се е случвало да се зарадваш на някой, дето има, по-леко му се получават нещата, изглежда като благословен, поне отстрани? - защото цената винаги се плаща, по един или друг начин, може и да не личи отвън (има си и специфични астро положения, описващи последното)

Аз за други статистики говорех, а не на кой колко лесно му се случват нещата. :))

Специално за силните Венери и техните аналогии - често се случва да дават голям наплив, но некачествен материал. Възможности никак не липсват, друг е въпросът за изборите (и летвите). Понякога оставаме сами, защото прагът за навлизане е твърде висок, а понякога истински ценното се губи в безразборна консумация...

В повечето карти с Венера в силна позиция съм забелязала специфично да "страда" някоя от венерините сфери. Но може да дари родения и със съответните таланти. На по-примитивно ниво успехът се измерва с венерини дрънкулки - голяма сума пари в банковата сметка, луксозни придобивки, маркови дрешки, дизайнерски ботушки и т.н. На по-високо ниво - някаква форма на творчество, естетика, изкуство.

Както каза навремето един уважаван от мен астролог (Гали), Венера е "лъскавата опаковка". Но лъскава опаковка не винаги предполага качествен пълнеж. Това имах предвид и за силните есенциално планети - те също имат своите трудни страни, дори ако се абстрахираме от аспектите.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187

Цитат
...........................................................................

abroad, къде мога да прочета пълния текст по темата ? благодаря предварително :)

http://www.classicalastrologer.com/ :blink:

*

abroad

• 2187

Аз за други статистики говорех, а не на кой колко лесно му се случват нещата. :))

аз за същите статистики питах?