Здравей Гост

страховете или как да избягаме от "Защо на мен"

• 134 Отговора
  • 13658 Прегледи
*

Yaya

• 2265
« Последна редакция: Ноември 03, 2012, 03:01:14 pm от Yaya »
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

vanilla

• **
  • 1578
Re:страховете или как да избягаме от "Защо на мен"
« Отговор #1 -: Юли 06, 2011, 07:08:56 pm »
ами имаше една малка сентенция, която силно важи за Плутон

Господи, дай ми сили да променя това, което мога да променя.
Дай ми търпение да приема това, което не мога да променя.
Дай ми мъдрост - да различа едното от другого!

нещо такова беше.......
мисля, че в ситуацията ще помогне смирение и търпение....явно Сатурн е много важен тук.....

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #2 -: Юли 06, 2011, 07:50:14 pm »
 Yaya, изплува в главата ми е един цитат: " Ако не можеш да промениш обстоятелствата,
промени отношението си към тях ! "
 Мисля, че имаш нужда да потърсиш нещото което ти липсва в себе си  :blink:

Ако няма какво да кажеш, просто замълчи ...

*

Рая

• **
  • 1094
« Отговор #3 -: Юли 06, 2011, 08:08:44 pm »
просто спри да бягаш!!!
и аз съм в същата ситуация и честно казано, дотолкова ми писна, че спрях да се замислям, просто се пуснах по течението, пък да става, каквото ще...

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #4 -: Юли 06, 2011, 08:31:43 pm »
Всяко бягство от проблема , не само не го решава , а го задълбочава....
А израза *Защо на мен?* е въпрос на избор...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Yaya

• 2265
« Отговор #5 -: Юли 06, 2011, 08:52:38 pm »
 не бягам от  роблема но не мога да го реша. преследва ме а решението не зависи от мен. това което ми трябва също не зависи от мен. иначе одавна щях да го забравя. дали затова е съвпада на СЛВ с у7? Дали това е кармата? Да ме следва и докога? Научих си урока а то продължава. Днешния ден ме срина...

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #6 -: Юли 06, 2011, 09:17:01 pm »
не бягам от  роблема но не мога да го реша. преследва ме а решението не зависи от мен. това което ми трябва също не зависи от мен. иначе одавна щях да го забравя. дали затова е съвпада на СЛВ с у7? Дали това е кармата? Да ме следва и докога? Научих си урока а то продължава. Днешния ден ме срина...

Не...това не е кармата...

Повторението означава , че не си научила уроците...Тази цикличност не е просто хей така...Погледни проблема от друг ъгъл...

Няма да е и последния такъв бъди сигурна...,ще има още много които ще те сриват и изправят....Така , че просто се усмихни...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #7 -: Юли 06, 2011, 11:16:23 pm »
И аз само и трупам в душата си ,а така искам да се освободя .
Защо съм в тази ситуация и кога ще разбера урока ? Защо не мога да "видя" след като толкова много искам да науча урока и да се освободя?

Опитвам се да приема ситуацията ,но не знам как,не ми се получава,а виждам ,че така не е добре за мен .Толкова много искам промяна ,а съм сякаш в най-големия застой.Всякак опитвам ,но за първи път в живота ми се случва да се чувствам така безпомощна пред съдбата и скована от страх  и се питам защо на мен ,какво ми има ,че Вселената не иска да ми помогне - поне малко тласък да ми даде. 

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #8 -: Юли 06, 2011, 11:22:21 pm »
Това, подозирам, съм го превеждала от Хъбард, мотае се из клуба ми...

Две правила за щастлив живот:

Първо: Бъдете в състояние да понесете каквото и да е.

Второ: Причинявайте само това, което хората са в състояние да понесат с лекота.

Човекът е имал много златни правила . Будисткото правило, което гласи: “Постъпвайте с хората така, както вие бихте искали те да постъпват с вас”, често се е повтаряло от други религии. Но такива златни правила, макар че те са допринесли да се издигне човекът над животните, не са довели до истинска разумност, успех и щастие. Такова златно правило се отнася само към точка-причина. Или в най-добрия случай към точка-следствие , която се явява следствие на самата себе си. Това е, което човек прави сам на себе си и има тенденция да довежда всички и всичко в натрапчиво състояние на причина. В това правило не се отделя внимание на това как би следвало да се постъпва с отправените към самия човек действия на други хора, които не са възпитани по подобен начин.

Как човек може да се справя със злото, което му причиняват? В будисткото правило за това не се говори. И като резултат – множество случайни отговори. Ето някои от тях. Отговор на “Християнската наука” : “На теб нищо не може да ти повлияе”, отговор на ранното християнство: “Стани мъченик”, отговор на християнските свещеници: “Прокълни всички грехове”. Подобни отговори (за това как следва да се постъпва с външни въздействия, отправени към самия човек) насочват човека към състояние на ума, което едва ли може да се нарече здраво (без да споменаваме дори доколко този човек ще бъде нещастен).

След като нечий дом изгори и при това е загинало цялото му семейство, няма да бъде голямо утешение 1) да си даде вид, че това не се е случило, 2) да уподоби себе си на Йов или 3) да прокълне всички подпалвачи.

Дотогава, докато човек се намира в страх пред насилието или страда от неговото въздействие, срещу него ще бъде отправяно насилие. Когато човек е в състояние да понесе всичко онова, което му причиняват – о, чудо – това не се случва!

Как да бъдем щастливи в тази вселена? Ето задача за пряко разглеждане, с която малцина пророци и мъдреци са се осмелявали да се захванат. Ние откриваме, че те”решават” тази задача за щастието, уверявайки ни, че човек е обречен на страдание. Те се опитват да ни кажат не за това как да бъдем щастливи, а за това как, като сме нещастни, да го понесем. Такова небрежно признание, че щастието е невъзможно, е довело дотам, че ние сме пренебрегвали изследванията на каквито и да било реални способи да бъдем щастливи. Така, задъхани, ние сме се устремили към страната на отрицателната цел: да се избавим от цялото нещастие на Земята и да получим сносна, пригодна за живеене планета. Ако човек постоянно се стреми да се избави от нещо, той постоянно признава, че не може да конфронтира това нещо – и в резултат всички са се спуснали по наклона. Животът се е превърнал в движение по низходящата спирала с все по-голямо количество от това, което не сме могли да конфронтираме. И така ние сме вървели към слепота и нещастие.

За да бъде щастлив, човек просто трябва да бъде в състояние да конфронтира, т.е. да бъде способен да понесе това, което съществува.

Нещастието – това не е нищо друго, освен неспособност да се конфронтира това, което съществува.

Затова: 1) Бъдете в състояние да понесете каквото и да е, което може да се случи.

Тези страни от живота, които се отнасят до следствието, заслужават щателно обмисляне. Тези, които се отнасят до причината, създавана от самия човек, също заслужават разглеждане.

Създавайте само такива следствия, които другите хората биха могли да понесат с лекота – такъв подход ни дава съвършено ново правило за живота. Та нали, ако човек постъпваше по този начин, то какво ли толкова би могъл да направи, че да му се налага да го крие от другите? Човек няма причина да крие собствените си постъпки или да съжалява за тях (което е едно и също), ако другите са способни с лекота да понесат това.

Това е универсален критерий (и правило) за добро поведение: да се прави само това, което другите са в състояние да понесат.

Ако разгледате своя живот, ще откриете, че ви безпокоят само тези действия на който и да било човек, които хората не са били способни да приемат. Затова животът на човека може да се превърне в смесица от моменти, в които той удържа себе си от насилие, като в резултат привлича насилие от страна на другите хора.

Не е необходимо да водите бурен живот, само за да докажете, че можете да понесете каквото и да било. Идеята не е в това да докажете, че сте способен да понесете нещо, а в това да възстановите способността си да понесете всичко.

Така ние имаме две златни правила за щастлив живот:

1. Бъдете в състояние да понесете всичко;
2. Причинявайте само това, което хората са в състояние да понесат с лекота.

По това как реагирате на тези правила, вие ще разберете колко дълъг е пътят, който все още ви предстои да изминете.

*

Yaya

• 2265
« Отговор #9 -: Юли 06, 2011, 11:41:10 pm »
.
« Последна редакция: Ноември 03, 2012, 03:01:43 pm от Yaya »

А Шопенхауер

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #10 -: Юли 06, 2011, 11:51:38 pm »
Сигурно проблемът ти е много личен и затова не го споделяш тук, но ако не се знае, за какво точно става въпрос, нали се сещаш, че освен с общи приказки и философстване няма как да ти помогнат :)
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

Yaya

• 2265
« Отговор #11 -: Юли 06, 2011, 11:59:13 pm »
.
« Последна редакция: Ноември 03, 2012, 03:01:58 pm от Yaya »

А Шопенхауер

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #12 -: Юли 07, 2011, 12:08:33 am »
Аз съм със секстил м/у Слънце и Сатурн,за протокола.
И аз търся равновесието.Разбирам ,че проблема е в мен и аз привличам такива обстоятелства ,но не мога да разбера защо и как да ги отработя.Напоследък чета за цветята на  Бах и смятам да опитам.Не спирам да опитвам да намеря отговор.

Мисля,че няма значение конкретиката на проблема ,защото за един едно е драма ,за друг друго.

За мен най-общо ,че е не се чувствам в хармония с живота си.Не мога да намеря мясото си.

« Последна редакция: Юли 07, 2011, 12:29:02 am от *Lina* »

*

Yaya

• 2265
« Отговор #13 -: Юли 07, 2011, 12:12:58 am »
Аз опитах с "Тайната", опитах с положителното мислене, поръчките към Вселената, опитах матодът Силва, опитах да се пренастроя, препрограмирам или каквото и да е там. По едно време си бях повярвала, докат проблемът не напомни отново за себе си. Е, ако това е било карма по затъмнение, както стана ясно, то тя не се ли изживя???

А Шопенхауер

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #14 -: Юли 07, 2011, 12:32:27 am »
И аз опитвам всякакви техники ,но може би се вкопчам толкова силно в това желание затова не се получава.
За други малки желания ми се получава - например един път се осмелих да си пожелая да откажа цигарите и много скоро се случи.

*

Yaya

• 2265
« Отговор #15 -: Юли 07, 2011, 12:39:24 am »
аз съм пробвала и повтарянето като мантра за дребни неща. В един момент обаче усещам, че сам зъпочнала да мисля/правя нещо друго, а мантрата автоматично си я мрънкам... не знам от това дали има ефект

А Шопенхауер

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #16 -: Юли 07, 2011, 01:01:17 am »
Скоро четох "Холистично лечение на Плутоновите кризи" на Дона Кънингам и като,че ли получих някакво облекчение и разбиране.
Да си призная обаче,не мисля,че съм силна -често ми се иска да избягам ,но явно няма да стане.

*

samoella

• **
  • 639
  • И след най-тъмната нощ настъпва утро....
« Отговор #17 -: Юли 07, 2011, 01:30:12 am »
Момичета здравейте,аз също постоянно чета и се лутам за да си отговоря на тези въпроси и се чудя за същите неща ,но съм стигнала до някои изводи и ще ги споделя с вас:
Мисля,че точно тогава когато се вкопчим в нещата каквито и да са били те -точно тогава нищо не става -просто се вманиачаваме и става по-тежко-за самите нас.
Когато се отпуснем и просто се откажем-тогава Вселената ще ни даде и на нас :blink:
Успокоявам се с мисълта,че света в който живеем е променлив и един ден ще стигнем и ние които днес сме притеснени до мига в който няма да си зададем въпроса ,,Защо на мен"
ВЧЕРА Е ИСТОРИЯ
УТРЕ Е МИСТЕРИЯ
ДНЕС Е ПОДАРЪК

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #18 -: Юли 07, 2011, 01:44:14 am »
Така е ако не беше надеждата да ни крепи ,но не съм сигурна дали е добре да се надяваме ,защото така не може да се откажем.

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #19 -: Юли 07, 2011, 03:12:44 am »
:blink: някои хора тук знаят какъв е проблемът. Въпросът е как да ес отърве човек от натрапчивите мисли и как се решава проблем, който не зависи от теб.
Преди 4г се разведох. По грозен начин, без да съм го провокирала с действия. Всичко беше действие на другия, аз само наблюдавах, докато не ми писна да наблюдавам и излязох от ситуация. Но проблемът остана и не може да се промени. А равновесието го няма. И не се вижда на хоризонта.
Опитвам се да се справя сама. Не съм пикла, не мрънкам без причина, мъжко момиче съм. Но вече ми идва много, понасям много. Но само понасям, няма на какво друго да се зарадвам.
Е, вие как се справяте с тези проблеми? Рая, сподели... За Лина не знам, мога да предполагам за проблема.
Но, когато ти се навира в лицето, и, както Марая каза, проблемът е вързан с корабни въжета за теб... как се развързвате? Когато нямате избор? И не можете да го приемете, защото просто този вариант не съществува? Един проблем изчезва, когато се реши, не, когато свикнеш да живееш с него и го приемеш...
Ти споменаваш натрапчиви мисли. Само , който е имал такива, може да разбрере за какво точно става въпрос. Това е нещо много неприятно, което може да ти съсипе не само ежедневието, но и живота ти. Те са причина за страховете ти. Засилват се, когато имаш повишена тревожност. Лошото е, че могат да се превърнат във вид  автохипноза, което още повече може да затрудни решението на проблема. Каза, че си пробвала много методи за да се измъкнеш от това положение? При  психотерапевт ходи ли? Ако не си, моя съвет е - иди. Пробвай и това.
Ако наистина имаш натрапчиви мисли- едва ли ще можеш да се справиш сама. Ти вече си пробвала този варианат и не се е получило. За това си има специлисти. Довери им се. Всичко друго е губене на време и причиняване на излишни страдания за теб.

Метода Силва, който си пробвала, според мен е добро решение, но се прави поне 3 месеца по 30-40 минути на ден.

Не разбрах дугия ти проблем - не можеш да се отървеш от бившия съпруг ли?

Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг