Тази тема ме "уцели" на точното място, защото съм еколог не само по диплома, но и по душа. Ако започна темата, няма да мога да се спра лесно.
Цялата човешка еволюция е преминала в среда, обитавана от други организми. С едни от тях живеем в симбиоза (бифидобактериите), с други сме в ангагонистични отношения. Човечеството се е преборило с болести като чумата и вариолата, но ликвидира ли се един болестотворен организъм на негово място се отваря екологична ниша, където се настанява друг. Възникват модерните болести на века като СПИН-а, например. И това е непрекъснат процес. За съжаление борбата с болестотворните микроогранизми и паразитите се води с помощта на синтетични фармакологични средства, които допълнително сенсибилизират организма, което от своя страна става причина за масовото разпространение на алергиите в съвременното ни общество. Самите антибиотици представляват пестициди по своя характер. допълнително внасяме пестициди с храната, която поглъщаме. Трябва да ви кажа, че контролът върху съэдържанието на пестициди в храните е изключително занижен, а самите селскостопански производители си прпизнават, че не ги прилагат правилно. Влезте в един техен форум и ще разберете за какво става дума. Те садят отделни лехички само за себе си. Но тука доста се отклоних, така че моля да ме извините.