И аз не съм им особен привърженик, не са свещени, но не са и бошлаф работа. Ако си вземала от тестчетата из интернет, там всички излизат гении, имал съм над 160 - 170 и е смешно. Но са и бизнес - платете, за да прочетете пълния доклад с хубави думи за себе си.

Затова се ползват нормирани такива, но и стандартните не са в състояние да мерят адекватно много високо, поради което има и по-сложни специално за високите диапазони. Трябва да отбележим, че типовете интелигентност са различни, както и че тестовете може да са подсказка, но не са абсолютни и не означават успех в живота, а и мерят в определен диапазон на менталните качества. Така например един музикален гений като Бах или Моцарт може да не си проличи с подобни тестове. Възможните отговори и интелигентността на съставителите също са важен момент, условия на вземане на тестовете, състояние на човека, културно наклонение. Така или иначе, никой не знае точно колко ти е капацитетът, а представянето му с едно число е твърде едноизмерен поглед. Това, както и nature vs. nurture са много обширни теми. Позициите варират от "бошлаф работа" и "не знаем какво точно мерим" до сериозни гръмки твърдения, но не подкрепям нито една от двете крайности.
По въпроса за гените и средата вижданията варират, като аз съм от клана, даващ по-голям процент на гените, т.е. не поравно.