Здравей Гост

Юпитер в Ic

• 50 Отговора
  • 7369 Прегледи
*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Re: Юпитер в Ic
« Отговор #20 -: Август 01, 2011, 10:38:11 pm »
Нито ти, нито аз обаче разполагаме с достатъчнo солидна база, за да построим валидни статистики. Не съм провеждал лични изследвания, така че тези твърдения не си ги измислям аз. :) Да не мислиш, че нашият материал е по-добър?

А интелигентността изобщо принципно е до голяма степен генетично обусловена. Може да се променя, но в определени граници. Жълтите са водещи. Но ние сме по-долу от Израел. С което пък попарвам самоуспокоителните баения, колко умни били българите. Има и немалко качествени зрънца, но като цяло племето е ужасно.
« Последна редакция: Август 01, 2011, 10:56:06 pm от Kelvin »

*

Uran

• 6041
« Отговор #21 -: Август 01, 2011, 11:14:55 pm »
Aми мота "статистика" е на базата на познаване на почти цялата еврейска общност в един от по-еврейските Бг градове. Общността е ешкенази (нали знаеш, че има разл. "евреи", които антропологически, а и като произход са доста различни) имаше и някой друг екземпляр от немските евреи. Доскоро не говориха иврит, а позастарял испански. :blink:
Твоята?

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #22 -: Август 01, 2011, 11:22:46 pm »
И на тази база заключаваш цялостно? :) Моята е почерпана през времето информация от по-обширни наблюдения - статии и статистики, IQ, постижения и фигури, и т.н. Предполагам, че ако се разровиш достатъчно из интернет, ще намериш стойностни източници и ти.  :blink:

« Отговор #23 -: Август 01, 2011, 11:29:37 pm »
Глупости, за никой народ не може да се каже "племето е ужасно"! Няма ужасни народи, има ужасни хора.

Уран е права за генетичните заболявания. При евреите ешкенази процентът на страдащите от някои рецесивни генетични заболявания като муковисцидоза, синдром на Тай-Закс и др. е значително по-висок, защото са затворена общост и така няма приток на външен генетичен материал. Едни и същи гени циркулират из популацията.

Интелигентността не се обуславя единствено от генома. Тя е комбинация между гени и среда. Същото важи за шизофренията и други заболявания. Ще дам първия пример, който се сещам. Рецесивно генетично заболяване, наречено фенилкетонурия. Мутации в определен ген водят до недостатъчно производство в организма на ензим, който превръща аминокиселината фенилаланин до тирозин. Фенилаланинът се натрупва в организма, което води до увреждане на мозъка, умствено изоставане и т.н. Симптомите на болестта се появяват около първата година. Но при ранно диагностициране (правят се тестове за това) и подходяща диета - изключване на фенилаланина от храната - децата се развиват нормално с незасегнати от болестта функции на главния мозък.
« Последна редакция: Август 19, 2011, 04:47:55 pm от Mirabella »

*

Uran

• 6041
« Отговор #24 -: Август 01, 2011, 11:34:46 pm »
Заключавам, че като цяло "гениалността" им е значително пресилена.
Направи статистика на етническия произход на авторите на най-фундаментталните открития, абстрахирайки се от награди и популярност. Вярно, че е трудно, но със сигурност ще се намърдат доста французи, италианци, елини (Къде е са еврейските Питагор и Архимед? ;D), поляци, руснаци, германци, скандинавци и т.н. ..и евреите %-но няма да са кой знае какво, въпреки, че са бръкнати навсякъде.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #25 -: Август 01, 2011, 11:41:38 pm »
Ама, драга Мирабела, на това основание не можеш да кажеш, че нямат материал за интелектуален капацитет - глупости на куб. :) Някои люде, които се занимават именно с подобни неща по-задълбочено и професионално от нас тримата, са оценили, че именно при евреите наличието на представители с IQ над 140 е няколко пъти повече, отколкото при други нации. А че интелигентността не зависи само от генетичната подложка и че варира според средата в определени граници, вече го отбелязахме, стига да се чете внимателно. Само че на крива или счупена подложка не можеш да построиш много, каквато и да ти е средата.

Чак за забележителна гениалност не говорим, има наистина известно пресилване, но не можем да отречем, че се отличават. Думите "гений" и "гениалност" ги употребявам доста пестеливо като цяло.
« Последна редакция: Август 01, 2011, 11:46:12 pm от Kelvin »

« Отговор #26 -: Август 01, 2011, 11:44:23 pm »
Не съм коментирала интелигентността на евреите или друга общност изобщо. Коментирах коментара на Уран за генетичните заболявания. Нали аз казах, че интелектът не се базира само на гени. Как тогава бих могла да направя извод за интелекта на базата на генетични заболявания само? Гените и средата са еднакво важни. Това, което сме, е комбинация между тях. Старият спор Nature vs. Nurture.
« Последна редакция: Август 03, 2011, 05:20:17 am от Mirabella »

*

Uran

• 6041
« Отговор #27 -: Август 02, 2011, 12:01:22 am »
Toва с меренето на колективната интелигентност е бош лаф работа и хич не го вземай насеризно. Какво точно мерят тези тестове можеш ли да ми кажеш?
п.п.По тези тестове IQ ми е като за нобелист, но не съм, а и съм силно против да се оценява някой по такива тестове. Против съм и психологическите такива, но е друга тема. ;D

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #28 -: Август 02, 2011, 12:18:14 am »
И аз не съм им особен привърженик, не са свещени, но не са и бошлаф работа. Ако си вземала от тестчетата из интернет, там всички излизат гении, имал съм над 160 - 170 и е смешно. Но са и бизнес - платете, за да прочетете пълния доклад с хубави думи за себе си. :) Затова се ползват нормирани такива, но и стандартните не са в състояние да мерят адекватно много високо, поради което има и по-сложни специално за високите диапазони. Трябва да отбележим, че типовете интелигентност са различни, както и че тестовете може да са подсказка, но не са абсолютни и не означават успех в живота, а и мерят в определен диапазон на менталните качества. Така например един музикален гений като Бах или Моцарт може да не си проличи с подобни тестове. Възможните отговори и интелигентността на съставителите също са важен момент, условия на вземане на тестовете, състояние на човека, културно наклонение. Така или иначе, никой не знае точно колко ти е капацитетът, а представянето му с едно число е твърде едноизмерен поглед. Това, както и nature vs. nurture са много обширни теми. Позициите варират от "бошлаф работа" и "не знаем какво точно мерим" до сериозни гръмки твърдения, но не подкрепям нито една от двете крайности.
По въпроса за гените и средата вижданията варират, като аз съм от клана, даващ по-голям процент на гените, т.е. не поравно.
« Последна редакция: Август 02, 2011, 09:02:37 pm от Kelvin »

« Отговор #29 -: Август 02, 2011, 12:28:47 am »
Toва с меренето на колективната интелигентност е бош лаф работа и хич не го вземай насеризно. Какво точно мерят тези тестове можеш ли да ми кажеш?
п.п.По тези тестове IQ ми е като за нобелист, но не съм, а и съм силно против да се оценява някой по такива тестове. Против съм и психологическите такива, но е друга тема. ;D
Споделям това мнение.
п.п.Моето IQ пък е като за умствено изостанали,но това не ми пречи да правя някои неща много по-добре от IQ нобелистите  :blink:

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #30 -: Август 02, 2011, 12:58:20 am »
Далеч съм от мисълта да се определят по подобни показатели едни като генерално качествени хора, а други - като некачествени. Личността е многопластова, едни са по-ярки в една част от спектъра, други - в друга. Всяка нация има с какво да допринесе и интересувайки се от по-подчертаните им качества, се връщам към антирасистките настройки. Колкото до интелигентността - установена е още корелация между нея и креативността, но до определена точка. Най-високоинтелигентните люде на планетата обикновено не са най-креативните и не са сред значимите откриватели или иноватори. Геният не е само интелигентност. Има много интелигентни негении и по-малко интелигентни от тях гении. Джеймс Уотсън беше оплют ('де справедливо, 'де не толкоз) задето отбеляза, че у негрите генетичните предпоставки са за по-ниска интелигентност. Между другото, намирам го за много готина и колоритна личност. Но те имат други качества. Няма други джазмени като черните. А някои цигани с импровизациите си може да съберат очите на ерудирани класически музиканти от консерваториите.

Всички сме нули, просто някои са по-кръгли, а други са по-продълговати. :)

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #31 -: Август 02, 2011, 12:59:52 am »
Не е толкова просто да се отсече така с голямата секира. Има разбира се място за спекулиране и за конспириране. Пък и ако това се навърже до твърдението, че евреите излизат по-удобни, изскачат и други въпроси, които трябва да се уплътнят. Но не самата награда е толкова важна. Просто съотношението интелигентни-неинтелигентни при тях е много добро. По-добро от нашето.

П.П.: Наскоро се натъкнах на статистики, че близо 700 000 българи са алкохолици / наркомани. Значи излиза, че 1/10 от лошия материал е още по-лош.  :57:

А чувал ли си за друга конспиративна теория - че броят на избитите в холокоста евреи изобщо не е толкова голям и че самите евреи нарочно са направили да изглежда, че е имало геноцид срещу тях, за да могат спокойно и безнаказано да управляват задкулисно и никой да не им търси сметка, защото те са много нещастни и са постарадли много?

Разбира се, не отричам, че има добри хора сред тях, но това е обикновената маса от хора, а не тези, които задкулисно управляват.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #32 -: Август 02, 2011, 01:06:11 am »
Пуснах мухата за евреите и каква стана тя  ;D... в тема за Юпитер на Имум Цели.
Но бихме могли да го свържем и с темата, ако трябва... Едно от нисшите проявления на Юпитер е шовинизмът, националната самодостатъчност.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #33 -: Август 02, 2011, 01:08:20 am »
http://www.suite101.com/content/racist-geneticist-is-part-black-a37758  ;D ;D ;D

Което доказва, че всеки умен човек може да изтърси поне една глупост. За Уотсън става дума.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #34 -: Август 02, 2011, 01:19:18 am »
Вижте, дайте да се разберем за едно: Привеждането под общ знаменател действа само в математиката. :) Има гадини и идиоти и сред евреите, както и задкулисни управляващи от други общности.

Мирабела, даже май си малко оптимистична - мисля, че умните минават през много повече от една глупост в живота си. Но на Джеймс не му се сърдя. Той си остава пич. :) (Между другото, неговото IQ беше някъде около 123, ако си спомням правилно от биографията му - реалистично интелигентно число, при това добре впрегнато. Понеже и с повече човек може да не постигне нищо, дори да е турист по кофите.)

Лили, не знам какво щеше да стане, ако беше пуснала стършел.  :85: :трепереща иконка:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #35 -: Август 02, 2011, 01:21:16 am »
Лили, не знам какво щеше да стане, ако беше пуснала стършел.  :85: :трепереща иконка:

Аз си ги пускам от време на време, ама ти отскоро по-активно присъстваш и пишеш във форума, доста осички си изтървал.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #36 -: Август 02, 2011, 01:31:27 am »
интересна развръзка за тема като Юпитер в ІС, може да има отношение към гените или средата, или последващото им развитие :blink:

Вижте, дайте да се разберем за едно: Привеждането под общ знаменател действа само в математиката.

а, дали е така, като отправна точка на множество науки, включително астрологията
общо взето за каквото и изследване да иде реч, необходима е отправна точка, някакъв количествен и качествен измерител
иначе теорията за яйцето или кокошката може да си остане ... само теория
и най-естествено и леко се оборват крайните схващания, само време е нужно :blink:

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #37 -: Август 02, 2011, 01:54:37 am »
Когато си се разположил на края, по-лесно е да паднеш от него.  :blink: "Винаги", "никога", "всички" са обвързващи заявки. Големите твърдения искат и големи доказателства.
« Последна редакция: Август 02, 2011, 01:59:21 am от Kelvin »

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #38 -: Август 02, 2011, 02:33:40 am »
Ма верно, кви евреи са ви загонили вас?  ;D

От година и половина се занимавам с Кабала и около мен фул с евреи, де ръгнали да спасяват целия свят.
Тия евреи лоши ли са?  ;)

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #39 -: Август 02, 2011, 02:36:51 am »
Ма верно, кви евреи са ви загонили вас?  ;D

От година и половина се занимавам с Кабала и около мен фул с евреи, де ръгнали да спасяват целия свят.
Тия евреи лоши ли са?  ;)

Срещу заплащане ли спасяват света?