Здравей Гост

Любима или не вълшебна приказка

• 210 Отговора
  • 30973 Прегледи
*

Hm

• **
  • 1397
Re: Любима или не вълшебна приказка
« Отговор #40 -: Септември 07, 2011, 11:16:09 pm »
Пипи дългото чорапче, Емил от Льонеберя, Тримата Мускетари  :tongue2:

Ти си ясна! Пипи е такава, каквато си и ти. Тримата мускерати се бият за правдата така, както ти се биеш с извънземните, които се опитват да поробят човечеството. А Емил от Льонеберя не я знам.

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #41 -: Септември 07, 2011, 11:17:12 pm »
А, харесвах Антон иточица и Двойната Лодхен, ама не ги броя за приказки та не се сетих.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #42 -: Септември 07, 2011, 11:18:43 pm »

Ти си ясна! Пипи е такава, каквато си и ти. Тримата мускерати се бият за правдата така, както ти се биеш с извънземните, които се опитват да поробят човечеството. А Емил от Льонеберя не я знам.

айде пак ме наредиха  :rolf: :rolf: :rolf:

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #43 -: Септември 07, 2011, 11:34:48 pm »
но без майтап, любимата ми приказка на всички времена си остава книгата "Какавидите" на Джон Уиндам  ;)

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #44 -: Септември 07, 2011, 11:35:41 pm »
О, първата ми фантастика, която ме спечели за жанра за цял живот!

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #45 -: Септември 07, 2011, 11:41:16 pm »
О, първата ми фантастика, която ме спечели за жанра за цял живот!

препрочитала съм я хиляди пъти, но за съжаление предишното ми куче и то я прочете... иначе си я имах от малка, а вече едва ли може да се намери някъде дори и при старите книги...

*

Divna

• 2478
« Отговор #46 -: Септември 07, 2011, 11:42:45 pm »

Веще, и на мен са ми едни от най-любимите.  ;D
Мога да допълня: Бременските градски музиканти, Котаракът в чизми, Малечка-Палечка и т.н.
Харесвах приказките на Андерсен, но те много ме натажаваха.

« Отговор #47 -: Септември 07, 2011, 11:43:01 pm »
"Гъсарката на кладенеца" от том 1 на братя Грим.

Какавидите и мен много ме впечатли, обаче за мен си е чиста реалност, никаква фантастика.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #48 -: Септември 07, 2011, 11:57:18 pm »

"Гъсарката на кладенеца" от том 1 на братя Грим.

http://chitanka.info/text/2464-gysarkata_na_kladenetsa

Какво ти харесва най-много в приказката?

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #49 -: Септември 08, 2011, 12:35:36 am »
Пепеляшка, Грозното патенце и Малката кибритопродавачка са ми едни от любимите. Правило ли ви е впечатление, колко много насилие има в тези приказки  :unsure: Аз сега се чудя, какво да чета на сина ми и перифразирам някои моменти. Как да обясниш на едно 2, 3 годишно дете, какво е *смърт*, как разпарят търбуха на някой и т.н.  :angry:
"Спартанецът -
Пред кого трябва да се изповядам? Пред теб или пред Бога?
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
Тогава, ЧОВЕКО, дръпни се настрана!"
                                  Плутарх

*

aldonea

• *
  • 116
  • Любов, нежност,хармония
« Отговор #50 -: Септември 08, 2011, 08:54:52 am »
 :confuse3: Пипи е великолепна- вълшебна и любима, но нали помните и Пепеляшка :25:, самото благородство, облечено в красота, търпение и много доброта!Вълшебна и реална :58:
Принцесата и граховото зърно -ЛЮБИМА=приказка с много възможни изводи!
 :rolf: "НОВИТЕ ДРЕХИ НА ЦАРЯ" помните ли култовата фраза- "ЦАРЯТ Е ГОЛ" Тази любима приказка се опитва да ни учи, че ИСТИНАТА НИ ПРАВИ СВОБОДНИ!!! :wink2: Така правят децата ,казват си и не премълчават и неудобните думи! :tongue2:
Даже когато много боли, продължавай да вярваш, че има някой който те ОБИЧА!

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #51 -: Септември 08, 2011, 09:12:34 am »
Искам да попитам тези, на които "Принцесата и граховото зърно" им е била любимата приказка - като сте били малки, а може би и сега, имали ли сте чувството, че каквото и да казвате, хората все си мислят, че ги лъжете, особено майка ви?

И имали ли сте чувството, че трябва все да доказвате, че не лъжете?

А налагало ли ви се е да преминавате през големи изпитания, за да се съберете с даден мъж? А да сте имали проблеми с майката на мъжа ви?

« Последна редакция: Септември 08, 2011, 09:19:43 am от Hm »

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #52 -: Септември 08, 2011, 09:13:52 am »
да има насилие в приказките. аз не съм разказвала много приказки на децата си, защото израснаха с анимационните филми на дисни и руските като Ну погоди, Чебурашка и др., в които също има много насилие като се замисля... нямам спомен кои са малкото приказки, които съм им разказвала - ми те заспиваха на слончето Дъмбо  ;D

а после като поотраснаха и понеже ме мързеше да разказвам и минавах номера с тази: имало едно време едно мече. то облякло едно елече и заминало надалече...  :rolf: :rolf: :rolf:

иначе любима моя прииказка от ученичските години, защото е в стихотворен стил и е много забавна:

Добрите стопани
Автор: Асен Разцветников

Край речица на полянка Мързелан и Мързеланка си живеели в къщурка ниска като костенурка. Ала дъжд ли се извие, къщичката ще ги скрие. Зимна буря ли завей - вкъщи ален огън грей. Имали си те козица с  бяла пухкава брадица и на кривите рогчета с две пиринчени звънчета.  Крехко в трема тя врещяла, с ясен звън ги веселяла и ги хранела с попара щом тревицата покара.

Късно сутрин Мързелан дръпвал вехтия юрган и побутвал Мързеланка:
- Ставай, пиле! Стига нанка!
Но невястата кротува и се прави, че не чува.
- Ставай, мари Мързелано!
- Луд ли си, бре, толкоз рано!

Най-подире къмто пладне те надигали се гладни и си хапвали попара във гаванката си стара. После със въже в ръката той отивал във гората и събраните дърва сам отнасял във града. А невеста Мързеланка тежко сядала на сянка с почнатата от неделя - чужда прежда и къделя.

Тъй минавали им дните, тъй живели те честити.
Но се случило веднъж, че козицата им бяла, що свободно си пасяла, в къра там на шир и длъж, се объркала в тъмата и изчезнала в гората.
- Бре, къде ли е, ваджишка! рекла булката с въздишка. Потърси я, Мързелане!
- Нищо няма да й стане! Ти ще видиш, че самичка ще си дойде таз козичка!
- Ще й видиш ти рогата на полянката в гората!
- Я недей ми вдига врява! кипнал Мързелан тогава. Щом ти трябва, прав ти път! Хе полето, хе лесът!
-  Браво! Тъй, ами че как аз ще тръгна в тоя мрак да лудея по гората, ти пък скрий си тук главата и очаквай под юргана за попарата зарана!

И разсърдени тогаз легнали си те завчас и сънували на сън, как се гонят с меден звън две стада кози навън.
А в далечен пущинак, де не стъпва кози крак, Вълчо срещнал сам-самичка просълзената козичка, па любезно се засмял и за вчас си я изял.

Дигнали се пак по пладне нашите ленивци гладни. Но не яли веч попара във гаванката си стара.
- Ех въздъхнал примирен Мързелан след някой ден, като имаме къщурка, въженце и пъстра хурка криво-ляво щем прекара на света и без попара!

А занизали се дните, вечерите и нощите.
И семейството лениво заживяло пак щастливо.
Но веднъж над божи свят рукнал едър дъжд и град: изпочупил класовете, смачкал всеки плод и цвете и на къщицата крива счупил керемида сива.
- Слушай, мъжо, Мързелане, няма то така да стане рекла грижната съпруга трябва да поставиш друга! На, отново падна капка на съдраната ти шапка!
- Не съпругът й отвръща, - грижата за всяка къща на стопанката се пада! Я скочи ти като млада и доде те видя аз, всичко поправи завчас!
- Боже рекла Мързеланка, - станала съм вече сянка! Делник, празник, сряда, петък шетай пусти женски шетък, а сега за Мързелана и зидарка ли да стана!

Никой труд си не направил и вредата не поправил. А дъждовната вода текла, текла за беда. Гнили ден из ден гредите и рушили се стените. И когато над света долетяла есента и един намръщен ден ревнал вятърът студен, в миг къщурката прогнила до основи се срутила.

Изпод купището жалко се измъкнал подир малко, цял във прах и пот облян злополучни Мързелан. А с оскубана глава изпълзяла след това и нещастната стопанка - пъргавица Мързеланка.
И приседнали тогава те на жълтата морава, поспогледали се криво, па заплакали горчиво, че си няма ни козица с рогчета и брадица, ни въже, нито пък хурка, нито нисичка къщурка.

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #53 -: Септември 08, 2011, 09:20:18 am »
Една от любимите ми приказки беше "Рапунцел", а тази от която се възмущавах като малка - "Хензел и Гретел". Чудех се как може родителите да си изоставят децата и да не намерят начин да си ги гледат:)
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #54 -: Септември 08, 2011, 09:24:59 am »
Една от любимите ми приказки беше "Рапунцел", а тази от която се възмущавах като малка - "Хензел и Гретел". Чудех се как може родителите да си изоставят децата и да не намерят начин да си ги гледат:)

Защото ти си се чувствала изоставена от родителите си, защото не са ти обръщали внимание.

На "Рапунцел" кое ти харесваше?

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #55 -: Септември 08, 2011, 09:28:34 am »

иначе любима моя прииказка от ученичските години, защото е в стихотворен стил и е много забавна:

Добрите стопани
Автор: Асен Разцветников

Край речица на полянка Мързелан и Мързеланка

Аз и тук намирам връзка с теб.

;D

а, има си хас да не намериш  :rolf:

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #56 -: Септември 08, 2011, 09:37:19 am »

Защото ти си се чувствала изоставена от родителите си, защото не са ти обръщали внимание.

На "Рапунцел" кое ти харесваше?
Родителите ми винаги са били грижовни и са ми обръщали достатъчно внимание, но когато бях по-малка и чувах как от време на време се поскарваха и майка ми заплашваше, че ще се разведе...Може би от тогава ми е останал страх да не бъда изоставена...така и не се разведоха:)
А от "Рапунцел" ми харесва това, че момичето е било само, заключено в кула, в гората и въпреки това пак среща любовта. Принцът я забелязва и намира начин да я спаси.

п.с. аз съм на принципа - любовта не се търси, тя те намира.
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #57 -: Септември 08, 2011, 09:40:15 am »
приказката която ми е направила най-силно впечатление беше на братя Грим и се разказваше за три сестри (доколкото помня) които нощем ходеха да танцуват в нещо като паралелен свят с принцове и всяка нощ им се изтъркваха обувките. позабравила съм я вече, днес ще я потърся да си я припомня. а - намерих я в нета, само дето тука са 12 принцеси, аз помня 3
http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=247&elementID=128836469&sectionID=5

иначе слушах пепеляшка на плоча (музиката беше много хубава, мисля че беше лунната соната), и да майка ми беше като мащеха, имах си и истинска такава  ;D

рапунцел (тогава си беше марулка) също много я обичах, както и малечка палечка - накрая нали все се женеха за голяма любов ;)

и малката кибритопродавачка - любимия ми момент беше като виждаше в пламъка на свещта баба си - тя май беше единствения човек, който наистина се грижеше за мен като бях малка.

малката русалка е приказката която ме ужасяваше, толкова нечестна беше...
« Последна редакция: Септември 08, 2011, 12:27:47 pm от sladurkata »

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #58 -: Септември 08, 2011, 10:38:55 am »
 ;D много приказна тема
според мен повечето приказки на Андерсен ама никак не са писани за деца - толкова са песимистично настроени към света.. почти във всички има трагедия :)

навремето подобно на Сладурка обичах да слушам плочи - имах почти всички издавани :)
най-много ме впечатляваха приказките на "Маруф обущаря", "Али Баба", "Синдбад".. цяла поредица бяха. Също ми харесваше музиката на пепеляшка, от Андерсеновите май само "Грозното патенце" ми харесваше.. и разбира се любимка ми е Пипи :)

*

gal

• *
  • 351
« Отговор #59 -: Септември 08, 2011, 12:02:27 pm »

Ти често ли бягаш от неприятната реалност в твой собствен въобръжаем свят, а може би и чрез четене и гледане на филми за извънземни и паралелни реалности и подобни?

да, непрекъснато го правя, то инак не се издържа само в тази реалност ..  :-X 

Цитат
Имаш ли лоша сестра, а може и лоша майка, която не си харесвала много?

когато бях малка сестра ми много ме тормозеше, така че не я харесвах особено .. :P 

Цитат
Жени в твоя живот често ли са се опитвали да ти правят мръсно?

случвало се ..  :blink:

Цитат
А също и жени покровителки? Може би някакви жени са играли голяма роля в твоя живот?

по-скоро мъже покровители, като цяло мъжете играят по-голяма роля живота ми, на жени трудно се доверявам .. 

Цитат
А преживявала ли си някакъв неочакван и голям успех, дар от съдбата или пък наследство, може би благодарение на жена?

нямам амбиции за успех, и дори не знам какъв смисъл влагат хората в тази дума.. ако става въпрос за късмет - да, имам късмет .. // наследство благодарение на жена - да .. 

Цитат на: Вещичка link=topic=5634.msg236273#msg236273

Цитат
.. това, че малката си беше намерила свой начин за постигане на изменено състояние на съзнанието ..  :P

я гъби, я ЛСД, я ганджичка  ..

и после ела да видиш кви рептили има в кухнята .. :rolf:
Only the open mind can be ready to listen to something that goes against it. The closed mind can listen only to that which supports it.