Здравей Гост

Осъзнато Сънуване

• 29 Отговора
  • 9511 Прегледи
*

Freya

• **
  • 1178
Осъзнато Сънуване
« -: Октомври 08, 2011, 07:34:48 pm »
Осъзнат сън е сън при който сънуващият е наясно, че сънува докато сънят се случва. Когато сънуващите осъзнават, те могат да участват активно във въображаемите преживявания на съня, а често и да ги манипулират. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия по време на съня.
Осъзнатото сънуване умение което може да се научи. В осъзнатия сън можем да изживеем фантазиите си, можем да бъдем който си поискаме, няма граници на това което можем да постигнем. Можем да намерим решение на проблеми от реалния живот, да преодолеем страх, да спрем кошмарите. ОС е източник на креативно вдъхновение и личностно и духовно осъзнаване.
Има два типа ОС. Осъзнат сън започнат по време на сън започва като нормален сън, и сънуващият евентуално установява, че сънува.
Осъзнат сън започнат от будно състояние се появява когато сънуващият премине от будно състояние директно в съня без забележима липса на осъзнатост. Осъзнатото сънуване е изследвано научно и съществуването му е доказано.
Има различни техники за предизвикване на ОС.
Разкажете вашите осъзнати сънища!
Какво ви накара да се осъзнаете?
Използвате ли някакви техники с които да ги провокирате?

*

Freya

• **
  • 1178
Re: Осъзнато Сънуване
« Отговор #1 -: Октомври 08, 2011, 08:11:53 pm »
Един мой ОС.. който започна като кошмар
Бяхме с една приятелка на плажа, до морска гара. Беше вечер, по плажната ивица минаваше ЖП-линия и точно пред нас имаше няколко товарни вагона. Ние се забавлявахме като скачахме от един парапет върху вагоните и обратно. По едно време погледнах към небето, беше тъмно синьо и се виждаха как прелитат едни много големи черни птици, приличаха на риби и бяха много странни.

Зад нас имаше бараки, рязко се промени сюжета... изведнъж един мъж се появи зад ъгъла на една барака, държейки пистолет. Прицели се и застреля приятелката ми в главата! Тя падна на земята а аз се уплаших и хукнах в другата посока. Но се върнах за да проверя дали е добре...(хаха  ;D) исках да и помогна, но в този момент го видях как отново се появява зад ъгъла и се прицелва...пак хукнах. Бягайки се замислих дали не сънувам...погледнах си часовника(дигитален) и показваше нереален час. (примерно 88:20h)
Осъзнах, че сънувам и реших да му избягам летейки... прелетях целия плаж и по едно време се запитах, защо бягам след като е сън? Тръгнах обратно отново летейки, опитах се да затворя очи и направо да се озова там, но май не се получи.

Стигнах до мястото, той беше влязъл в морето до коленете. Приземих се точно срещу него, на два-три метра, хрумна ми идея и се прицелих в него с "въображаем пистолет"  като си бях събрала ръцете..  ;D "Застрелях го" , но не се получи. Всичко се случваше мн бързо, в този момент той отново се прицелваше в мен и знаех, че трябва да действам бързо.
Не знам как ми хрумна, но реших да се хвърля в обятията му и да го целуна!!! В момента в който понечих да го направя чух глас в главата ми, който ми каза, че това е най-доброто което мога да направя. Хвърлих му се и се целувахме и в този момент зазвуча музика, като на бекграунд във филмите.. имаше си мелодия и всичко. Никога не я бях чувала тази песен, в припева се пееше "Your eyes is all I see, Your eyes is everything..."
Беше невероятно усещане  :blink:

« Последна редакция: Октомври 08, 2011, 10:05:41 pm от Freya »

« Отговор #2 -: Март 02, 2012, 08:59:26 pm »
А какви техники знаете за осъзнато сънуване  :-\? аз знам няколко! :blink:Ще споделя една:
ТЕХНИКА ЗА МНЕМОНИЧНО ИНДУЦИРАНЕ НА ОСЪЗНАТ СЪН (МИОС)
(“мнемоничен” означава който помага да си спомним, лесен за запомняне)

1. Настройте се да запомните сънищата си :blink:
Преди да си легнете, си кажете, че ще се будите и ще записвате сънищата си след всеки период на сънуване през цялата нощ {или след първия период на сънуване на разсъмване, или след 6 часа сутринта, или както ви е удобно).

2. Спомнете си съня :blink:
Когато се будите след период на сънуване, без значение колко е часът, опитайте се да си припомните колкото се може повече детайли от съня ви. Ако толкова ви се спи, че пак се унесете в сън, направете нещо, за да се разсъните.

3. Концентрирайте намерението си :blink:
Когато заспивате отново, се концентрирайте върху намерението си да разпознаете състоянието на сън. Кажете си: „Когато следващия път сънувам, искам да не забравя да отбележа, че съм в сън." Опитайте се да го пожелаете истински, фокусирайте мислите си само върху тази идея. Ако забележите, че мислите за нещо друго, просто оставете тези мисли да си отидат и отново насочете вниманието си върху намерението да си спомните, че сънувате.

4. Представете си как осъзнавате, че сте в сън
В същото време си представете, че сте отново в съня, от който току що сте се събудили, но този път разпознавате, че това е сън. Потърсете знак, че сте в сън. Когато го видите, си кажете: „Аз сънувам!" и продължете фантазията си. Например може да решите да полетите в осъзнат сън. Ако е така представете си, че се отделяте от земята и политате веднага след като сте осъзнали, че сънувате.

5. Повторете
Повторете стъпки 3 и 4, докато не почувствате, че намерението ви е затвърдено, и тогава се оставете на съня. Ако забележите, че мислите за нещо друго докато заспивате, повторете стъпките, така че последното нещо в съзнанието ви, преди да заспите, да бъде намерението ви да осъзнаете, че сте в сън.

6. Коментар
Ако всичко върви добре, ще заспите и ще се унесете в сън. Тогава ще си спомните да отбележите, че сънувате. Ако ви отнема много време да заспите, практикувайки този метод, не се притеснявайте колкото по-дълго сте будни, толкова по-вероятно е да имате осъзнат сън, когато заспите отново. Това е така, защото колкото по-дълго сте будни, толкова по-многобройни ще са повторенията на процедурата на МИОС, което само подсилва намерението ви да имате осъзнат сън. Нещо повече, будността активира мозъка ви и осъзнатостта става по-постижима. Ако спите много дълбоко, след като сте си спомнили съня трябва да станете и да се заемете с някаква активност за десет или петнадесет минути, така че да се събудите напълно. Светнете лампата и почетете. Станете от леглото и повървете из стаите. Едно от най-подходящите неща, които можете да направите, е да опишете сънищата си и да прочетете вече описаните, отбелязвайки знаците, че сте в сън, подготвяйки се за визуализация на МИОС-техниката.
Много хора постигат успех с МИОС само след една или две нощи. Други се нуждаят от повече време. Постоянната практика на МИОС може да доведе до голямо майсторство в осъзнатото сънуване. Много от напредналите ни онейронавти са я използвали, за да култивират способността да имат по няколко осъзнати сънища всяка нощ, когато пожелаят. :blink: :blink: :blink:

Които иска да споделя още да ми пише! :blink: :blink: :blink:
Моля ви,ако някои от вас е имал осъзнато сънуване и не е използвал никакви техники,да сподели как е постигнал това?!Наи вероятно е дошло от самосебе си но споделете какво сте сънували и какво сте си мислили преди лягане-такива неща!Разбира се ако помните  ;)!Благодаря!

*

AH

• 2201
« Отговор #3 -: Март 03, 2012, 06:08:44 am »
Наи вероятно е дошло от самосебе си но споделете какво сте сънували и какво сте си мислили преди лягане-такива неща!Разбира се ако помните  ;)!Благодаря!

да, особено в детските години идва от самосебе си и изобщо не знаеш, че това може да е осъзнато сънуване :blink:

после не търсиш техники - случват се различни техники сами

но пък с интерес пробваш чужди :blink:

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #4 -: Март 03, 2012, 07:56:05 am »
Вени, има и доста други техники за осъзнато сънуване...
Ще споделя няколко практически метода:

Добре е през деня в будно състояние да се сещаш да правиш "проверка на реалността" по няколко пъти на ден. Така не вършиш действията си машинално а си правиш пауза за да се огледаш.. виждаш в каква ситуация си, задай си въпроса "как се озовах тук?" И си отговори. Много често в съня ние нямаме спомен какво сме правили преди минути...
Когато започнеш често да си правиш тази проверка, рано или късно това ще се случи и в съня ти. Това е целта. Осъзнатост в будно състояние = осъзнатост в съня.
Има различни начини... единият е да си напишеш на листче "сънувам ли?" и да си го пуснеш в джоба, всеки път като го извадиш си прави проверката.
Имаше дори една програмка, която ти излизаше на десктопа с различни въпроси за проверка на реалността... отново за да ти припомня. Но при мен нямаше ефект.

Друг начин е дигиталният часовник... той върши много добра работа. Преди имах такъв и когато го погледна през деня също си правех проверката. По това време имах много осъзнати сънища и във всеки един от тях аз си поглеждах часовника и така разбирах, че сънувам...това вече са проверки във самия сън..
Дигиталните часовници не работят в съня, за разлика от механичните, просто стрелките няма как да показват грешен час. Дигиталния ми часовник винаги е показвал големи глупости по време на сън.  Или показва невъзможен час, примерно 88:32h или е имало цели изображения.. веднъж си течаха рекламки по него, друг път картата на света с континентите.  ;D

Ел. уредите обикновено също не работят. Електричеството също, когато се опиташ да светнеш крушката примерно. Друг начин да провериш дали сънуваш е да подскочиш леко, ако се задържиш във въздуха и секунда повече от нормалното, то сънуваш. А обикновено директно ще литнеш.
Също в сънищата текстовете и надписите са неустойчиви. Ако погледнеш един надпис, обърнеш се на другата страна и пак го погледнеш, ще пише съвсем различно нещо. Ако въобще успееш да го прочетеш ;D понякога текста бяга..

Идеята на този тип методи е да правиш проверката им в реалността, за да започнеш да го правиш и във сънищата.
« Последна редакция: Март 03, 2012, 08:08:20 am от Freya »

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #5 -: Март 03, 2012, 08:05:02 am »
Има още един начин, който при мен действа безотказно.
Само че както при него, така и при други методи... за да имаш ОС, трябва да имаш доста добра памет по време на сън. Тоест последно време да си спомняш по 2-3 съня на нощ.. това става постепенно, когато си ги записваш.

Този номер винаги се получава след 2-3 опита.. Но трябва да мислиш много за сънища.

Препоръчително е при този метод да си лягаш не по-късно от 12:00
Нагласяш си алармата на часовника да те събуди след.. няколко пъти по час и половина. Тъй като час и половина е времетраенето на REM фазата. (след 3 часа или след 4 часа и половина, например)
Да кажем, че си лягаш в 11.30 и около 12 ще си заспала. Примерно нагласяш го за 03:00h. Задължително е да се събудиш. Трябва да стоиш будна в продължение на 30мин, не по-малко. За някои хора е добре повече, за други не. (Аз трудно заспивам ако се разсъня прекалено, за това не стоя повече от половин час)
Да кажем че заспиваш отново в 03:30h , нагласяш си часовника за след час и половина. Като тогава се събуждаш за малко... да видиш дали си сънувала сън.. и  така няколко пъти за по час и половина.

Като пробвах този метод още на втория ден имах ОС. А през цялото останало време имах сънища.
Успех!  :blink:

« Отговор #6 -: Март 03, 2012, 11:41:31 am »
Благодаря :blink:!Втората техника не я знаех,а е много интересна! :blink: :blink: :blink:

« Отговор #7 -: Март 03, 2012, 12:18:18 pm »
Ето един сайт с техники :blink::
http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?f=23&t=3610&start=0
От този сайт знам всички техники освен една,а другите неща които пише,мисля че не ги знам! :blink: :blink: :blink:!
Може би са интересни!? :-\ :-\ :-\? :blink: ;D

« Последна редакция: Март 03, 2012, 12:28:08 pm от вени »

« Отговор #8 -: Март 03, 2012, 12:22:54 pm »
 :blink: :blink: :blink:

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #9 -: Март 03, 2012, 03:45:26 pm »
Ако търсиш информация на български, тук има доста: http://www.sanownik.com/-izkustvoto-na-osaznatoto-sanuvane---chast-1-a21.html
три части са..
Иначе в книгата на Лаберж има доста практическа информация. И нея я има на български. Ако не се лъжа МИОС е негова техника и е описана в тази книга.
Aко нямаш проблеми с английския този форум е конкретно за осъзнато сънуване http://www.dreamviews.org/content/

« Отговор #10 -: Март 04, 2012, 08:04:56 pm »
Интересно :blink:
« Последна редакция: Март 04, 2012, 08:10:36 pm от вени »

« Отговор #11 -: Март 04, 2012, 10:10:37 pm »
А дали в сайта има тема Успех :blink: :-\?Защото потърсих но не намерих!
« Последна редакция: Март 04, 2012, 10:14:49 pm от вени »

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #12 -: Март 06, 2012, 08:32:10 am »
А дали в сайта има тема Успех :blink: :-\?Защото потърсих но не намерих!

Кой сайт? И какво значи тема успех?  :unsure:

« Отговор #13 -: Март 06, 2012, 12:34:07 pm »
Имам предвид форум не "сайт"! :blink: :blink: :blink:

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #14 -: Март 06, 2012, 01:12:45 pm »
Не мога да те разбера какво имаш в предвид под успех и за каква тема става въпрос.
Какво означава тема успех? Да успееш да имаш осъзнат сън ли?! и да има тема за това?!!
Форума е много голям има си раздели, има си всичко, описано подробно.

П.С. ти на колко години си? ;)

« Отговор #15 -: Март 06, 2012, 05:29:16 pm »
10  :blink:

« Отговор #16 -: Март 06, 2012, 05:34:43 pm »
В осъзнатото сънуване може ли да идеш където искаш и да правиш каквото искаш?Как? :-\ :blink:

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #17 -: Март 06, 2012, 08:36:11 pm »
като си на десет, от къде научи за осъзнато сънуване?

В осъзнатото сънуване може ли да идеш където искаш и да правиш каквото искаш?Как? :-\ :blink:

Няма граници на това което правиш и което искаш да постигнеш. Чети и ще разбереш..

3. Какво можете да постигнете чрез осъзнато сънуване
”Ние сме много по-интелигентни, по-мъдри и по-способни да вземаме правилните решения, когато спим, отколкото когато сме будни.”
Ерих Фром

Когато хората чуят за първи път за феномена на осъзнатото сънуване, те често питат: “Защо бих искал да имам осъзнати сънища? Каква е ползата от тях? Какво може да се постигне чрез тях?” В осъзнатите сънищата единствените ограничения, които имате, са тези, поставени от вас самите. Mожете да приживеете всичко, абсолютно всичко, което можете да си представите. Преживяването е изключително реалистично и вдъхновяващо и в същото време не е опасно. Всичко се случва във вашия ум. За някои хора такъв тип преживяване е едно от най-важните и дълбоко трансформиращи в живота им. Осъзнатото сънуване може да бъде използвано за усъвършенстване на личността, развиване на по-високоа самоувереност, творческо решаване на проблеми, научни наблюдения на връзката между ума и тялото, преодоляване на кошмари, разбиране на подсъзнанието ви, получаване на вдъхновение, транформиране и разбиране на сексуалността, придобиване на нови умения или усъвършенстване на стари, отказване от вредни навици и лекуване, довършване на дела, за които нямате възможност в будния си живот, мисловно моделиране, емоционално пречистване, изследване на възможния изход от дадено решение, проектиране и създаване на позитивно бъдеще, репетиране за будния живот, отваряне към трансцедентални преживявания, медитация и път към просветление.

В сънищата вие действате по начин, който е подобен на този в будния ви живот. Ако обаче знаете, че сънувате, вие можете да направите така, че да преживеете най-красивите си фантазии, примерно да летите, преодолявайки гравитацията и пътувайки до всяка точка на сънната вселена, преоткривайки себе си. В осъзнат сън вие можете да преживеете всичко, което можете да си представите, точно както в холодека от Стар Трек. В осъзнат сън мозъкът ви симулира реалността, всичко изглежда много истинско, но с тази разлика, че вие не сте ограничени от законите на физическата реалност. Не е нужно да спазвате нейните закони, нито предразсъдаците на обществото с неговите мерки за това, кое е морално и кое не е. Сънят е вашето лично пространство за експериментиране: полетете като Супермен или като феята от приказките, използвайте силата на джедаите като Люк от филма “Междузвездни Войни”, победете дракона, правете страстна любов на самотен остров, избавете света от надвисналата опасност, спасете дамата на сърцето си и спечелете правото да живеете дълго и щастливо като крал и кралица в магическото царство.

Можете да използвате осъзнатите сънища като виртуален тренажор за решаването на проблеми. Ако не сте сигурни как да постъпите в дадена ситуация, разиграйте всички варианти в осъзнат сън и вижте какъв ще е крайния резултат. Как се чувствате? Кое решение е най-добро за вас? Не случайно шаманите казват, че в сънищата си вие избирате пътя, който ще следвате в будния живот.

Както когато слънцето свети и вие не виждате звездите, така и в будния ви живот притока на сетивна информация заслепява вашите скрити възможности. В осъзнат сън този приток е сведен до минимум и това отваря голям потенциал за съзнателна творческа дейност. Открийте отговора на труден въпрос, помислете върху новата си книга или сайт, потърсете вдъхновение и идеи, попитайте висшия си Аз как да постъпите, създайте си магическа сънна лаборатория и вземете за консултант Айнщайн или някой духовен водач, подобрете творческото си мислене, докоснете се до неизразимото знание – всичко това е напълно възможно по време на буден сън.

В традиционната западна култура сънищата не се смятат за важни и хората не им обръщат внимание. В други култури обаче, както при племето сенои например, сънищата са от изключително значение – те помагат за подобряване качеството на будния живот.

Осъзнатите сънища могат да се използват за репетиция за будния живот, за моделиране на житейски ситуации и развиване на добродетели. По този начин можете да изработите ценни качества и навици на характера, като например развиване на по-голяма самоувереност или добиване на гъвкавост на мисълта. Имате проблеми с говоренето пред хора? Притеснявате се как ще проведете бизнес разговора си утре? Учене, спорт, бизнес, среща с партньор, промяна на характера, справяне с трудна житейска ситуация - моделирайте ситуацията в своя осъзнат сън, изследвайте я от всички гледни точки, развийте по-голяма самоувереност, справете се с тревожността, и после приложете наученото в будно състояние. Тъй като мозъкът по време на сън реагира както в будно състояние, невронните схеми, необходими за активиране на дадена способност, могат да бъдат установени в осъзнат сън. Изграденните вече невронни връзки през нощта могат да бъдат използвани в будния ви живот през деня.

« Отговор #18 -: Март 06, 2012, 08:46:08 pm »
ВТОРА СТРАНИЦА!!! :blink:
« Последна редакция: Март 12, 2012, 06:37:46 pm от вени »

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #19 -: Март 06, 2012, 08:55:41 pm »
Това го пише в първия линк който ти дадох..
Първа част http://www.sanownik.com/-izkustvoto-na-osaznatoto-sanuvane---chast-1-a21.html
Втора http://www.sanownik.com/-izkustvoto-na-osaznatoto-sanuvane---chast-2-a22.html
Трета http://www.sanownik.com/-izkustvoto-na-osaznatoto-sanuvane---chast-3-a23.html

А как да го постигнеш и как да имаш осъзнат сън? Води си дневник на сънищата, където да записваш всичко с подробности. И най-добрият от всички методи е да го искаш силно - толкова е лесно. :)