Здравей Гост

Философската страна на нещата - осъзнаването

• 239 Отговора
  • 32690 Прегледи
Re: Философската страна на нещата - осъзнаването
« Отговор #40 -: Октомври 16, 2011, 12:25:42 pm »
 ;D Особено по отношение на стола, колко много неща може да ти се случат с този стол, например. Но ако вече са се случили, ти решаваш какво да правиш с този стол - дали да седнеш на него, дали да го прескочиш, дали да го издансиш или да се наденеш на него  ;D

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #41 -: Октомври 16, 2011, 12:26:39 pm »
Не зле да се намери отговор и на още един въпрос :
Коя "реалност  осъзнаваме "....хммм....?
Естествени минерали и амулети

« Отговор #42 -: Октомври 16, 2011, 12:29:55 pm »
Само нашата, за съжаление, малко са хората, които осъзнават и чуждите реалности.

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #43 -: Октомври 16, 2011, 12:32:01 pm »
Само нашата, за съжаление, малко са хората, които осъзнават и чуждите реалности.

Ако имаш предвид " нашата матриална реалност" - то тя е само отражение
в нашите сетива   :mellow:
Естествени минерали и амулети

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #44 -: Октомври 16, 2011, 12:32:36 pm »
При осъзнаването липсва Его , липсва маниер , липсва суета. Осъзнаваме защо , осъзнаваме как , но за да осъзнаеш нещо следва да го разбереш и приемеш.

напълно съгласна ;D- но защо това да ни води към бавните планети - висшите изяви на личните ще стигнат:)

но пак можем да се заплеснем по философии ;D- как така без Его - то какво е?:)

Егото за мен е ролята/те/ , маската/те/ , които ползва Аз-а.
Бавните планети са онези планети , които са висши октави на бързите. Забелязваш ли , колко динамично е подсъзнанието /Луната/ , престоя в знак е около 2,5 дни. Колко време е необходимо на съзнанието /Слънцето/ , за да премине през един знак? :blink: Изявата на така наречените висши планети не може да бъде осъществена без светилата /съзнание и подсъзнание/ , както и без мисловния процес - връзката Меркурий. Но , ако нямаме върху какво да мислим ?

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #45 -: Октомври 16, 2011, 12:33:31 pm »
Цитат
Освен, че осъзнаването е свързано и с опита, и с разума, и с философския поглед над нещата
Ако беше свързано с опита, човека още на третия или четвъртия ден щеше да избегне ямата :)
Цитат
и в крайна сметка стигаш до смирението - приемаш нещата, такива каквито са
Също не съм съгласна, че смирението е достатъчно за осъзнаване. Това, че приемаш все още не значи, че си осъзнал. По-скоро е крачка към осъзнаването.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #46 -: Октомври 16, 2011, 12:37:26 pm »
ами приятно е да си философства човек:)

но столът не мисли:) - някой друг е вложил съзнание и то стои на едно и също място- пък нашето осъзнаване може да се повишава или намалява

Това , че не мисли , не означава , че няма енергията на вложената мисъл:-)
Нима чашата , която е пълна с морска вода не е морето? :rolleyes:
Всичко се съдържа във всичкото. Нали малкото е част от голямото и обратното. :blink:

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
« Отговор #47 -: Октомври 16, 2011, 12:49:10 pm »

Предполагам всички знаем класическата трактовка на нещата - Слънцето и съзнанието.

Болезнен процес. Мисля, че има нещо свъзрзано с преминаването от Скорпион към Стрелец и съзнанието.

Хората около мен със силен Юпитер, са много осъзнати и над нещата. Докато Скорпионите много точно наблюдават външните процеси, но са само-разрушителни, не могат все още да се издигнат.

За мен лично Сатурн и Юпитер са планети, които те заставят да се съобразяваш с другите (такъв живот ти се налага да водиш), налага ти се да разбереш механизмите на обществото, да се погледнеш от страни, не като център на вселената, а като малка частичка от много по-голяма система. Това води до осъзнаване.

Мисля, че наистина първите 4 зодии са "най-егоцентрични", Овен, Телец, Близнаци, Рак, пречупват всичко през себе си. Втората група - Лъв, Дева, Везни, Скорпион вече имат много сериозно усещане за другия свят извън тях. Те за мен лично са и най-страдащите в зодиака. За третата група Стрелец, Козирог, Водолей и Риби - всичко е ясно, ние сме част от много сложна система, която е много по-силна и важна от нашата личност. 

« Последна редакция: Октомври 27, 2011, 12:33:12 pm от Anabell »
When One Door Closes Another Door Opens

*

Stella

• 7765
« Отговор #48 -: Октомври 16, 2011, 01:02:52 pm »
Stella , не го казах заради теб!
Съжалявам, ако така си помислила. :blink:
Прочети темата и ще разбереш!
Извинявай. :blink:

Аз следя темата от нейното откриване, още преди да напиша поста си. Но, не знам защо реши, че моят пост е продължение на останалите? както и да е....
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #49 -: Октомври 16, 2011, 01:24:02 pm »
Осъзнаването е ИЗЦЕЛЕНИЕ.
Всички беди на този свят идват от Егото , както и всички постижения. Понякога една роля ни превръща в "победители" , друг път в "победени". Но дали победата днес не е поражението утре? :blink:
Трудно се намира БАЛАНСА към който се стремим , без липса на Осъзнаване. Всеки зодиакален знак е свързан с този процес.
Всяка планета има своето място в Осъзнаването.
Осъзнавам себе си , чрез много символи "подарък" от природата. Ромона на водата , шума на листата , песента на птиците , изгревите и залезите са неща изпълнени с енергията на една ВСЕЛЕНА , която пулсира. В нея няма ЕГО , няма АЗ има ХАРМОНИЯ, СИНХРОН .Сливането с всичко това ни показва , че ние сме съвършени , просто усложняваме нещата отделяйки се от същността. Мъдростта за мен е свързана с осъзнаването. В този смисъл за мен не  е важно кой е казал това или онова, важна е същността на казаното. Ако намеря истината в думите на Ошо , ако я открия в думите на Кастанеда и Дох Хуан я приемам . Ако се срещам с  истина в Кабала, приемам и нея.Приемам словата на Христос и Библията и виждам истината в Талмуд , в Корана . Приемам всичко , но Осъзнавам ,когато разбера тази "истина" чрез същността. И както казва Саади :

Чувал ли си някога за създание,
Едновременно присъстващо и отсъстващо?!
Аз се намирам сред хората,
Но сърцето ми е на друго място.

http://www.youtube.com/watch?v=03dVAZkwzQg

Един красив поздрав за Вас.

*

Anabell

• 2022
« Отговор #50 -: Октомври 16, 2011, 01:31:15 pm »
Това е прекалено философско и абстрактно за мен. Но мисля, че и аз минах през такъв етап, зарейване в абстракцията, но желанието е важно.

Само когато осъзнаеш себе си, ще можеш спокойно да комуникираш с другите, това Сократ още преди 2500 години го е казал на Европа - познай себе си. Не сме постигнали много обаче.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #51 -: Октомври 16, 2011, 01:46:32 pm »
Това е прекалено философско и абстрактно за мен. Но мисля, че и аз минах през такъв етап, зарейване в абстракцията, но желанието е важно.

Само когато осъзнаеш себе си, ще можеш спокойно да комуникираш с другите, това Сократ още преди 2500 години го е казал на Европа - познай себе си. Не сме постигнали много обаче.

"Веднъж на една улица в Хайдарабад срещнах един факир. Той се обърна към мен с думите: „Хей, муршид (духовен учител), как да отида еди-къде си?“ По това време изучавах философия и си помислих: „Той ме нарече муршид, по всяка вероятност е видял в мен нещо значимо!“ Но веднага след това чух как попита полицая: „Хей, муршид, този път към онзи дом ли води?“ — и разбрах, че нарича муршид всеки. Когато помолих за обяснение моя муршид, той ми отговори, че факирът е достигнал до степента фана-фишейх, когато ученикът вижда своя муршид във всичко и във всеки. Този, който е достигнал тази степен, се учи от всичко, от всяко същество, старо или младо, глупаво или мъдро, даже от котката, от кучето, от дървото и камъка. Човекът, който е способен да види Бог в един-единствен предмет, а не във всички вещи и същества — ето кой е идолопоклонник. Само когато човек види Бог във всичко, той действително вижда Бога."

:blink: И не би нарекъл нищо с думичката прекалено. Нужно е не просто да гледаме ,а да видим.

*

Anabell

• 2022
« Отговор #52 -: Октомври 16, 2011, 01:50:08 pm »
Аманда, за МЕН е прекалено. Не съм на това ниво. Това имах предвид.

Сигурно във всеки от нас се крие диамант, ама нямам нито времето, нито енергията към дадения
момент за да го търся. Всеки си има път.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #53 -: Октомври 16, 2011, 01:59:28 pm »

Сигурно във всеки от нас се крие диамант, ама нямам нито времето, нито енергията към дадения

"Мен"  ;D.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #54 -: Октомври 16, 2011, 02:10:14 pm »

"Мен"  ;D.

И мен  ;D ме впечатли ударението. Общо взето хората така сме устроени, много обичаме да използваме възвратни местоимения.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Anabell

• 2022
« Отговор #55 -: Октомври 16, 2011, 02:13:50 pm »

"Мен"  ;D.

И мен  ;D ме впечатли ударението. Общо взето хората така сме устроени, много обичаме да използваме възвратни местоимения.

О явно и други потребители, са изключително над себе си. Просто Ви се възхищавам. Явно само аз съм човек тук.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #56 -: Октомври 16, 2011, 02:14:37 pm »

"Мен"  ;D.

Значи говорим за колективен разум.:-)

*

Anabell

• 2022
« Отговор #57 -: Октомври 16, 2011, 02:16:26 pm »
разумът на масата е далеч от колективния разум.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #58 -: Октомври 16, 2011, 02:18:17 pm »
Човешкото его каквито и маски да използва, търси отражение, има нужда от обратна връзка. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #59 -: Октомври 16, 2011, 02:19:25 pm »

"Мен"  ;D.

О явно и други потребители, са изключително над себе си. Просто Ви се възхищавам. Явно само аз съм човек тук.

Когато преминеш над себе си , едва тогава стигаш до себе си..:-)

Лили , разликата е в падежите. :blink: Единия е винителен , другия е дателен. Точно тук стои философския екзестенциален въпрос :"Да бъдеш или да не бъдеш!"