Направи ми впечатление, че и при двете жени, предпочели да не се обвържат с бащата на детето/децата си, Слънцето участва в напрегната конфигурация с два-три малефика, при двете това се случва във фиксирани знаци, а Асцендентът попада в марсов знак. Луната също има напрегнати аспекти, но в случая мисля, че по-важен е мъжкият архетип (Слънце/Марс), защото те не изоставят детето си, а неговия баща.
Но различен е мотивът при двете жени.
Предположенията си за първата споделих още в началото, а при втората мотивът може би е свързан с очаквания бащата на децата й да бъде "мъж на място", да може да й осигури стандарт на живот (не става въпрос за меркантилна нагласа) не по-нисък от този, който тя сама е свикнала да си осигурява. За нея имам впечатление, че е много независима жена, рано се отделя от родителите си, започва да живее отделно, работила е доста в чужбина, печелила е добре, умее добре да се оправя с финансовата страна на живота. И ако мъжът не отговаря на това изискване, тя може да е преценила, че ще се оправи и сама ("по-добре сама, отколкото с некадърник").
Познавам още една жена с т-квадрат между Слънцето, Марс и Плутон (кардинални) - бракът й бе кратък, отношенията с мъжете се основават на силно сексуално привличане, но и доста агресивно подхожда към тях, държи се изключително самоуверено.