Я, кажи каква е разликата, ако е изгряващ знак- при мен е така. Стрелец е на върха на 12-ти и на първи дом? Какво означава това по твоята философия?
За планета ли говорим или за факта, че 2 дома попадат в един знак?
Ако е за 1-вото: разликата е, че изгряла планета, но в знака на Асцендента участват пряко в израза на човек.
Бих го обяснил със следния пример: Ако Марс е изгрял и в 12-ти в Овен и Асц е в Овен, то имаме човек (без да гледаме другите планети и аспекти!), който може доста да се лута в израза на силите си - да се разпилява например - но това ще е видно по-пряко върху самия него, защото планетата е в "съюз" с Асц.
Ако Марс е в Овен в 12-ти, а Асц е Телец, то тогава този Марс няма <директен> израз, защото е в предходния знак, който е бил на "линия" преди да дойде времето на Асц Телец. Сиреч - води се, че е изгрял в "миналото" и не се отнася толкова за сегашното.
п.п: Съседните знаци и тези на куинконс са с особен статус. Не случайно в древната астрология, 6-ти, 8-и и 12-ти се водят домове с не много приятен отенък и привкус. Чудно ми е защо са "забравили" и 2-ри дом да споменат, но, явно са преценили, че той е най-малкото зло, спрямо другите 3.
* Ако ме питаш за второто - два дома в един знак ще ти кажа не знам. Има разни кЪрмични бръщолевения в интернАта по тия въпроси, но пък нещо, което не ми е ясно откъде и за какво се вади го забравям, така че, ако ти е нужно - има бол инфо в гуглето на тая тема