Кое не е ясно?
Тук по-скоро има ред други въпроси - например, как се променя силата на аспекта, в зависимост от природата на планетите, на знаците, на домовете.
Всичко е ясно. Но, Юпитер в Овен не действа като Юпитер в Телец. Природата / качеството на въздействие се променя, според знака. Двойките знаци са дуалистични. те си опонират, според дуализма си, а не според орбисите между планетите. Планетите ни въздействат, чрез качеството на енергетиката, с която се проявяват в знаците, а не чрез механичните градуси на разстояние помежду си. Градусите са количествено измерение, а знаците - качественото.
Сега ще се аргументирам от лични наблюдения. "Не питай старило, а питай патило!"
Наскоро го изпитах този Юпитер в последните градуси на Овен на собствен гръб.
Имам натален квадрат в кардинални знаци: Марс на 29 Везни в квадрат с Юпитер в Рак на 27 градуса. В момента Юпитер е на 0 Телец и благодаря на Бога, че няма да се върне в Овен. Ако смятаме механично, ще кажем, че в момента прави тао-квадрат, а аз съм под напрежение, което не е вярно. Тази тао-квадратура предизвиква огромно напрежение в мен с преразход на енергия, до степен да си изпразня батериите докрай след което рухвам и два дена съм в реанимация - демек вземам си отпуска и се отдавам на пасивна почивка. На мен 29-тия градус в Овен ми е чувствителен, заради Марс на 29 Везни. Юпитер в момента е в Телец и си работи като Юпитер в Телец, слава Богу. С преминаването му в Телец, аз веднага почувствах разпадането на тао-квадрата и настъпи сезаемо облегчение.
А след като не го чувствам да опонира на моя Марс на 29 Везни, следователно няма как да опонира и на мунданния Сатурн на 27 Везни. Виж, Сатурн във Везни здраво ми е подпрял Марса.