Здравей Гост

5-ти дом

• 97 Отговора
  • 13468 Прегледи
*

Diyana

• 2705
Re: 5-ти дом
« Отговор #40 -: Декември 01, 2011, 09:52:33 pm »
Както кажеш, де, но Сатурн си ти управлява шести дом  :P.

Значи, нали, по мястото на управителя на асцендента трябва да определим какво обичаме и какво-не дотам или какво ни радва и какво ни тормози. Тоест, ако приемем в случая, че Меркурий ти е някъде в 14-20 градус на Рака, където има някакво есенциално достойнство и ако освен това има и относително точен секстил към градуса на асцендента ти, можем да му дадем правото да ти управлява асцендента. И, ако въобще съм го схванала метОда, 'начи, ти се получават лесно, с удоволствие, лекота и т.н. работите по домовете, управлявани от Луна и Венера, и ти се опинят работите по домовете, управлявани от Сатурн и Марс.

Под естествени сигнификации имах предвид например - "Меркурий е сигнификатор на интелекта и комуникацията", "Венера - любовта и житейските наслади" и прочее афоризми. Не съм сигурна така ли трябва или според конкретните домове, които Венера и Меркурий управляват в конкретната карта. По ми се струва да е вярно второто. Ако въобще е вярна и работеща идеята като цяло.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

« Отговор #41 -: Декември 02, 2011, 12:25:27 am »
Ами то по античната система щеше да си е Сатурн.  :P Аз много тача и уважавам Птолемей да кажем и схващанията, които е пропагандирал. Все още си мисля, че са работещи и имат резон, трябва да се поглеждат от време навреме поне даже като работим с методите на съвременната астрология. Иначе, да, наистина Меркурий има сключен секстил с АЦ (орбисата е по-малка от градус) и наистина попада в 14-20 градуса за които говориш :D
За метода, до колкото разбрах, имаш предвид, че примерно ... Имам Луна в Козирог в 4 дом и тя управлява 10 дом (върха на който в случая е Рак), нали така? Според мен тази логика има повече смисъл, тъй като първо, от една научна гледна точка предлага повече конкретика, а в крайна сметка астрологията изисква да сме конкретни и другото което е, че се надявам наистина да си права и да е така както казваш. По мои наблюдения, сега само по моята натална карта,(реално насочвам усилилия да постигна по-големи резултати по отношение на домовете, които управляват доминантните ми планети - Меркурий и Луна, отколкото по другите) мисля че е така, но определено мисля да го изпробвам и над други.  :P

*

Kaya

• 2893
« Отговор #42 -: Декември 02, 2011, 12:39:20 am »
с-мата на домовете е равнодомна или  по Ал някой си :blink:, та връх се пада на начало на дом;
би трябвало да е луна и юпитер ( поради екзалтация) защо венера? какво д-ство да има? управител е на декада мн. важно ;)
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

« Отговор #43 -: Декември 02, 2011, 08:00:55 am »
И аз съм с Козриго на върха на К5, няма забавления, но и не се оплаквам, честно казано, понеже в повечето случаи ми се повръща и повдига от това, което хората мислят за забавно.  :rolleyes: За мен просто са забавни други неща - книги, форуми, дискусии, разходки. Никой досега не е успял да ме вкара, в дискотека, примерно, нито ще успее.  :angry: Щото освен Козирог на К5 отгоре, имам и Сатурн в 5 дом.  ;D ;D ;D Тъй чее концерти, дискотеки, всякакви други събрания с много шум и хора - просто никога, по никакъв начин и хич не съжалявам за това, де.  ;D ;D

о Не мисля,че Козирог на К5 и Сатурн в 5 дом са "виновни" затова,че не си падаш по забавления от рода на дискотеки,шумни събирания и т.н. ;),тези  "ограничения" са само допълнения,ако и Венерата ти не ги "иска" забавленията. ;)
Аз също имам Сатурн в 5 дом,но обожавам купоните. :P
аз пък ще се присъединя към мнението, че Козирог на К5 наистина не предполага влечение към купони, диско, шумни компании и забавления. е, разбира се на една Луна в Близнаци или Стрелец не и се стои много в къщи и може да внесе един по-"разкрепостен" нюанс.
не предполага и много любовни авантюри, даже бих казала, че вероятността първите Осъществени любовни трепети да се случат доста късно е голяма. човек се отнася сериозно към тези неща и залага на сигурното и стабилното. друго по Козирог на К5 - тенденция, рано или късно за любовна връзка /влюбване/ с голяма възрастова разлика или да преживееш такава сериозна на една по-зряла възраст. въобще забелязвам, че когато Сатурн е У5 всички събития от любовен характер в живота на човек, не могат да се случат без по някакъв начин чрез транзит, прогресия или дирекция да е замесен Сатурн. и мн често са с кармичен характер.
споделете от личен опит... :)

подкрепям напълно написаното от вас,като валидно и при мен - К5 Козирог- У5 в 6 дом  Сатурн Водолей 29,07  в секстил с У1 Мерка Козирог в 4 дом, и за възрастовата разлика също, със всякакви майстори се справям чудесно,живея с такъв ;)

5 дом описва и първото дете ,какви наблюдения имате
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Stella

• 7765
« Отговор #44 -: Декември 02, 2011, 09:28:06 am »
Хората със силно присъствие на Сатурн в натала си на "младини" са "стари" ,а с напредване на възрастта се подмладяват и "външно" и " вътрешно". 
така си е, казвам го като човек със съвпад на Сл и Сатурн в натала, Луна в Козирог и Сатурн У5... :blink:
какво по-точно имаш впредвид за транзита на Плутон в 5-ти? питам, защото сега ми е на куспида и го чакам да видя какви ще ги натвори.. :blink: страстна любов, промяна в нагласата към любовта, раждане на дете,.... ? проблема е, че върви и към квадрат Слънце, след някоя и друга година..

Горния цитат се отнася за родените със Сатурн на асцендента, аспект на сатурн с господаря на асцендента и Сатурн в 1 дом. Асцендента отговаря за външния вид на човека, а Сатурн консервира външността.

ПП. По душа не са много игриви, дори напротив (сатурн се свързва с депресиите), а по-скоро изглеждат така, все е дно са понесли цялата тежест на света на плещите си. Но те са свикнали от малки да носят отговорност.
« Последна редакция: Декември 02, 2011, 09:32:38 am от Stella »
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Grace

• 2257
« Отговор #45 -: Декември 02, 2011, 09:36:26 am »
нямам нито едно от изброените, но горното твърдение си е валидно за мен. То касае не толкова външността, а същността, нагласата на човек. то си важи за Козирозите по принцип. а относно външния вид, знам че когато Меркурий управлява Асц./Дева, Близн./ дава тенденция човек да изглежда по-млад от годините си. 

*

Grace

• 2257
« Отговор #46 -: Декември 02, 2011, 09:41:32 am »
При мен управителите на 5 дом са управители на асцендентите на децата ми, но не в реда , в който са. Иначе и двете ми деца имат силен творчески заряд с доста плуто нюанси.
това е мн интересно. и потвърждение на това, че транз. на Плутон през 5-ти дом може да даде раждане на дете с плуто нюанси. при теб в какво по-точно се изразяват в натала на децата - асц, луна, аспектирано от Плутон Слънце..?

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #47 -: Декември 02, 2011, 09:46:27 am »
5 дом описва и първото дете ,какви наблюдения имате
При мен почти целия знак стрелец е в 5-ти дом. Вътре е и нептун. к5 ми е скорпион.
Дъщеря ми е със слънце и луна в стрелец, че са и в 9-тия й дом. Венера и плутон са й в скорпион, в 8-ми дом.
Родила съм когато плутон тъкмо ми е влязъл в стрелец.
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #48 -: Декември 02, 2011, 11:42:47 am »
Аз съм роден при транзит на Плутон през петия дом на майка ми. Даже сега като й гледах пак картата видях, че е бил в скорпион и в съвпад с нейния натален Сатурн ( защо ли не съм изненадан - Сатурн ми е дърпал конците още от преди да съм
роден  ;D ).

В моята карта Плутон е от средно силните планети, има минорен аспект с У1 и точен квадрат с Луна, ако Слънцето ми
беше с един два градуса по-напред и с него щеше да има аспект. Сатурн ми е най-силната планета, има аспекти с осите,
светилата и У1 и въпреки че Мерка ми е в съвпад с Асц, явно влиянията на Сатурн са по-силни, защото не мога да мина за по-млад  ;D .

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #49 -: Декември 02, 2011, 12:34:07 pm »
да, разбира се, че се гледат и други фактори за връзките, любовта и романтиката ако говорим. и планетите в 5-ти дом, както и аспектите им, Венера и пр. ако 5-ти е дома, където даваме любов, то 11-ти е дома, където получаваме, а също и приятелствата и не толкова емоционално обвързващите връзки. според К.Ръшман това е и дома, който определя 2-я съпруг. Марая, в какъв аспект е важна връзката между управителите на 5-ти и 11-ти дом?

Защото управителите символизират АЗ/ТИ ...или това което отдаваш по 5-ти , го получаваш по 11-ти... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #50 -: Декември 02, 2011, 12:47:33 pm »
 А ако направим мидпойнт на АЗ и ТИ, той как би следвало да се интепретира?
Ако няма какво да кажеш, просто замълчи ...

« Отговор #51 -: Декември 02, 2011, 12:53:07 pm »
Характер на връзката между нас?  :-\

*

Asol

• 4140
« Отговор #52 -: Декември 02, 2011, 12:55:35 pm »
Аз и Ти не е ли по-скоро оста 1 - 7 дом ?

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #53 -: Декември 02, 2011, 01:00:40 pm »

Характер на връзката между нас?  :-\
Трябва да е нещо друго, все пак това са нашите планети а и връзките не може да са ни абсолютно еднакви  :-\

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #54 -: Декември 02, 2011, 01:04:22 pm »
 При мен въпросния мидпойнта е в 1 дом  :rolleyes:
Асол, не съм много на ясно и за това питам  :-[

« Отговор #55 -: Декември 02, 2011, 01:11:28 pm »
Еднакви не, но има и други фактори. Но да кажем с мидпойнт 1 дом по-скоро бих казала, особено ако има някакви планети там, че примерно си по-активна, някак си не те свърта на едно място като харесаш някого и накрая поемаш инициатива някаква.

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #56 -: Декември 02, 2011, 01:22:15 pm »
 Възможно е, ако с някой ми е интересно да комуникирам го каня на кафе като стой тЪ гледай.
Обаче ако харесвам мъж, ще има да чака, до някоя друга инкарнация да го поканя  :-\
Някой ако има наблюдения или е запознат да пише, че ние с ThunderGoddess си чоплим по интуиция  ;D
п.с. Hm, прощавай за спама  :-[

« Отговор #57 -: Декември 02, 2011, 01:27:21 pm »
Възможно е, ако с някой ми е интересно да комуникирам го каня на кафе като стой тЪ гледай.
Обаче ако харесвам мъж, ще има да чака, до някоя друга инкарнация да го поканя  :-\
Някой ако има наблюдения или е запознат да пише, че ние с ThunderGoddess си чоплим по интуиция  ;D
п.с. Hm, прощавай за спама  :-[

True  ;D ;D ;D

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #58 -: Декември 02, 2011, 01:37:31 pm »

Всичко под хоризонта е подсъзнание и АЗ...,всичко над хоризонта е съзнание и Ти...Всичко от 10-ти до 4-ти е АЗ...всичко от 4-ти до 10-ти Ти.... ;)...
По 5-ти даваш...по 11-ти получаваш....

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #59 -: Декември 02, 2011, 01:49:49 pm »

Всичко под хоризонта е подсъзнание и АЗ...,всичко над хоризонта е съзнание и Ти...Всичко от 10-ти до 4-ти е АЗ...всичко от 4-ти до 10-ти Ти.... ;)...
По 5-ти даваш...по 11-ти получаваш....
А какво ще кажеш за мидпойнта който споменах, как може да се тълкува?