Здравей Гост

11-ти дом - доходите от свободна практика

• 219 Отговора
  • 25124 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: 11-ти дом - доходите от свободна практика
« Отговор #100 -: Декември 18, 2011, 11:31:46 am »
Не съм злобна, но мразя подобни унижаващи хората работодатели  :blink:

А най-смешно и нелепо е, когато се окажеш по-интелигентен от интервюиращия.  :lol:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Grace

• 2257
« Отговор #101 -: Декември 18, 2011, 12:30:02 pm »
аз пък да ви кажа, не одобравям неуважението, което работещите и получаващите заплата засвидетелстват към работодателя си. В България всеки смята, че е по-умен..най-умен и най-кадърен, а най-силен на приказки. Широко разпространен манталитет е да се "плюе" по работодателя, да се обяснява колко е некадърен, глупав и т.н. Никакво желание за полагане на усилия за работа, на 3-я ден, седмица, месец, вече е решено, че " няма да им работя на тези " , ама преди да си тръгнем, да видим какво да им оставим; най-добре ако можем да разбием екипа, да отмъкнем и другите след нас, да обясним на всички колко е зле "тук"...И така, до следващия.
Ами то е лесно да се философства, ама ако някой тръгне да гради собствен бизнес, гледната точка коренно се променя.
Но тези, които най-много говорят май си остават само с говоренето. Защото да работиш за себе си и да носиш отговорност за хората на които плащаш не е лесно. И не всеки го може.

« Отговор #102 -: Декември 18, 2011, 12:46:40 pm »
аз пък да ви кажа, не одобравям неуважението, което работещите и получаващите заплата засвидетелстват към работодателя си.

а колко са тези работещите,дето работят и не получават,или им се бавят заплатите, или не се внасят осигуровки,а удържат дължимият процент от работника
некоректно отношение и неуважителност на роботодателя към работника привличат същото в обратна посока :'(недоволството,целящо да те изцежда, ражда недоволство
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

« Отговор #103 -: Декември 18, 2011, 12:54:33 pm »
аз пък да ви кажа, не одобравям неуважението, което работещите и получаващите заплата засвидетелстват към работодателя си. В България всеки смята, че е по-умен..най-умен и най-кадърен, а най-силен на приказки. Широко разпространен манталитет е да се "плюе" по работодателя, да се обяснява колко е некадърен, глупав и т.н. Никакво желание за полагане на усилия за работа, на 3-я ден, седмица, месец, вече е решено, че " няма да им работя на тези " , ама преди да си тръгнем, да видим какво да им оставим; най-добре ако можем да разбием екипа, да отмъкнем и другите след нас, да обясним на всички колко е зле "тук"...И така, до следващия.
Ами то е лесно да се философства, ама ако някой тръгне да гради собствен бизнес, гледната точка коренно се променя.
Но тези, които най-много говорят май си остават само с говоренето. Защото да работиш за себе си и да носиш отговорност за хората на които плащаш не е лесно. И не всеки го може.
Подкрепям!Тук прочетох такива изказвания,че пожелавам на изказващите се един ден да чуят тези приказки за себе си.Като сте толкова големи и можещи и знаещи,теглете по един дебел кредит за да се бизнес-развивате и да ви видим какво ще свършите и колко големи и първи на пазара ще бъдете.И искам да видя как ще търпите някой да ви дава и акъл как да го инвестирате този кредит и как да го използвате.Да гледаш в чинийката на работодателя си,да го характеризираш колко е умен и интелигентен,да го плюеш как и за какво си инвестира средствата,е проява на синдрома-Ние най-добре можем и умеем да си ги вирим...езиците.И ако на едно интервю говорите така за бившите си работодатели,не се чудете ако не получите мястото колкото и да сте способни и знаещи.

*

Grace

• 2257
« Отговор #104 -: Декември 18, 2011, 01:00:44 pm »
не отричам, че има и некоректни работодатели. Уважението трябва да е взаимно. Но по мои впечатления, проблема с който се сблъскваме всички е безотговорност, мързел, нежелание за работа...Колко хора мразят работата, която вършат? Да ходиш на работа и да работиш са две различни неща. Вечно сме недоволни. А заплатата се определя от ефективност на труда, какво си изработил и с какво си спомогнал бизнеса да върви напред. Не от присъствие.
Защо има безработица? А защо толкова много хора стоят вкъщи и не работят? Това никъде по света го няма. Минете по кафенетата в делничен ден - пълно е с млади хора.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #105 -: Декември 18, 2011, 01:08:13 pm »
некоректно отношение и неуважителност на роботодателя към работника привличат същото в обратна посока :'(недоволството,целящо да те изцежда, ражда недоволство

Точно така!
В началото винаги подхождам с лоялност, уважение и работя всеотдайно. Но след като усетя такова отношение, постепенно губя мотивация, макар че съм много търпелива, мога да стискам зъби и да търпя много време. И забелязах, че колкото повече търпиш и си траеш, толкова по-нагли и безочливи стават.

Неуважението поражда неуважение, а некоректността - загуба на мотивация.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #106 -: Декември 18, 2011, 01:10:04 pm »
Минете по кафенетата в делничен ден - пълно е с млади хора.

Защото има кой да ги храни.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #107 -: Декември 18, 2011, 01:18:48 pm »
Но по мои впечатления, проблема с който се сблъскваме всички е безотговорност, мързел, нежелание за работа...Колко хора мразят работата, която вършат? Да ходиш на работа и да работиш са две различни неща.

Точно тоя манталитет не го понасям и аз - работодателят да иска да му работиш на вересия, а работникът да иска да му се плаща за присъствие, а не за реалния принос (проблемът е двупосочен). За съжаление той е част от народопсихологията.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Grace

• 2257
« Отговор #108 -: Декември 18, 2011, 01:33:17 pm »
може би визираш конкретен случай за работодател, който иска да му работиш на вересия. Но масовата практика не е такава. Работодателите се опитват да мотивират работещите, да ги обучат и научат, проявяват търпение и много често първите месеци плащат повече, отколкото е ефективността на работещия. Всичко това с цел да го направят кадър и той да започне да дава своя принос за общата работа. Какво се получава на практика обаче? Точно когато навлезе в работата и решиш, че можеш да разчиташ на него, той изведнъж решава, че е по-велик и умен от шефа си. И че ако не е той тая фирма ще фалира. И първо се почва с мърморене и "приобщаване" на други колеги, тих саботаж, а накрая и "злорадо" напускане. Големия проблем на бизнеса в България е Липсата на Кадри. На хора - възпитани, можещи и искащи да работят. Високата заплата идва не от договарянето на интервюто, а с добре и отговорно свършената работа. Защото никой работодател няма да изтърве такъв кадър.
И не ми казвайте, че има изключения. Да, има. Но тук говорим за масовото проявление на нещата.
И както Лили правилно каза - народопсихология. За жалост.

*

Grace

• 2257
« Отговор #109 -: Декември 18, 2011, 01:38:02 pm »

а защо уважението не поражда уважение, а коректността - коректност ?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #110 -: Декември 18, 2011, 01:41:43 pm »
може би визираш конкретен случай за работодател, който иска да му работиш на вересия. Но масовата практика не е такава.

Повечето работодатели, при които съм работила, бяха такива, искаха да им се работи на аванта. Не мога да се похваля почти с нито един коректен, но през повечето време съм работила в туроператорския бранш, сезонно, а там знаете как стоят нещата - "ден година храни".  :blink:

Имам и осъден работодател за неизплащане на работна заплата и неправомерно уволнение по време на платения ми годишен отпуск, след като той самият го беше одобрил (тогава вече ми дължеше няколко заплати). Бях първият човек, който се осмели да се изправи срещу него - имаше три хотела, а не искаше да плаща заплати на хората, които работеха за него.

Но моят случай е извън "масовата практика", тази вътрешна борба я нося навсякъде със себе си и привличам такива ситуации и некоректни хора. Най-много мразя използвачите, затова животът много често ме среща с такива хора. ;)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #111 -: Декември 18, 2011, 01:42:48 pm »
Но по мои впечатления, проблема с който се сблъскваме всички е безотговорност, мързел, нежелание за работа...Колко хора мразят работата, която вършат? Да ходиш на работа и да работиш са две различни неща.

Точно тоя манталитет не го понасям и аз - работодателят да иска да му работиш на вересия, а работникът да иска да му се плаща за присъствие, а не за реалния принос (проблемът е двупосочен). За съжаление той е част от народопсихологията.

Работодателката за която говорех - не плащаше редовно и обиждаше наетите работници!!! Това го разбрах още първият ден от потиснатите си нови колеги, които имаха родители зад гърба си! Много моля да се въздържате, след като не сте наясно с цялостната ситуация! И за да не се получават подобни дискусии, лично аз ще се придържам към целта на астрофорума - търсят се причини, действия и следствия по натални карти, а не по ситуацията в страната  :blink:
The only distance is that which we create!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #112 -: Декември 18, 2011, 01:44:02 pm »

а защо уважението не поражда уважение, а коректността - коректност ?

Така би трябвало да бъде, но не и в общество, в което се поощряват дребни тарикати.

Понякога се чудя дали това е някакъв специфичен БГ манталитет или обща славянска черта...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #113 -: Декември 18, 2011, 01:49:03 pm »
Много моля да се въздържате, след като не сте наясно с цялостната ситуация! И за да не се получават подобни дискусии, лично аз ще се придържам към целта на астрофорума - търсят се причини, действия и следствия по натални карти, а не по ситуацията в страната  :blink:

Който не е работил на свободна практика, трудно ще разбере нашия начин на мислене. :)

По същия начин и служителите в една компания трудно разбират и оценяват това, което прави работодателят.
Те разсъждават от позицията на наемния работник, който продава труда и способностите си и носи отговорност само за своите действия (или в рамките на екипа, ако е на по-високо ниво в йерархията), но не поема бизнес рисковете, срещу които е изправена компанията.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Grace

• 2257
« Отговор #114 -: Декември 18, 2011, 01:56:09 pm »
Работодателката за която говорех - не плащаше редовно и обиждаше наетите работници!!! Това го разбрах още първият ден от потиснатите си нови колеги, които имаха родители зад гърба си! Много моля да се въздържате, след като не сте наясно с цялостната ситуация!

не знам дали имаш впредвид - цялостната ситуация - в конкретната фирма или по принцип на трудовия пазар в страната.
Но каквото и да е, не коментирам ничия конкретна ситуация.

Ще си позволя само още едно мнение. На нова работа си създавайте собствено мнение за нещата във фирмата. Често се е случвало " доброжелтелни" колеги да подхванат новите и бързичко " да ги вкарат в час " по отношение на шефа и заплатата.

И да, и аз мисля да се върнем на тема астрология и ще се придържам към това  :blink:

Лили, какво толкова има в картата ти, което определя толкова случки с некоректни работодатели ?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #115 -: Декември 18, 2011, 02:00:05 pm »
Лили, какво толкова има в картата ти, което определя толкова случки с некоректни работодатели ?

Специално за работодателите не знам, но има указания за привличане на враждебност, кризи и трудни ситуации, с които сама трябва да се справям.

АС Скорпион, Марс в долна кулминация, Плутон в 11 дом в Т-квадрат със Слънцето и Луната.
Както ми каза навремето една астропсихоложка - твоята програма е "борба за живот", т.е. да се отстояват принципите и правата.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Grace

• 2257
« Отговор #116 -: Декември 18, 2011, 02:02:58 pm »
Който не е работил на свободна практика, трудно ще разбере нашия начин на мислене. :)

По същия начин и служителите в една компания трудно разбират и оценяват това, което прави работодателят.
Те разсъждават от позицията на наемния работник, който продава труда и способностите си и носи отговорност само за своите действия (или в рамките на екипа, ако е на по-високо ниво в йерархията), но не поема бизнес рисковете, срещу които е изправена компанията.
[/quote]
ей това ти харесвам, Лили, че умееш да излезеш от личното и да видиш нещата цялостно.
За всеки работодател би трябвало да е радост да работи с теб и да те оценява високо. Малко са такива хора, с това мислене и отношение към работата си.

*

Grace

• 2257
« Отговор #117 -: Декември 18, 2011, 02:06:39 pm »
Марс в долна кулминация

прощавай, но какво ще рече това ?  :blink:

*

Uran

• 6041
« Отговор #118 -: Декември 18, 2011, 02:09:20 pm »
 Грейс, как 25 годишна пръдла HR ще прецени възможностите на един инженер специалист ?
Ще ти отговоря, за да не се мъчиш: Ами...никак.
Била съм и от едната и от другата страна. Да, компанията, за която работих направи стратегически грешки и никой в централа й не понесе отговорност. Продукт с име на руска краварка няма как да се наложи в Бг и не се и наложи. В момента са на пазара, но с нещата, които пренебрегнаха преди 14 години. Дали съм била права с лучая? Категорично Да.
Няма как да направя подобен бизнес по причина, че нямам зад гърба си акционерно дружество с милиарди капитал

*

Grace

• 2257
« Отговор #119 -: Декември 18, 2011, 02:16:53 pm »
Грейс, как 25 годишна пръдла HR ще прецени възможностите на един инженер специалист ?
Ще ти отговоря, за да не се мъчиш: Ами...никак.
Била съм и от едната и от другата страна. Да, компанията, за която работих направи стратегически грешки и никой в централа й не понесе отговорност. Продукт с име на руска краварка няма как да се наложи в Бг и не се и наложи. В момента са на пазара, но с нещата, които пренебрегнаха преди 14 години. Дали съм била права с лучая? Категорично Да.
Няма как да направя подобен бизнес по причина, че нямам зад гърба си акционерно дружество с милиарди капитал

;D ;D
Uran, и какво доказва това?

и след като си толкова уверена в правотата и най-вече в качествата си, защо не изградиш собствен бизнес. не е нужно да имаш зад гърба си акционерно дружество с милиарди капитал....и по-скромно се почва. и много хора са го правили и го правят. но никак не е лесно.  :blink: