Здравей Гост

11-ти дом - доходите от свободна практика

• 219 Отговора
  • 25100 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: 11-ти дом - доходите от свободна практика
« Отговор #120 -: Декември 18, 2011, 02:18:42 pm »
Грейс, била съм и от двете страни - и наемен работник, и на свободна практика.

Само работодател не съм била, не съм се и замисляла дали имам необходимите качества за собствен бизнес, а и с неща на дребно не ми се занимава, в интерес на истината, с моя грандомански Юпитер.  ;D

Трудно е да се управлява екип и да се овладяват всички подводни течения. Не всеки работодател има вроден талант да бъде добър мениджър, затова някои привличат външни специалисти, за да успяват. А тези, които нямат необходимите качества, но продължават да правят глупави еквилибристики в управлението на кадровата политика, се случва и да не успяват.

Неприятно е да има постоянно текучество на персонала - няма нужда да казвам, че това е един от показателите, по който се оценява компанията като потенциален работодател. Факторът, който ми прави най-силно впечатление, е да видя как една компания всеки месец или дори всяка седмица (има и такива случаи!) си подновява обявата за една и съща длъжност в един и същи офис. И тук не става въпрос за позиции от висше експертно ниво, за които понякога много трудно се намират истински професионалисти, а за редови служители. Лично за мен това алармира за някакъв вътрешен проблем, неадекватен мениджмънт или опит за измама. Всякакви служители има, но не може всички да са некадърни в крайна сметка.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #121 -: Декември 18, 2011, 02:21:46 pm »
Марс в долна кулминация

прощавай, но какво ще рече това ?  :blink:

Съвпад с Имум Цели. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #122 -: Декември 18, 2011, 02:26:14 pm »
Грейс, как 25 годишна пръдла HR ще прецени възможностите на един инженер специалист ?
Ще ти отговоря, за да не се мъчиш: Ами...никак.
Била съм и от едната и от другата страна. Да, компанията, за която работих направи стратегически грешки и никой в централа й не понесе отговорност. Продукт с име на руска краварка няма как да се наложи в Бг и не се и наложи. В момента са на пазара, но с нещата, които пренебрегнаха преди 14 години. Дали съм била права с лучая? Категорично Да.
Няма как да направя подобен бизнес по причина, че нямам зад гърба си акционерно дружество с милиарди капитал
Пръдлата не прави интервю,за да оцени какъв инженерен капацитет имаш.Това дори и Айфел не може да разбере за 20 минути.Щом не знаеш защо те интервюира един HR и какво иска да ти оцени,може да се замислиш коя е пръдлата в случая.Един работодател добре знае защо пуска на първо интервю HR,който не е специалист по производствената дейност на фирмата.За улеснение ще ти подскажа,че специалността е HR,а не инженер  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #123 -: Декември 18, 2011, 02:29:09 pm »
Грейс, как 25 годишна пръдла HR ще прецени възможностите на един инженер специалист ?

Не искам да обиждам 25-годишните, сред тях се срещат доста интелигентни млади жени, но като прочетох това изказване и мен ме напуши смях. Сетих се как преди няколко години кандидатствах за позиция "Обслужване на клиенти" в една българска банка, щеше да има три кръга интервю, явих се само на първото. Тогава зад гърба си вече имах две завършени висши образования (второто с икономическа специалност) и стаж в обслужващата сфера, т.е. при непосредствена работа с клиенти. И ми стана много смешно, когато на интервюто ме изпитва младо девойче на видима възраст около 22-23 години, току що завършило "Психология" най-вероятно, и нещо драскаше в бележника си. Опитваше се да използва фини психологически похвати, аз фино ги контрирах (тогава още се увличах по астропсихологията). И накрая не бях одобрена дори за второ интервю, за което не съжалявам изобщо.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #124 -: Декември 18, 2011, 02:32:23 pm »
може би визираш конкретен случай за работодател, който иска да му работиш на вересия. Но масовата практика не е такава. Работодателите се опитват да мотивират работещите, да ги обучат и научат, проявяват търпение и много често първите месеци плащат повече, отколкото е ефективността на работещия. 

Грейс, извини ме, но това изобщо не е така. Масовата практика показва съвсем друго. На работниците или не им се внасят осигуровки или се осигуряват на минималната заплата. Подписват се, че ще почиват 2 дни в седмицата, а почиват само един. И накрая на годината се подписват, че са ползвали платения си годишен отпуск, а всъщноста не са почивали. И това в една интелигентна фирма с интелигентен работодател. В момента и аз съм работодател, но такава експлоатация на хората никога не съм упражнявала. Повечето от днешните работодатели масово търсят бързи печалби, без да си имат и най-малка представа от управление на човешките ресурси, да не говорим пък за стимули.

Лично на мен мързела не ми е познат изобщо, понеже имам двойни знаци на върха на 6-ти и на 10-ти дом. винаги съм имала повече от една работа. работила съм в държавната администрация, на хонорар и в частна фирма, била съм и работодател, така че имам наблюдения в различни сфери. Във варненските курорти младите хора на възрастта на дъщеря ми работят месеци наред без никаква почивка през курортния сезон. направо стават като зомбирани децата. Слушах две момичета в автобуса да се разправят на тази тема и не можех да повярвам на ушите си. Ще кажете: "Сами са си виновни".
« Последна редакция: Декември 18, 2011, 02:49:44 pm от Stella »
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

« Отговор #125 -: Декември 18, 2011, 02:35:42 pm »
И ми стана много смешно, когато на интервюто ме изпитва младо девойче на видима възраст около 22-23 години, току що завършило "Психология" най-вероятно, и нещо драскаше в бележника си. Опитваше се да използва фини психологически похвати, аз фино ги контрирах (тогава още се увличах по астропсихологията). И накрая не бях одобрена дори за второ интервю, за което не съжалявам изобщо.  :blink:

И най вероятно фино те е хванала,че контрираш.Затова не си стигнала да втори кръг.В полето на бизнеса най-голямата допускана грешка е тази да подцениш човека насреща-бил млад,не разбирал твоята велика професия,не ти бил на интелекта и тъ-нъ.Важи и за работещи,и за работодатели.
P.S.И аз не пиша всички тези неща за да обидя някого.Да го спомена за протокола.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #126 -: Декември 18, 2011, 02:38:28 pm »
Повечето от днешните работодатели масово търсят бързи печалби, без да си имат и най-малка представа от управление на човешките ресурси, да не говорим пък за стимули.

За съжаление такава е реалността в провинцията, вкл. и във Варна.
Тук в частния сектор нито за премии сме чували, нито за бонуси (независимо от постигнатите резултати!).
В повечето случаи "бонусите", които се посочват в обявите за работа, се оказват фалшива стръв. Преди поне обявяваха стартовата заплата, за да знаеш за какво кандидатстваш, през последните няколко години (кризата  ;D!) се наложи масова практика да не се обявява нивото на заплащането. Аз пък искам да знам за какво кандидатствам, не искам да си губя времето напразно, не съм на 20 години и не работя, за да направя начален стаж.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

AH

• 2201
« Отговор #127 -: Декември 18, 2011, 02:42:34 pm »
лично аз ще се придържам към целта на астрофорума - търсят се причини, действия и следствия по натални карти, а не по ситуацията в страната  :blink:

По тоя повод ще цитирам думите на един астролог от древността – Доротей Сидонски:
„ Ако Марс убийствения или Сатурн разрушителя са в кардинален или следващ дом,  то дори работата на родения да е добра, той няма да получава благодарност от никой, нито похвали, и този, на когото не е сторил нищо лошо, ще се отнася към него като към враг, докато не види от мнозина мъка и печал.
Ако Юпитер и Венера аспектират такива Марс или Сатурн, тогава те са по-малко вредни“

Дамите, които са разочаровани от работодателите в живота си, може и да имат астрологично обяснение.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #128 -: Декември 18, 2011, 02:42:44 pm »
И най вероятно фино те е хванала,че контрираш.

Може и така да е било, но малко се съмнявам.
Не отклоних нито един от въпросите, отговарях честно и любезно, просто бяха твърде предсказуеми за мен.
Но при мен това е основният проблем - често се случва да зная предварително какви въпроси ще ми се задават и какви отговори се очакват, с това "отклонение" се сдобих чрез заниманията си с астрология. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #129 -: Декември 18, 2011, 02:46:52 pm »
Дамите, които са разочаровани от работодателите в живота си, може и да имат астрологично обяснение.

По западната мога да набедя Марс за виновник, а по индийската Сатурн - и тук имам избор.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Grace

• 2257
« Отговор #130 -: Декември 18, 2011, 02:47:05 pm »
абе хора, житейски случки всеки има много. и аз мога да започна да ви давам примери от практиката, най-различни....

Но сега ако ми твърдите, че масово хората са работливи, отговорни, квалифицирани, лоялни и коректни към работодателя си......значи не сте в България.  :blink:

Вижте на Запад как се работи и как хората гледат на работата си. Тук няма нищо общо.

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #131 -: Декември 18, 2011, 02:49:39 pm »
Не съм злобна, но мразя подобни унижаващи хората работодатели  :blink:

А най-смешно и нелепо е, когато се окажеш по-интелигентен от интервюиращия.  :lol:

От скромния ми опит в чужди фирми, мога да кажа, че " интелигентността " не е " +"
за назначаване на работа - назначават се кадри- изпълнителни и послушни,
предимно без опит, за да могат да бъдат " оформени " за целите - същите биват
заменени веднага с други, щом се почустват можещи и знаещи или поискат по-висока заплата
----------------------------------------------
"  Ако Марс убийствения или Сатурн разрушителя са в кардинален или следващ дом,  то дори работата на родения да е добра, той няма да получава благодарност от никой, нито похвали, и този, на когото не е сторил нищо лошо, ще се отнася към него като към враг, докато не види от мнозина мъка и печал."
----------------------------------------------
Даммм....много е вярно това , аз го имам в катрата  :(
Естествени минерали и амулети

*

abroad

• 2187
« Отговор #132 -: Декември 18, 2011, 02:53:05 pm »
По тоя повод ще цитирам думите на един астролог от древността – Доротей Сидонски:
„ Ако Марс убийствения или Сатурн разрушителя са в кардинален или следващ дом,  то дори работата на родения да е добра, той няма да получава благодарност от никой, нито похвали, и този, на когото не е сторил нищо лошо, ще се отнася към него като към враг, докато не види от мнозина мъка и печал.
Ако Юпитер и Венера аспектират такива Марс или Сатурн, тогава те са по-малко вредни“

вземи намери нещо положително и при нази, има ли?
ей така за баланс или за преобръщане на късмета ;D

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #133 -: Декември 18, 2011, 02:55:41 pm »

По западната мога да набедя Марс за виновник, а по индийската Сатурн - и тук имам избор.  ;D

Аз мога и двамата да ги набедя тогава, но поне Сатурн е в секстил с Венера  :blink:
The only distance is that which we create!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #134 -: Декември 18, 2011, 02:58:49 pm »
Но сега ако ми твърдите, че масово хората са работливи, отговорни, квалифицирани, лоялни и коректни към работодателя си......значи не сте в България.  :blink:

Не са, тук си права.
Не само на работодатели съм се нагледала, а и на колективи... всякакви.

Единственият що годе свестен екип, в който съм попадала през целия си живот, беше този на последната ми работа, в преводаческата сфера. Но интрижките на дребно пак си ги имаше, особено като стане въпрос за ежемесечно раздаване на бонуси. Впоследствие ги отмениха заради интригите и завистта между колегите в агенцията, всеки гледаше в паничката на другарчето. В единия офис на агенцията бяхме три колежки, всеки месец се полагаше един допълнителен бонус (извън индивидуалните заработки), който се делеше по равно. Тогава изрично се отказах от моя дял в тяхна полза, за да не се пораждат дрязги, но и от това не останаха доволни, все не можеха да се налапат. Накрая отмениха и допълнителните заработки, останахме си на голи заплати, които бяха колкото минималният осигурителен праг за нашата професия. Абе смях, ви казвам!  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #135 -: Декември 18, 2011, 02:59:22 pm »
Какъв би трябвало да ми е проблема с Марс в екзалтация в 10-ти дом и Венера - управителка на МЦ - в екзалтация в Риби. Светила във 2-ри дом в тригон с МЦ и ...няма нужда да изброявам нататък? А и Марс е в квадрат с Юпитер.

МЦ показва и какъв началник си ти самия. С Везни на върха на МЦ винаги съм се старала да търся баланса и справедливостта.

А, за мрънкалата, дето обвиняват за всичко държавата и началниците си, съм съгласна с Грейс, че ги има доста у нас. Особено в държавните предприятия, където си кютат на една заплата и си чакат пенсията, и псуват правителството, но нищо не предприемат, за да си подобрят положението. Работя сред такива и и да ви кажа - това явление е масово. Енергията, която влагат за да плюят по правителството, ако я бяха вложили в това да намерят допълнителни източници на доходи, досега да си бяха оправили положението.
« Последна редакция: Декември 18, 2011, 03:04:19 pm от Stella »
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
« Отговор #136 -: Декември 18, 2011, 03:01:50 pm »
назначават се кадри- изпълнителни и послушни,
предимно без опит, за да могат да бъдат " оформени " за целите - същите биват
заменени веднага с други, щом се почустват можещи и знаещи или поискат по-висока заплата

Както би казала Вещичка, да са уфце и да изпълняват без да мислят много.  ;D

Мамка им, илюминати!  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Uran

• 6041
« Отговор #137 -: Декември 18, 2011, 03:03:09 pm »
 Грейс, пак ще ви повторя, че аз имам бизнес и съвсем за кратко съм била наемен работник. През повечето време съм била или на свободна практика, или работодател. Спестете си поученията- нелепи са.
Пренасянето на готови практики без да бъдат най-малкото адаптирани не е добра идея. Знаеш ли кое и е хубаво на тази криза?!- че ще изчисти синекурите.

п.п.Това с инженерите и взели се на сериозно ейч ари е съвсем пресен случай, в който няма да задълбавам. Понякога животът може да бъде ироничен по странен начин.;)

*

Uran

• 6041
« Отговор #138 -: Декември 18, 2011, 03:11:42 pm »
Ще ти отговоря, за да не се мъчиш: Ами...никак.
Била съм и от едната и от другата страна. Да, компанията, за която работих направи стратегически грешки и никой в централа й не понесе отговорност. Продукт с име на руска краварка няма как да се наложи в Бг и не се и наложи. В момента са на пазара, но с нещата, които пренебрегнаха преди 14 години. Дали съм била права с лучая? Категорично Да.
Няма как да направя подобен бизнес по причина, че нямам зад гърба си акционерно дружество с милиарди капитал
Пръдлата не прави интервю,за да оцени какъв инженерен капацитет имаш.Това дори и Айфел не може да разбере за 20 минути.Щом не знаеш защо те интервюира един HR и какво иска да ти оцени,може да се замислиш коя е пръдлата в случая.Един работодател добре знае защо пуска на първо интервю HR,който не е специалист по производствената дейност на фирмата.За улеснение ще ти подскажа,че специалността е HR,а не инженер  ;D
Нула, роднина с бизнес- разработка на специализирана апаратура ( да ти кажа това е доста спесифично и 'работниците/шефове" са с научни титли) си наеха баш консултантска фирма по подбор на персонала. Изръсиха се доста мангизи за това иначе изключително професионално отношения към работата си, и какво се случи? Ами натресоха им един пълен охлюв, дето и без ейч ари и психолози щях да им кажа, че и за чеп на бъчва не става. ;D
Шменти капели са психо портретите и тестовете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #139 -: Декември 18, 2011, 03:15:20 pm »
лично аз ще се придържам към целта на астрофорума - търсят се причини, действия и следствия по натални карти, а не по ситуацията в страната  :blink:

Малко ми е странен този Доротей, но ако се абстрахираме от домовете и господарите на домовете в конкретната натална карта, допускам, че е имал предвид Марс като мунданен управител на Овена - предприемачество и Сатурн като мунданен управител на 10-ти дом - началника.