Да,
abroad, познавам себе си, да кажем. За опозиции на други хора - не съм се кьорила до толкова в картите им, нито пък се имам за чак такъв експерт, че да мога да твърдя, че дадено тяхно качество им идва от дадена опозиция. Но дори да бях експерт, не бих си позволила да категоризирам дадена чужда опозиция като "отработена" или не, тъй като дори да познаваш човека, не може да си сигурен, че това, което той проявява навън, колкото и добро да е, отговаря на личните му нужди и дали наистина би искал да е такъв. Дори да наблюдаваш такива хора, винаги ще виждаш половината от наличните факти, тъй като винаги едната планета, която участва в такъв аспект ще е в северната, а другата в южната хемисфера. Едната ще действа съзнателно, другата подсъзнателно. Едната ще е открита и видима за хората, които познават човека, другата няма да е.

Единственото, за което човек може да е сигурен, че е най-добър, е личния му жизнен опит, ако някой знае повече за неговия жизнен опит, то тогава мнението му и без това не би било особено важно, но аз ще се въздържа от категоризации.
Принципно съм забелязала, че отключването за отработване на опозиции при мен е наличието на транзити - както се сещаш, като има към едната планета, и другата го отнася, така че процесите на 'порастването' на техните принципи вървят хармонично. Нещо повече, ако се замислиш, вървят с еднакъв тон - ако две планети са в опозия, възможните мажорни аспекти, които транзитираща планета може да направи с тях са следните:
- Квадратура към двете
- Съвпад при едната, опозиция при другата
- Тригон за едната, секстил за другата
От това видимо разбираш, че в повечето случаи резонанса на растеж на тези две планети е силен, тъй като за разлика от квадратурата, те винаги са на една вълна - или получават и двете добър аспект, или лош. При квадратура е обратното. Един такъв взаимен резонанс означава наистина един по-лош период и за психика и за условията, в които човек се намира, но даваш наистина всичко от себе си да постигнеш това, което трябва да се постигне.
За отработените опозиции, мога да дам пример за най-скорошната, която мисля за отработена на добро ниво - Меркурий в Рак в 10 дом с Луна в Козирог в 4. Отработих ги при квадрата на транзитиращия Сатурн към двете. Преди отработването, с този Меркурий не смеех да кажа нищо на хората, ако мнението ми е различно от тяхното и като цяло винаги си премълчавах всичко с цел хармония със света, Ракът нали все си търси удобството при хората. Всичкото това неизричане на нещата беше за сметка на Луната, където те се трупат. Като се натрупат, в един момент всичко се казва със закъснение по един жалък, мелодраматичен начин, който може да буди в хората само съжаление.

От сегашна гледна точка го разбирам. По време на транзита със Сатурн бях поставена първо, под по-силно от обикновеното емоционално напрежение, второ - все попадах в ситуации, които са толкова отвратителни по същността си, че за тях просто не може да се мълчи. Сега тази квадратура е разходяща, с доста голяма орбиса и мога да кажа, че вече си има видими резултати, от които съм много доволна. Меркурий намаза една по-бърза мисъл, така де, по-лесно се досещам за нещата от преди. Луната вече пък не се срамува да изрази себе си. Съчетанието на деликатността на Меркурия ми към чувствата на хората и принципната самодостатъчност на Луната ми общо ми дават възможността да изразявам гледната си точка пълно и систематично, но и достатъчно вежливо и спокойно, за да не се стига до големи емоционални вреди за другите. Напрежението между двете планети, за което толкова винят опозициите, в момента между тях е НУЛА. Ето ти отработена опозиция - преди, по време на ..., и след.

Иначе Стела, за транзити, да, квадратурите също предизвикват голям растеж, но продължавам да твърдя че в натална карта е по-добре човек да има опозиции, отколкото квадрати. А иначе само с хубави аспекти не се получава, за това никой не спори, трябва да има и хармонични, и нехармонични. :blink: