И без това старата тема стана много дълга, а и изобщо не можах да я открия, та правя нова - нова година, нови предложения.

Ето нещо любимо на мен и на децата:
ДОМАШНИ ЕКЛЕРИ
продукти:за тестото:1 чаша вода (от онези големите, шарените за кафе от по 300мл - всичките мерки за тази рецепта са с тази чаша)
1/2 чаша олио
1 чаша брашно
4 яйца
1 белтък
за крема:0,5л прясно мляко
4 равни супени лъжици брашно
1 чаша захар
1 жълтък
1 ванилия
75гр масло
приготвяне:еклерите:Водата и олиото се изсипват в тенджерка и се оставят да заврят. Като заврят се изсипва брашното и се бърка докато стане една топка тесто като се дръпва от котлона. Оставя се да изстине и се добавят 4 яйца + 1 белтък, като се разбърква с миксер до хомогенност. Получава се жълто, лепкаво тесто.
Застилате две тави с пекарска хартия и шприцовате с пош (онова с големия звездовиден накрайник като от шприц, но с една торба на дупето си) малки розички - колкото топче за пинг-понг на разстояние от около 10см едни от други. Печете в загрята на 200*С фурна, като не отваряте капака докато не са готови, защото спадат и стават като изплюти. Готови са когато са получили златен загар. Вадите и оставяте да изстинат. Изпечените еклери стават с големината на топка за тенис.
крема:Разделяте млякото на две, като едната половина изсипвате в тенджерка с половината захар и оставяте на котлона да заври. Другата половина заедно с жълтъка, брашното и останалата захар разбивате на каша и добавяте към врящото мляко. Бъркате непрекъснато с тел за да не загаря и да стане пухкав крем. Като се сгъсти, дърпате от котлона и добавяте ванилията и маслото и бъркате докато не се разтопи маслото. Оставяте крема да изстине като от време на време разбърквате за да не стане кора върху крема.
С шприц с дълъг накрайник, като инжекция, пълните еклерите с крем и нареждате на един ред в поднос. Поръсвате с пудра захар.
Да ви е сладко! :88: