Здравей Гост

Да си почешем Луната - кулинарна тема

  • 11 Отговора
  • 1339 Прегледи
*

Вещичка

  • ****
  • 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
И без това старата тема стана много дълга, а и изобщо не можах да я открия, та правя нова - нова година, нови предложения.  ;)
Ето нещо любимо на мен и на децата:

ДОМАШНИ ЕКЛЕРИ



продукти:
за тестото:
1 чаша вода (от онези големите, шарените за кафе от по 300мл - всичките мерки за тази рецепта са с тази чаша)
1/2 чаша олио
1 чаша брашно
4 яйца
1 белтък

за крема:
0,5л прясно мляко
4 равни супени лъжици брашно
1 чаша захар
1 жълтък
1 ванилия
75гр масло

приготвяне:
еклерите:
Водата и олиото се изсипват в тенджерка и се оставят да заврят. Като заврят се изсипва брашното и се бърка докато стане една топка тесто като се дръпва от котлона. Оставя се да изстине и се добавят 4 яйца + 1 белтък, като се разбърква с миксер до хомогенност. Получава се жълто, лепкаво тесто.
Застилате две тави с пекарска хартия и шприцовате с пош (онова с големия звездовиден накрайник като от шприц, но с една торба на дупето си) малки розички - колкото топче за пинг-понг на разстояние от около 10см едни от други. Печете в загрята на 200*С фурна, като не отваряте капака докато не са готови, защото спадат и стават като изплюти. Готови са когато са получили златен загар. Вадите и оставяте да изстинат. Изпечените еклери стават с големината на топка за тенис.

крема:
Разделяте млякото на две, като едната половина изсипвате в тенджерка с половината захар и оставяте на котлона да заври. Другата половина заедно с жълтъка, брашното и останалата захар разбивате на каша и добавяте към врящото мляко. Бъркате непрекъснато с тел за да не загаря и да стане пухкав крем. Като се сгъсти, дърпате от котлона и добавяте ванилията и маслото и бъркате докато не се разтопи маслото. Оставяте крема да изстине като от време на време разбърквате за да не стане кора върху крема.

С шприц с дълъг накрайник, като инжекция, пълните еклерите с крем и нареждате на един ред в поднос. Поръсвате с пудра захар.

Да ви е сладко!  :88:



 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Stella

  • ****
  • 7765
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #1 -: Януари 05, 2012, 07:09:59 pm »
Веще, нали имаше кулинарна тема, мило?
Мерсиииии за рецептатааа!
Отивам да си купя нещо сладко, начии! :wub:
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Вещичка

  • ****
  • 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #2 -: Януари 05, 2012, 07:21:37 pm »
Ами старата стана много дълга и някои рецепти нямат намиране и затова направих нова...  ;D

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Lillie

  • ******
  • 30532
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #3 -: Януари 05, 2012, 08:43:51 pm »
Добре, че се натъпках преди да вляза в темата.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #4 -: Януари 05, 2012, 09:26:02 pm »
Бананово - шоколадов сладкиш
 
Продукти:
3 яйца
1.ч.ч захар
125гр. маргарин(от по-меките)
10гр. бакпулвер (1 пакетче)
4.с.л прясно мляко
2бр. банани
около 1 и 1/2 ч.ч брашно
2ч.л кафе
1 пакетче шоколадови пръчици
1 ванилия
За глазурата:
1 шоколад
1с.л олиo (при мен пресече шоколада) та добавих и 2с.л мляко
 
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се маргарина и пак се разбива. Отделно се настъргват бананите към тях се добавят шоколадовите пръчици и млякото. Брашното се смесва с бакпулвера отделно и после всичко се слага при яйцата и се разбърква добавя се и ванилията накрая. Пекох го в предварително загрята фурна на 250 градуса, като видях,че се надига го намалих на 200. Незнам колко време го пекох понеже го следях на око.
 
Шоколада се топи на водна баня с млякото и олиото и се залива сладкиша
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #5 -: Януари 05, 2012, 09:41:48 pm »
Ето ги и моите еклери  ;D
Рецептата я намерих някъде в нета,но станаха сполучливи :) И покрай детето нямах време за ванилов крем,та ги пълних с такъв нишесте  ;)
За еклерите:
•1 ч.ч. вода
•1/2 ч.ч. олио
•1 ч.ч. брашно
•3-4 бр. яйца - зависи от големината им

За ваниловия крем:
•500 мл прясно мляко
•5 с.л. брашно
•1/2 ч.ч. вода
•7-8 с.л. захар
•50 г масло
•3 ванилии
 
Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво. С помощта на лъжица се загребва малко от сместа и се поставя в намаслена или покрита с хартия за печене тава, като се оставя известно разстояние между еклерчетата. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те се оформят. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 С фурна, около 30 минути.
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилиите. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Няма опасност да се разтече тъй като от крема еклерчетата се слепват.
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #6 -: Януари 05, 2012, 09:45:10 pm »
Снимката не е от най-хубавите,но ще ме извините. Това ми е една любима картофена манджа

картофи около килограм
колбас,аз използвах пушено свинско филе
1 заквасена сметана
чубрица
сол
черен пипер
кашкавал(аз слагам и сирене)

Картофите се режат на шайби, колбаса на парченца,слагам солта,чубрицата и черния пипер.Сметаната я разтварям във вода колкото да покрие картофите.Пека в загрята фурна до омекване на картофите,настъргвам кашкавала отгоре и запичам още докато почервенее. :)
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

*

Kaya

  • ***
  • 2893
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #7 -: Януари 05, 2012, 10:50:09 pm »
ауууууууууу има и картинки ;D ;D
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

abroad

  • ***
  • 2187
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #8 -: Януари 05, 2012, 10:53:59 pm »
ауууууууууу има и картинки ;D ;D
;D ;D

*

venerra

  • **
  • 1416
    • http://hristu.net/
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #9 -: Януари 05, 2012, 11:06:18 pm »
някой знае ли рецептата за тези кексчета  ;D

Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

Kaya

  • ***
  • 2893
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #10 -: Януари 05, 2012, 11:13:01 pm »
който пуска, той да обяснява ;D
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

venerra

  • **
  • 1416
    • http://hristu.net/
Re: Да си почешем Луната - кулинарна тема
« Отговор #11 -: Януари 05, 2012, 11:17:56 pm »
ето тук няма нужда от обяснение  ;)

Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг