Toва, което ми се струва, че Аброд иска да каже е, че не е достатъчно само "Баста", но и план, който да е стартирал и да е възможен като крайна цел.
Всичко е заключено в наталната карта. Денебола има кардинален знак на МЦ - при нея решенията се вземат бързо - без планове. Тя сама потвърди това, че не е обмисляла предварително да напуска, въпреки че се е чувствала неудовлетворена: "мислех си, че ще стоя, докато не ме изгонят". Тя си е "влачила краката", за да не бърза сутрин за работа (луната е в мутабелен знак), докато въпросното затъмнение не е подействало.
Ако познаваме добре натала на родения, можем лесно да предвидим кога биха се очаквали възможните събития, само по затъмненията. Например във въпросния казус, Денебола има Рак на МЦ. Луната, която управлява МЦ е в Близнаци в опозиция с натален Нептун и в съвпад с натален Юпитер. Значи, вече знаем, че дамата има склонност да идеализира или да се заблуждава и ли да има високи очаквания по отношение на работата, което значи и по-честа неудовлетвореност. На Денебола по рождение и е заложено да си сменя често работата, понеже домът, който се управлява от луната е подложен на най-честите промени. ИМЕННО ТОЗИ ДОМ, В КОЙТО Е ЛУНАТА ЩЕ СЕ ВЛИЯЕ НАЙ-МНОГО ОТ ЗАТЪМНЕНИЯТА, КАКТО И САМАТА ЛУНА.
Кога можем да очакваме събитие по 10-дом? когато тежка планета или затъмнение аспектира луната и или друга планета по оста 1-4? И тъй като затъмненията се случват до нодалната ос, следователно гледаме кога лунните възли ще направят транзит в 10-ти дом или в знака на луната.
Във въпросния казус сме имали затъмнение върху рождена луна - У10. С точност до секунди. И никакви други астрологични методи не са ми нужни, за да предвидя, че ще има събитие, защото зная, че не може да се случи нещо, което не е заложено в наталната карта. В някоя карта може да нямаме затъмнение в аспект с нито една планета или чувствителна точка. но в случая има и то е толкова очевадно, че няма смисъл да го отричаме.
Лунните възли са възли на луната, все пак. те влияят най-много на луната и на дома, в който вземаме инстинктивни решения. А това е домът, управляван от луната.