Слънчевото затъмнение във Водолей при мен проработи повече в сидералната карта, отколкото в западната.
По това време Южният възел минава през Сатурн, който има отношение към семейството и майката: 1 - като управител на 4 дом, 2 - хвърля директен аспект към 4 дом, 3 - явява се матрикарака, т.е. индивидуален сигнификатор на майката, 4 - намира се в сидералния Рак (дом, семейство, майката).
На нея затъмнението й попада в съвпад с АС и това е годината, през която тя си отива.
В сидералната карта Сатурн ми е в 10 дом, т.е. има отношение и към кариерата, статуса, макар че професията ми не сатурнова. 2009 е годината, в която направих рязък завой - за пръв път в живота си от наемен служител се превърнах в специалист на свободна практика. Най-големият ми зор винаги е било да си намеся постоянна работа, тъй като първата ми специалност предполага предимно сезонни и нестабилни ангажименти, а втората е почти неприложима. И в момента, в който се закотвям на едно място (това, към което съм се стремяла), разбирам, че това положение вече не ме удовлетворява. Тогава нещата във фирмата тръгват към застой, започва да се парадира много с кризата преди реално да е започнала. По-предприемчивите колеги един след друг напускат, остават най-мързеливите или тези, които не виждат друг избор. Нямах никакво желание да оставам, две години бяха достатъчни да разбера, че в тази фирма няма никакъв шанс за развитие, нито за актуализиране на заплатата.
Когато напускам, транзитният Сатурн в 10 дом прави квадрат към наталния Нептун, управляващ 4 дом в радикса - както казах, имах и семейни обстоятелства, обуславящи това решение. Нептун ми се намира близо до куспидата на 2 дом - не бях доволна от заплащането, порязаха и малкото бонуси, които получавахме.