Не ме четеш Стела, поради което разговаряш сама със себе си
Как да не те чета, напротив? Явно съм се заблуждавала, че разговарям с теб, жалко! 
Съжалявам за прекъсването, но в колата ми беше трудно да пиша.
1. Класическата хорарна астрология е най-лесна за преглъщане точно защото тя работи
само с управителите на знаците като господари на домовете,, а класическата натална и предиктивна астрология работи с алмутените на домовете, които може и най-често не са управителите на знаците. Почвам да си мисля, че точно това ще се окаже най-същественото й концептуално разминаване с модерната.
2. Никъде не съм казала, че Юпитер ти е невидим. Ако това е препратка към друга тема, да го изясним. След като казваш, че Слънце ти е във Водолей, асц. е Стрелец, а Юпитер е в Рак, очевидно, е много ясно видим към момента на раждането. И е много вероятно в допълнение Юпитер да ти е управител на темперамента, да ти е краен диспозитор в картата, и да ти е Господар на хороскопа, тъй че няма как да го скриеш. Но той не вижда Асц. и затова не го управлява. Мислех, че го казвам просто. Всеки случай, по-просто не мога.
3. Трето, господинът не говори за душата, а за ума. Същото нещо, но при други автори, се нарича още "маниер=manner", което се превежда и като държане, стил, начин на поведение и излъчване, начин на общуване - въобще начинът, по който нативът взаимодейства с другите. Та, маниерът се определя от Асц., Меркурий и Луната. При Ал-Каят по-специално вместо Луната сама за себе си, се използва управителят на триплицитета на водещото светило - Луна за нощно раждане и Слънце за дневно. Има ли тук нещо, с което не си съгласна? Всяко от тези, поставено в знак или дом, пак според Ал-Каят нищо не значи. Защото трябва да се постави в терма, фас, декан, да се види фазата му спрямо Слънцето и аспектите му. И когато три пъти по три различни начина се потвърди едно и също твърдение, тогава то се обнародва. Намираш ли този подход за смущаващ?
4. Специално за мутабелния ти Меркурий казва, че "ако е в домицил на Юпитер", ще се комуникира с краля или кралската администрация за да защитава (като медиатор) интересите на група/колектив, че ще ще бъде мъдър в оценките и в отсъжданията си. И тъй като е в терма на Венера, ще бъде ведър и оптимистичен, лесно ще се сприятелява, ще бъде богобоязлив, ще дава много и ще получава много в замяна, ще се занимава с неща, за които се изискват дълбоки познания, и ще печели на своя страна благородни и изключителни хора. И тъй като е в декан на Сатурн, а на свой ред приема в свой декан и двете ти светила, ще даде ясен, сериозен/прецизен "език" ("seriousness of tongue"), богат речников запас ("diversity of words"), но и мнителност, и бърз, нетърпелив ум. И ще общува с духовни, учени и мъдри хора и ще получава признанието им за собствения си ум. И нито дума за падналия Меркурий, с тази само разлика, че ако е паднал и в падащ дом, по-трудно ще ти се получават нещата по отношение на домовете, които управлява и ще предсказва промени, нестабилност и усилия в тях. Седми и девети, nes't pa?
5. Специално по отношение на това
В своето време, човекът изобщо не е знаел за съществуването на различните видове интелигентност, в това число и "емоционалната", понеже тогава науката не е била достатъчно развита в това отношение. Интелигентност не е равнозначно на "Ум".
"човекъ" казва, че "планетите на ума", по които съдим за интелигентността, силата и качествата на интелекта на човека, са Луна и Меркурий, но не пряко по тях, а според "планетата, която има най-много сила върху Луна и Меркурий (едновременно), посредством аспект, или понеже ги "приема", разбирай по владение, екзалтация, терм и т.н. което и да е есенциално достойнство. Пък е те този вече, ведно с тях, влиза в оценката на маниера/майнда

.
6. Маниерът е начинът/способът/пътят за изразяване на темперамента. Птолемей нарича "господарят на маниера", господар на Духа (срещала съм го преведен и като Господар на Душата, от руски, затуй е възможно да се е пръкнало и тук).
После ще продължа, че сега ти видях картата, а и съм вече на работа

.