Възможно ли е по прогресии темпераментът да се промени?
Урано-Марсиянската ми природа се замени с някаква Нептунианска мътилка. 
Темпераментът е като ДНК. Организмът се променя или разболява, включително и по причина на "дефекти" в ДНК-то, но не може да си смени ДНК-то. Идеята е че, ако господарят на хороскопа до голяма степен определя какво ще ти се случва, какъв ще ти е сюжетът, темпераментът определя как ще се справяш с това, което ти се случва.
Ако господарят на темперамента е ОК в натала, в разположение, което му съответства есенциално, може да се чувстваш в свои води и уютно независимо от житейската си история. Особено, ако и транзитната и прогресивната ситуация му съответстват. Ако не му съответстват и почне да му тежи някое пракачество, ще търси да разреши тоя дисбаланс чрез външни стимули или "ремедис", или тялото му ще реагира чрез заболяване, ума му - чрез ментален проблем, докато организмът не си натрупа (или изхвърли) отново нужната топлина/влага. Но ще се стреми да си върне равновесната точка. В случая с Дейзи - като я видиш на снимката и си спомниш преживелиците, които ни е разказвала, можеш ли да свържеш това лъчезарно и излъчващо радост от живота същество с житейската история? Тя си има вътре в нея един център на стабилност като в куклите-матрьошка, който не и позволява да е паднала.
Затова оценката на темпераментите като добри и лоши е празна работа. Флегматикът не е нещастен или болен от това, че е флегматик. Няма как да му преподаваме уроци да бъде холерик. Става нещастен или болен, именно когато външните обстоятелства или транзити или прогресии го "изсушат" или "претоплят".
Ако господарят на темперамента е в несъответно есенциално състояние в натала, все ще си носим това усещане за невървеж, дискомфорт и неудовлетвореност, независимо колко успешни и наред изглеждаме за външния свят и колко успешна и happy-go-easy ни е житейската история. С по-малки или по-продължителни периоди на "ремисия" по транзити и прогресии.
Има, и всъщност май са доста чести, случаи, в които господарят на хороскопа и на темперамента е един и същ. И двете са по същество най-силната или най-влиятелната планета в картата, с малка разлика в начина на извеждането й. Лесно е да съвпаднат. Тогава май е по-непротиворечиво, но не знам дали е по-лесно. Сигурно върховете ще са по-удовлетворителни и всеобхватни, но и паденията и кризите ще са по-драматични и с по-драстични последици. Ако тази планета попадне в кофти състояние, ще се разклаща и вътрешният стожер, който иначе би могъл да възпрепятства тоталния разпад.
Така я схващам работата с темпераментите, но това са само предположения и водят до смислено за мен разбиране, но със сигурност немеродавно, както ще побърза да уточни АН

.
ПС. А Уран и Нептун, нали се сещаш, че са ни само фиксирани звезди в тая история. Ич и не ми ги пробутвай

.