Здравей Гост

За качествата на душата и ума на човек

• 160 Отговора
  • 21052 Прегледи
Re: За качествата на душата и ума на човек
« Отговор #120 -: Януари 18, 2012, 11:02:56 am »
На аватара съм пак аз - само лицето  ;D - е не съм финна като тази маргаритка - но се ядвам - 54 кг на метър и 50  ;D....мускулест тип тяло.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #121 -: Януари 18, 2012, 11:09:20 am »
На аватара съм пак аз - само лицето  ;D - е не съм финна като тази маргаритка - но се ядвам - 54 кг на метър и 50  ;D....мускулест тип тяло.

;D Ако обичаш, да се описваш като свърша, а :angry:. Къде ми отиде обективността сега.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

« Отговор #122 -: Януари 18, 2012, 11:37:51 am »
  Ааааа, ама вие ще ми задавате въпроси, нали така за да провокирате аджеба кой Алмутен е на линия  :blink:, аз пък май грешно разбрах, че аз трябва да задавам въпросите и се спекох  :-[

*

Diyana

• 2705
« Отговор #123 -: Януари 18, 2012, 01:51:22 pm »
Господар на асцендента

Меркурий
Лили:
"Обичайно се изразява във висок ръст и високо, слабо/кльощаво тяло, високо чело и донякъде тясно, длъгнесто лице, дълъг нос, ясни очи, нито черни, нито съвсем сиви, тънки устни и тънък нос, гъста, но тънка коса, слабо телесно окосмяване, уморена кестенява, клоняща към черно коса, дълги ръце и пръсти, сиво-жълтеникав тен (на зехтин) лешников/кестенов нюанс. Меркурий, повече от всички други планети, ще се влияе от планетата, с която е в аспект - ако е свързан ... със Слънцето, по-нежен. Когато Меркурий е източен, тенът е с цвят на мед, или жълтеникаво-кафяв, като слънчев загар, ръстът не е много висок, тялото добре сложено, малки очи, рядка и тънка коса, наистина може да се каже, че е с много добре сложено тяло за ръста си, но с известен недостатък в цвета на лицето - с кафеникави петна..."

Ал-Бируни
"красива висока фигура, високо тясно чело, големи ушни миди, чип нос, сключени вежди,  голяма уста с тънки устни, малки зъби, тънка дълга коса, дълги, слаби крайници. " в козирог стройно тяло, тънка фигура, триъгълно лице – по-широко чело, тясна брадичка, големи, сиви очи,

или дистанционното - Луна
Лили
"Като цяло среден ръст, бял (блед) тен и цвят на кожата, кръгло лице, искрящи/светли очи, малко начуремени, смръщени, много гъста, здрава коса и окосмяване, обикновено едното око е малко по-голямо от другото; по-къси и месести крайници, склонност към закръгленост и задържане на течности в тялото..."

Ал-Бируни
„чисто”, бяло тяло, отривиста походка, изправена фигура, кръгло лице, сключени вежди, нееднакви зъби, с разстояние между предните зъби, красиви, чупливи коси, ”, среден ръст, тясно чело, изпъкнали тъмни или черни очи, широк гръден кош, плътни, пълни устни”

Темперамент

Кулперер
Това е Дейзи в ежедневието й и при общуването - Юпитер в 6-ти и Меркурий в 7-ми.
"Сангвиничен темперамент в чист вид: Средно телосложение, хармонично тяло, с по-дълги крайници, не кльощави, а "месестни"=оформени, но не пълни, без мазнини (не знам дали значи  мускулести, но не е изрично написано). С подчертани вени и артерии, гладка, хубава кожа, топла и влажна на пипане, "нормално/добро" окосмяване на тялото, по-ранно хормонално развитие, бял/светъл цвят на лицето с руменина на бузите, кестенява коса. По темперамент са весели, освободени, щедри, учтиви, достатъчно смели, но не безразсъдно дръзки, милостиви, надеждни, верни и благоприлични, малко неща ще ги накарат да плачат, но когато това се случи, не задържат дълго скръбта в сърцето си, което е в противовес с мелонхоличният темперамент, който не може да плаче, но това, което ги е засегнало, завинаги се запечатва в сърцата им. Сангвиникът има добър апетит и бързо храносмилане, (...скипвам описанието на урината и сънищата). По отношение на здравето – тъй като влагата има превес над топлината в темперамента, трябва да се добавя топлина - чрез храна и занимания, за да се избегне интоксикация и задръстване на черния дроб. Болестите й са с огнище в черния дроб и от отравяне на кръвта - инфекции или токсини, ако не усвоява добре храната.

Повече - тук, и не само.

Според правилата следващото  е Дейзи, когато е насаме със страховете си - по Сатурн в 12-ти дом. Със силен меланхоличен акцент.

Лили "меланхоликът (per se) е мрачен, аскетичен, самотен, труден, суров, мълчалив, вглъбен, не понасящ празните приказки. Точният аспект с Марс го прави упорит и саморазрушителен, пази дълго в себе си лоши мисли и лоши думи...”

Кулперер
”По-скоро нисък ръст и рядко високи, тъй като студът и сухотата свиват субстанциите, мелахнолиците са ниски на ръст и с малки тела... Тенът им е мургав, с пепелив оттенък или блед до болнавост, с груба и студена кожа, слабо окосмяване на тялото (понякога кьосета), късно хормонално развитие, цветът на косата им е тъмен. Обикновено са лакоми/жадни, ненаситни, самовглъбени, в плен на безпочвени страхове, малодушни, самотни, внимателни, закостенели/тромави  в емоциите, рядко се смеят, упорити, издръжливи, инати, амбициозни, ревниви, завистливи, обидчиви, твърдоглави, задълбочени, недоверчиви, подозрителни, черногледи, със страховито въображение,  защото се поддават на лоши мисли, любопитни, с величествено/властно поведение, пазят дълго яда си, с лошо храносмилане, но с добър апетит.”

Пак там.

Маниер

Сатурн
Лили:
Добре поставен: Проницателен и задълбочен, суров стриктен в делата си, резервиран в речта си, пестелив на думи и жестове, търпелив в труда, сериозен и внушителен в спор и аргументация, усърден и загрижен в придобиване на лично благосъстояние, строг нрав и прецизни действия. При лошо разположение е завистлив, скъперник, ревнив и  недоверчив, стеснителен и користолюбив, бавно се задвижва, прикрит, затворен, упорит, моралист, умел лъжец, злонамерен, мърморко, никога не е доволен, вечно се оплаква

Ал-Бируни
Страхлив характер, боязлив, подъл, скъперник, злопаметен, безволев, хитър, властен, великодушен, правдив, верен, самоотвержен другар, далновиден, честен, прикрит, сдържан, трудно се гневи, но разгневи ли се, не може да се контролира, упорит в делата, досаден, търси логиката, преценява с разума, не със сърцето

Венера
Лили:
Тих, спокоен човек, не обича съдебни битки, пререкания и спорове, благочестив, непорочен, приятен, чист и спретнат, търси да достави радост чрез думи и действия, по-скоро обича доброто пийване, отколкото охолната трапеза, чувствен, лъстив, често попада в заплетени любовни истории, ревнив и пламенен любовник, музикален, обича курортите/местата за развлечения (в оригинала е обществена къпалня, минерална баня :() и други „почтени” светски събирания, балове с маски и сценични представления, лековерен, не понася продължителен, тежък труд и не търпи на болка, пълен с живот, често става обект на ревност, макар безпричинно.
Ако е лошо поставена – разпуснат, прахосник, отдаден на лесния живот и похотта (на леки и похотливи жени :blink:), не се грижи за репутацията си, поддържа незаконни, греховни отношения, прелюбодеец, фанатичен, непостоянен, без вяра, без репутация, без доверие, прахосва парите си в места за забавления, кръчми и в компанията на порочни, мързеливи хора, невнимателен към моралните и религиозни канони, откровен атеист и естествен човек (натуралист?, явно се е схващало като нещо осъдително :-\).

Ал-Бируни
„С добър характер и красиво лице, предразположен към любов и чувственост, музикален, игрив, щедър, горд/горделив, със силно тяло и слабо сърце, кокетен, радостен, любезен, искрен, доверчив, обичащ децата и добронамерен към хората”

Други ще търся по-късно.
« Последна редакция: Януари 18, 2012, 03:31:34 pm от Diyana »

*

Yaya

• 2265
« Отговор #124 -: Януари 18, 2012, 02:11:34 pm »
Ау, че хубава усмивка имаш, Дейзи!  ;D
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

AH

• 2201
« Отговор #125 -: Януари 18, 2012, 03:23:43 pm »
да прибавим и още нещо много лесно за използване:
По Сингх

Огнени знаци – холеричен темперамент – сила, енергия, инициатива, широта, идеализъм
Въздушни – сангвиничен – интелектуалност, интуиция, въодушевление
Водни- лимфатичен – инстинкти, импулси, емоции, впечатлителност
Земни- хепатичен - практичност, материализъм, търпение

Тук пак има няколко системи:
-   асцендент, Слънце, Луна, Меркурий се дават по 2точки, а на останалите планети- по 1.
За Дейзи:земя-6т; въздух-5; вода-3; огън-1

-   асцендент, Слънце, Луна по 3т; Меркурий-2; останалите- по1т .
За Дейзи – земя – 7т; въздух- 7т; вода – 3т; огън-1т

т.е. за Дейзи- хепатично-сангвиничен характер

« Отговор #126 -: Януари 18, 2012, 04:05:36 pm »
Господар на асцендента

Меркурий
Лили:
" високо чело и донякъде тясно, ясни очи,  Меркурий, повече от всички други планети, ще се влияе от планетата, с която е в аспект - ако е свързан ... със Слънцето, по-нежен.  ръстът не е много висок, тялото добре сложено, малки очи, наистина може да се каже, че е с много добре сложено тяло за ръста си, но с известен недостатък в цвета на лицето - с кафеникави петна..."

Ал-Бируни
" чип нос, сключени вежди

или дистанционното - Луна
Лили
"Като цяло среден ръст, бял (блед) тен и цвят на кожата, кръгло лице, искрящи/светли очи, малко начуремени,  здрава коса, по-къси и месести крайници, склонност към закръгленост и задържане на течности в тялото..."

Ал-Бируни
„чисто”, бяло тяло, изправена фигура, кръгло лице, сключени вежди,  красиви, чупливи коси,  плътни,  устни” - чак пък плътни не - нормални

Темперамент

Кулперер
Това е Дейзи в ежедневието й и при общуването - Юпитер в 6-ти и Меркурий в 7-ми.
"Сангвиничен темперамент в чист вид: Средно телосложение, хармонично тяло, , а "месестни"=оформени, но не пълни, без мазнини (не знам дали значи  мускулести, но не е изрично написано).  топла /не винаги/ на пипане, "нормално/добро" окосмяване на тялото, по-ранно хормонално развитие, бял/светъл цвят на лицето с руменина на бузите, кестенява коса - лееко червенееща. По темперамент са весели, освободени, щедри, учтиви, достатъчно смели, но не безразсъдно дръзки, милостиви, надеждни, верни и благоприлични, малко неща ще ги накарат да плачат, но когато това се случи, не задържат дълго скръбта в сърцето си, което е в противовес с мелонхоличният темперамент, който не може да плаче, но това, което ги е засегнало, завинаги се запечатва в сърцата им. Сангвиникът има добър апетит. Болестите й са /по Белия дроб/ и от отравяне на кръвта - инфекции или токсини, ако не усвоява добре храната.

Според правилата следващото  е Дейзи, когато е насаме със страховете си - по Сатурн в 12-ти дом. Със силен меланхоличен акцент.

Лили "меланхоликът (per se) е  аскетичен /чак пък, но така се налага/, , самотен, труден, суров, мълчалив, вглъбен - еее може би - но лавирам с обкръжението си, не понасящ празните приказки. Точният аспект с Марс го прави упорит и саморазрушителен, пази дълго в себе си лоши мисли и лоши думи...” -  от време на време  ;D

Кулперер
”По-скоро нисък ръст и рядко високи, тъй като студът и сухотата свиват субстанциите, мелахнолиците са ниски на ръст  ”

Пак там.

Маниер

Сатурн
Лили:
Добре поставен: Проницателен и задълбочен,  сериозен и внушителен в спор и аргументация, усърден и загрижен в придобиване на лично благосъстояние. При лошо разположение е  скъперник, ревнив и  недоверчив, стеснителен, бавно се задвижва, прикрит, затворен, упорит, моралист, умел лъжец

Ал-Бируни
Страхлив характер, боязлив, подъл, скъперник, злопаметен, безволев, хитър, властен, великодушен, правдив, верен, самоотвержен другар, далновиден, честен, прикрит, сдържан, трудно се гневи, но разгневи ли се, не може да се контролира, упорит в делата, досаден, търси логиката, преценява с разума, не със сърцето” - тук вече хората трябва да кажат - може би от всичко по-малко

Венера
Лили:
Тих, спокоен човек, не обича съдебни битки, пререкания и спорове,  чист и спретнат, търси да достави радост чрез думи и действия, по-скоро обича доброто пийване, отколкото охолната трапеза, чувствен, лъстив, често попада в заплетени любовни истории, ревнив и пламенен любовник, музикален, обича курортите/местата за развлечения (в оригинала е обществена къпалня, минерална баня :() и други „почтени” светски събирания, лековерен, не понася продължителен, тежък труд и не търпи на болка, пълен с живот.
Ако е лошо поставена –  не се грижи за репутацията си, поддържа незаконни, греховни отношения, прелюбодеец, фанатичен, непостоянен,  откровен атеист и естествен човек (натуралист?, явно се е схващало като нещо осъдително :-\).
” - яяяя, това беше преди да я преработя -а така набързо я ошлайфа Плутон, че даже не разбрах....имаше един кратък период от време - всичко това се стовари накуп за кратко време, от краен моралист, станах краен аморалист - малиииии  :-[. Ама така е, този горе ме наказа, за да видя на медала и другата страна....

Ал-Бируни
„С добър характер и красиво лице, предразположен към любов и чувственост, музикален, игрив, щедър, горд/горделив, със силно тяло и слабо сърце, кокетен, радостен, любезен, искрен, доверчив, обичащ децата и добронамерен към хората”
  - ееей това ми хареса

Други ще търся по-късно.
« Последна редакция: Януари 18, 2012, 05:35:38 pm от daisyline »

*

abroad

• 2187
« Отговор #127 -: Януари 18, 2012, 08:03:33 pm »

я, какво точно и добро определение ми се е получило с тук таме някой и друг нюанс ;D
а, ако са съвсем близки по сила?

Ти кажи:)

еклектик с една дума
с малко повече - пристрастен към силни външни енергии, които да провокират равновесието, формирано от взаимоелиминиращи се фактори, нещо като да дръпнеш ръчна, докато караш със 100 км/ч
вариантът е да се съчетаят по двойки (ако може и тройки), при това в подходящите им изяви - като например последователността, отдадеността и трудолюбието на Сатурн да не се елиминира от мързела и леността на Венера
« Последна редакция: Януари 18, 2012, 08:17:38 pm от abroad »

*

abroad

• 2187
« Отговор #128 -: Януари 18, 2012, 08:12:03 pm »

много ярък отпечатък върху лицето и излъчването имат сякаш Луна и Юпитер

*

abroad

• 2187
« Отговор #129 -: Януари 18, 2012, 08:15:54 pm »
ти що са обиждаш от еднаквости, ако имаш нещо лично в стрелец и то мине в коза са кво брада ли да ми расте, искам си го кентавъра,не искам строгото пък, друго си е да голопираш ,вместо да се катериш по сипеи... :P

шегувам се, да си припомня дебелашките по Юпитер и грубите по Сатурн, щото пр. АС отдавна е влязъл в Козирог, а Меркурий в Риби (последното най ме плаши ;D)

*

Diyana

• 2705
« Отговор #130 -: Януари 18, 2012, 08:22:27 pm »

я, какво точно и добро определение ми се е получило с тук таме някой и друг нюанс ;D
а, ако са съвсем близки по сила?

Ти кажи:)

еклектик с една дума
с малко повече - пристрастен към силни външни енергии, които да провокират равновесието, формирано от взаимоелиминиращи се фактори, нещо като да дръпнеш ръчна, докато караш със 100 км/ч
вариантът е да се съчетаят по двойки (ако може и тройки), при това в подходящите им изяви - като например последователността, отдадеността и трудолюбието на Сатурн да не се елиминира от мързела и леността на Венера

идеята е един да ти е важниот с подгласници по разни теми. и ако единиот се случи в падащ дом, ще му трябват много "преводачи", за да се чуе гласът му. трябва да вземем да ти го намерим тоя твоя. на гола Луна не кандисваш, а?

*

abroad

• 2187
« Отговор #131 -: Януари 18, 2012, 08:29:18 pm »
идеята е един да ти е важниот с подгласници по разни теми. и ако единиот се случи в падащ дом, ще му трябват много "преводачи", за да се чуе гласът му. трябва да вземем да ти го намерим тоя твоя. на гола Луна не кандисваш, а?

присетих се за невиждащия ;D Юпитер, ма Луната хич не връзвам, или трябва последните десетина години съвсем да се е затъмнила

« Отговор #132 -: Януари 18, 2012, 08:32:36 pm »
след като изчетох всичко до тук си викам леле много сложно ве.... :o тоа висш пилотаж :mellow:

а пък аз първосигнално-качвам се в колата ,палим и газ по марс на асц., ако ми требва турбо по карето към Слънцето и така си стигам:mellow:къде да ровим ся за  дистанционни , темперамент,маниер и т.н салтанати,те после да му мислят как ще оправдават импулса ;D
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

AH

• 2201
« Отговор #133 -: Януари 19, 2012, 05:44:09 am »
след като изчетох всичко до тук си викам леле много сложно ве.... :o тоа висш пилотаж :mellow:

а пък аз първосигнално-качвам се в колата ,палим и газ по марс на асц., ако ми требва турбо по карето към Слънцето и така си стигам:mellow:къде да ровим ся за  дистанционни , темперамент,маниер и т.н салтанати,те после да му мислят как ще оправдават импулса ;D

Оу, само на пръв поглед изследването по начина на Дияна изглежда малко бавно и тромаво. Всъщност е стройно и елегантно.

Като в оная дзен фраза:“ добрият стрелец не се цели в центъра на мишената“ – под въпрос е къде гледа тогава- в стрелата, в лъка или навътре в себе си:)))))

*

AH

• 2201
« Отговор #134 -: Януари 19, 2012, 05:45:10 am »

присетих се за невиждащия ;D Юпитер, ма Луната хич не връзвам, или трябва последните десетина години съвсем да се е затъмнила

То все нещо ни „придърпва“ – ако не е планета, понеже са със сходна сила, може да е аспект:))))

*

Diyana

• 2705
« Отговор #135 -: Януари 19, 2012, 09:23:11 am »
Аз пак да попитам : "Има ли друго, по-различно значение терминът "мутабелен знак" в класическата арабска от това в съвременната астрология, щото аз не съм забелязала да се различават смислово?

Всъщност има. Много от авторите с movable/mutable - подвижни, мобилни обозначават всъщност знаците, които днес наричаме кардинални. Точно за тях се казва, че са неустойчиви и резки в решенията и мненията си.  Аз собствено хич не съм навита да се броят за тъпоумни, но съм съгласна, че малко изневиделица идват и стресиращо. Като предизвикващи промяна те са винаги рисков фактор за общностното благо и трябва да се държат под око.
За фиксираните си е ясно. Не случайно те се считат за най-силни, а и в хорара винаги свидетелстват за стабилност, доверие и опора. "Общите"/common/ - днешните мутабелни - са и тако и вако. Броят ги като цяло безопасни и приспособими - играят според обстоятелствата и е по-лесно да се разбереш с тях, да ги убедиш. С кардиналните/подвижни по-добре да не се биеш, а да се окопаеш и да чакаш да им мине. Промяната в дългосрочен план може и да е развитие, но винаги е в противовес на инстинкта за оцеляване.

От тук и още едно фундаментално различие между модерната и класическата астрология, което първоначално ми беше трудно да преглътна. В съвременната астрология има корелация между кардинални знаци и ъглови домове. Съответно фиксирани знаци и следващи домове и падащи домове и мутабелни знаци. В древността изобщо не е така. Фиксираните знаци са най-силните, те са осите на зодиакалния кръг и те съответстват на ъгловите домове не само по сила, а и като структуроопределящи оси. Следващите домове по реда на знаците са мутабелните, а днешните кардинални се разполагат в това равенство в падащите домове. Според оригиналната концепция падащ от даден ъглов дом не е третият от него, а дванадесетият от него. Светилата нямат ретроградно движение, 12-тият знак от тях е всъщност знакът, който са загърбили и който е най-отдалечен в зодиакалния кръг - ще го видят отново след цял един цикъл - тоест, това е падащ, пропадащ, невидим, в смисъл на неконтролируем дом/знак. А от такива знаци всичко може да се очаква.
Лесно е да се види логиката в днешната астрология - кардиналните знаци са знаците на промяната на сезоните, логично е да се свързват с ъгловите домове.
Затова и няма да споря, но ей така, за парадокс, ми се щеше да разкажа малко повече за тая работа, за да имате едно наум като четете древни афоризми.
« Последна редакция: Януари 19, 2012, 11:18:09 am от Diyana »

*

Diyana

• 2705
« Отговор #136 -: Януари 19, 2012, 10:05:53 am »
Възможно ли е по прогресии темпераментът да се промени?
Урано-Марсиянската ми природа се замени с някаква Нептунианска мътилка. :-X

Темпераментът е като ДНК. Организмът се променя или разболява, включително и по причина на "дефекти" в ДНК-то, но не може да си смени ДНК-то. Идеята е че, ако господарят на хороскопа до голяма степен определя какво ще ти се случва, какъв ще ти е сюжетът, темпераментът определя как ще се справяш с това, което ти се случва.

Ако господарят на темперамента е ОК в натала, в разположение, което му съответства есенциално, може да се чувстваш в свои води и уютно независимо от житейската си история. Особено, ако и транзитната и прогресивната ситуация му съответстват.  Ако не му съответстват и почне да му тежи някое пракачество, ще търси да разреши тоя дисбаланс чрез външни стимули или "ремедис", или тялото му ще реагира чрез заболяване, ума му - чрез ментален проблем, докато организмът не си натрупа (или изхвърли) отново нужната топлина/влага. Но ще се стреми да си върне равновесната точка. В случая с Дейзи - като я видиш на снимката и си спомниш преживелиците, които ни е разказвала, можеш ли да свържеш това лъчезарно и излъчващо радост от живота същество с житейската история? Тя си има вътре в нея един център на стабилност като в куклите-матрьошка, който не и позволява да е паднала.

Затова оценката на темпераментите като добри и лоши е празна работа. Флегматикът не е нещастен или болен от това, че е флегматик. Няма как да му преподаваме уроци да бъде холерик. Става нещастен или болен, именно когато външните обстоятелства или транзити или прогресии го "изсушат" или "претоплят".

Ако господарят на темперамента е в несъответно есенциално състояние в натала, все ще си носим това усещане за невървеж, дискомфорт и неудовлетвореност, независимо колко успешни и наред изглеждаме за външния свят и колко успешна и happy-go-easy ни е житейската история. С по-малки или по-продължителни периоди на "ремисия" по транзити и прогресии.

Има, и всъщност май са доста чести, случаи, в които господарят на хороскопа и на темперамента е един и същ. И двете са по същество най-силната или най-влиятелната планета в картата, с малка разлика в начина на извеждането й. Лесно е да съвпаднат. Тогава май е по-непротиворечиво, но не знам дали е по-лесно. Сигурно върховете ще са по-удовлетворителни и всеобхватни, но и паденията и кризите ще са по-драматични и с по-драстични последици. Ако тази планета попадне в кофти състояние, ще се разклаща и вътрешният стожер, който иначе би могъл да възпрепятства тоталния разпад.

Така я схващам работата с темпераментите, но това са само предположения и водят до смислено за мен разбиране, но със сигурност немеродавно, както ще побърза да уточни АН :P.

ПС. А Уран и Нептун, нали се сещаш, че са ни само фиксирани звезди в тая история. Ич и не ми ги пробутвай ;D.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #137 -: Януари 19, 2012, 10:24:51 am »
Оу, само на пръв поглед изследването по начина на Дияна изглежда малко бавно и тромаво. Всъщност е стройно и елегантно.

Всъщност дали е необходимо изобщо? Да видим, до какво стигнахме.
Бихме избрали Меркурий за определител на външността така или иначе, заради Асц. Тук много не се е подпечатал, но освен това се казва още, че трябва да вземем предвид и планетите в първи дом и планетите в близък аспект с асцендента - пак щяхме да стигнем до Луна.
Бихме се спрели на Сатурн заради светилата и МС. Пък и повечето програми биха го избрали за господар на картата, ако е включена такава опция, без всичките досадни сметки.
Бихме предположили силен, макар и нехарактерен Марс. На мен не ми излезе тук челно, но сигурно щяхме да можем да отдадем по-завоалираната му проява на факта, че е в шести дом.
Може би Юпитер и Венера не биха изпъкнали толкова очевидно, но така или иначе щяхме да ги вкараме в играта, заради "геометричното" им акцентиране в картата - участват в тао със Сатурн, възлите и Луната - как да ги пропуснеш.
Въпросът е на кое каква тежест бихме дали, и без тази галимация.
И древните са го правили само за знатните си, редовни клиенти, ако не крале, минимум търговци ;D, в общия случай са го карали само на хорар :P.
Иначе сметките са тромави и бавни при мен. При ПРО-тата си е чист автоматизъм.
« Последна редакция: Януари 19, 2012, 12:13:04 pm от Diyana »

*

Stella

• 7765
« Отговор #138 -: Януари 19, 2012, 10:33:42 am »
Аз пак да попитам : "Има ли друго, по-различно значение терминът "мутабелен знак" в класическата арабска от това в съвременната астрология, щото аз не съм забелязала да се различават смислово?

Всъщност има. Много от авторите с movable/mutable - подвижни, мобилни обозначават всъщност знаците, които днес наричаме кардинални. Точно за тях се казва, че са неустойчиви и резки в решенията и мненията си

А, да си дойдем на думата. най-сетне. Вчера отворих отново Фроули и там срещнах именно това - определението "мутабелен" знак да се отнася за кардиналните, а подвижните знаци са наречени "двойни" знаци. Значи моят Асцендент в Стрелец и меркурият ми в Риби не са в мутабелни, а в двойни знаци. А аз към двойните знаци засега съм отнасяла само Везни и Близнаци. Дева и СТрелец по нищо не ми мязат да са двойни, ама щом древните казват!
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Diyana

• 2705
« Отговор #139 -: Януари 19, 2012, 10:56:12 am »
А аз към двойните знаци засега съм отнасяла само Везни и Близнаци. Дева и СТрелец по нищо не ми мязат да са двойни, ама щом древните казват!
Под "двойни" двойнствени, или дуални, не се има предвид, че са с две тела или с глиф от две части, а "и така, и така" - стоят между два сезона и носят характеристиките и на двата.
"The common signs are so-called because when the Sun enters any of these signs it makes the time common, neither truly fixed nor truly movable, but it partakes of both, fixed and moveable. Whence part of that time it is of one [nature] and part of the other [...] when [the Sun] leaves Leo and enters Virgo, then the season is changed, and is made partly summer and partly autumnal."
« Последна редакция: Януари 19, 2012, 11:00:45 am от Diyana »