а каква тогава е ролята на планетата в дома, според теб ?
Стела, имаш ли наблюдения при кое преминаване през куспида има събитие? тежките планети са ретроградни и често минават по 3 пъти, в продължение на цяла година?
Какво е ролята на планетата в дома - тя си действа при тези обстоятелства. Как да ти обясня? - ще ползвам своя казус.
Юпитер -господар на асцендента транзитира през 3-ти дом ("Аз" отивам на семинар). Там тр. Юпитер среща Меркурий - У7,9 и Венеро - У5. Любовна връзка. На семинара (3 дом) се случват събития по 7-ми и 5-ти дом.
На втората част от въпроса ти ще отговоря - различно е.
Имала съм събития и при сходящи и при разходящи аспекти.
Горното събитие ми се случи при последното връщане на Юпитер в Риби (беше влязъл за малко в овен)
Приятелят ми си смени работата веднага щом Юпитер направи съвпад с К6 на 1 гр. в Телец. (3 гр. орбиса).
Колкото е по-близо наталната планета до куспида, толкова по-бързо и веднага се случва събитието, защото
тука се наслагват 3 фактора - един път имаме съвпад с натална планета, втори път имаме съвпад с куспида, а и трети път имаме възврат на юпитер.
Ако искаш да се ориентираш в един по-дълът период на ретроградност, погледни лунациите - те също отключват.