Всъщност... засега оставам с впечатлението, че в известна степен "силата" и "слабостта" на изгорена от Слънцето планета е доста нееднозначна, тоест се получава нещо от сорта "хем тъй...хем тъй..." :blink: Тази й позиция като че ли може дори да бъде същевременно и силна, и слаба. Но "видимо присътствие" има, да

все пак щом е попаднала в аурата на Слънцето, би трябвало да е неразделна част от Его-то, от Аз-а

И като говорехме за "видовете" Аз, Слънцето с кой Аз се свързва - "истински Аз" или "идеален Аз"? Друг е въпросът с "фалшивия Аз", но не бих се осмелила да твърдя и дори да правя предположения, че част от фалшивия Аз би могла да бъде представена от Изгряващия знак в картата... да, разбира се, Асцендентът /плюс изгряваща планета, ако има/ е нашата "фасада", тоест първото, което се забелязва; дори понякога "маска, която си слагаме в обществото/пред другите" го наричат... Но всъщност знакът и градусът на купсидата на 1-ви дом - Началото - в хороскопа се свързват най-напред с непосредствената ни поява на този свят, във физически план; това, предполагам, е онази точка, през която Духът /и Душата/ навлиза в материята, тоест реинкарнира в поредната си физическа форма... :ph34r:
И да направим кратко обобщения за "силата" и "слабостта" на изгорените планети от гледна точка на индийската астрология:
*Астангата-Граха*
т.е. "изгоряла планета" - планета, която се намира от 16' до 3* от Слънцето. За Луната това разстояние е 8* от Слънцето. Астангата е слабост на планетата. Тя се лишава от своите сили и съвсем слабо се проявява. Казват, че тя дава само "видимост на проява".
*Планета в лъчите на Слънцето*
се казва планета, която се намира от 3*01' до 15* от Слънцето. За Луната това радстояние е 3*01'-20*. Това положение дава сила и достойнство на планетата.
*Планета в казими*
т.е. в "сърцето на Слънцето", когато тя се намира от мястото на партилен съвпад /0* до 15'/ от Слънцето. Това също се смята за достойнство.
* Виа Комбуста - "Изгорелият път" *
Фирмикус Матернус казва, че в халдейската астрология пространството между 13* Везни и 13* Скорпион се наричало "изгорелият път" и че планетите, които се намират в този отрязък имат отслабване на проявите си.