Здравей Гост

Двойния аршин

• 115 Отговора
  • 14554 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Двойния аршин
« -: Януари 28, 2012, 12:50:08 pm »
Аршин е турцизъм в българския език...Но това не пречи да се употребява често...като символ на манталитета на определени ситуации и хора...
Тези дни думата е много актуална в доста теми...на форума...
В този ред на мисли...предлагам да изведем космическата формула на думичката.... ;D

Хайде...ето Ви тема за двойния аршин....

Асол, заповядай...тук...В последно време те чета само като коректор..Мисля , че тук в тази тема ще се чувстваш добре...в свой води... ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
Re: Двойния аршин
« Отговор #1 -: Януари 28, 2012, 12:59:10 pm »
Аршин е турцизъм в българския език...Но това не пречи да се употребява често...

Има го и в руския език, това е староруска мерна единица. Пък дали е дошло от Турция не знам, в днешни времена се е превърнало в мярка за манталитета и се използва в преносен смисъл.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #2 -: Януари 28, 2012, 01:03:02 pm »
аршин може да се отнася за:
мярка за дължина, равна на 68 см (турски аршин) или на 71 см (руски аршин);
дървена или метална линия за измерване с тази дължина;
преносен израз: „Меря със свой аршин“ = разглеждам и оценявам нещо едностранчиво, субективно.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%BD

:thinking: А сега...коя от двете мерни единици да вземем ...Като се има впредвид , че размера има значение...да ме прощават турците,..... :haha:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Януари 28, 2012, 01:04:29 pm »

Видя ли? Руският е по-голям.  ;D :haha: (ако решим пак да си ги мерим)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #4 -: Януари 28, 2012, 01:20:43 pm »
Двойният аршин е характерен само за демократичните общества - други структури не го допускат като явление, ако става въпрос за обикновения народ  ;D
« Последна редакция: Януари 28, 2012, 01:25:36 pm от eaglet »
The only distance is that which we create!

*

Asol

• 4140
« Отговор #5 -: Януари 28, 2012, 01:37:23 pm »
E, щом ме четеш надявам сe да си разбрала, че смятам някои дискусии за безсмислени.
« Последна редакция: Януари 28, 2012, 01:42:40 pm от Asol »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #6 -: Януари 28, 2012, 04:19:27 pm »

...а турското и съветското робство са щамповали дълбоко двойния аршин като воден знак в народопсихологията ни.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Януари 28, 2012, 04:20:45 pm »
За жалост, но и други народи са били под чуждо владичество.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #8 -: Януари 28, 2012, 04:37:18 pm »
за аршина.....преди всичко е нужен обективизъм...

Та по коя планета да търсим субективизма.... :rolleyes:
Мислите ли , че определени знаци .../напрмер въздушните/ са по-обективни? :rolleyes:

« Отговор #9 -: Януари 28, 2012, 05:00:13 pm »
за аршина.....преди всичко е нужен обективизъм...

Та по коя планета да търсим субективизма.... :rolleyes:
Мислите ли , че определени знаци .../напрмер въздушните/ са по-обективни? :rolleyes:

Марая,това за въздушните знаци мисля,че вярно.Имам Асц Водолей, и един хубав въздушен тригон  ;)Винаги гледам принципно на нещата.За мен няма нищо едностранно,и разглеждам всичко от всички страни.И мисля,че това ми е едната от най-силните черти,че умея да бъда обективна.
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #10 -: Януари 28, 2012, 11:56:09 pm »
като към дядо коледа:)

1) искам да се самопохваля- изчетах цялата тема за "аршините".. 7 стр. - хора, имайте милост, давайте по- съдържателно, че доста се уморих ;D обикновено  попрескачам интригите, че няма много астро в тях, освен лични нападки;
2) искам да се върнат цветни потребители, за да  има повечко астрология ( нулата е креативна персона)
3) Марая- ти имаш сайт, Вижън - има сайт, но ти пишеш тук, пък аз разбирам, че тя няма право ( имала бан)- това не е честно :angry:
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Януари 29, 2012, 12:17:37 am »
Кая, душа, не разбра ли, че няма "честно" - нито тук, нито там.  ;D
Въпроса за бановете вече го уточнихме, решенията на администрацията не се оспорват, не само тук е така.

Иначе тема за двойния аршин мисля, че имаше и преди, след някакви минали изстъпления (циклично повтарящи се), там също стигнахме до десета глуха, нямаше прозрения. И тук не вярвам това да се случи, т.е. да се осъзнае причината вместо да се коментират следствията.

Иначе банове се свалят лесно, но какъв ще е приносът на потребителя за сайта - още 7 х 7777777777... страници с обиди?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Divna

• 2478
« Отговор #12 -: Януари 29, 2012, 01:00:10 am »
Не знам към кого да се обърна, но желая форумът да е по-приятелски настроен. Тук започнах първите си стъпки. Астрофорумът е моят прощапулник в астрологията и винаги ще си обичам това местенце, защото участието ми тук е било силно желано. С времето за съжаление влизам все по-рядко и по-рядко, но форумът си остава като мой втори дом. Не обичам в дома ми да има пререкания и обиди, това ме натъжава. Не вярвам, че някой е тук, за да се натоварва. За Бога животът е толкова компликсиран, защо и в дома ни трябва да се чувстваме зле?!

Апелът ми е към всички: Ако обичате истински астрологията, ако вярвате в нея, не допускайте да се появяват излишни спорове и пререкания. Този форум е за всички, които обичат и желая по някакъв начин да свържат живота си с една от най-древните науки наречена АСТРОЛОГИЯ. А астролозите, та дори и начинаещи са категория хора, наречени духовни личности.
Надявам се, че желанието на всички вас е да влизате в "къща", в която цари мир и любов.

*

Asol

• 4140
« Отговор #13 -: Януари 29, 2012, 08:44:50 am »
За да го има това е необходимо да се спазва от всички отношението на взаимно уважение и толерантност. Винаги в една ситуация има две страни. И всеки е хубаво да отговаря най-вече за собствените си действия, защото само това е във възможностите му. Това кой какъв е говорят за него личните му действия и си е за него, чуждите недостатъци нито прибавят, нито ни отнемат качества.
Няма смисъл  първата ни работа е да сочим с пръст другите, ако първо не застанем зад собствените си действия и позиция обективно и да потърсим причини и там, а не според зависи и само в другите. Колко щеше да е по-лесно ако всеки се опита да разбере позицията и на другия като се постави на негово място и бъде искрен плюс това да е градивно настроен. Дали е утопия ?  :thinking:  ;D

« Отговор #14 -: Януари 29, 2012, 09:24:16 am »
За да го има това е необходимо да се спазва от всички отношението на взаимно уважение и толерантност. Винаги в една ситуация има две страни. И всеки е хубаво да отговаря най-вече за собствените си действия, защото само това е във възможностите му. Това кой какъв е говорят за него личните му действия и си е за него, чуждите недостатъци нито прибавят, нито ни отнемат качества.
Няма смисъл  първата ни работа е да сочим с пръст другите, ако първо не застанем зад собствените си действия и позиция обективно и да потърсим причини и там, а не според зависи и само в другите. Колко щеше да е по-лесно ако всеки се опита да разбере позицията и на другия като се постави на негово място и бъде искрен плюс това да е градивно настроен. Дали е утопия ?  :thinking:  ;D

Може би - да. Особено пък в интернет пространството. Най-лошата черта, да сочим с пръст другите,а да забравяме да поглеждаме себе си. Съдник никой няма да право да бъде,особено пък по форумите. А и другото е,че интернет ти дава възможността да се представяш такъв,какъвто искаш да бъдеш.Много запознанства имам от интернет и 50 процента се разминават с представата,която са създали . Много е тънка границата.А караниците идват именно от там.И е нормално,защото го няма момента очи в очи,понякога е трудно да разбереш "тона" на даден потребител и приемаш думите,като обида или менторски тон,а това всъщност да е далече от истината. ;)
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

*

Марая

• 28287
« Отговор #15 -: Януари 29, 2012, 09:39:29 am »
като към дядо коледа:)

1) искам да се самопохваля- изчетах цялата тема за "аршините".. 7 стр. - хора, имайте милост, давайте по- съдържателно, че доста се уморих ;D обикновено  попрескачам интригите, че няма много астро в тях, освен лични нападки;
2) искам да се върнат цветни потребители, за да  има повечко астрология ( нулата е креативна персона)
3) Марая- ти имаш сайт, Вижън - има сайт, но ти пишеш тук, пък аз разбирам, че тя няма право ( имала бан)- това не е честно :angry:

Кая , аз нося отговорност единствено и само за себе си.
Добрата новина е , че си изчела тази тема...,може би , ако преди време си изчитала и други теми си щяла да бъдеш наясно...кой и защо има Бан. :-X

*

Марая

• 28287
« Отговор #16 -: Януари 29, 2012, 09:57:12 am »
Някой спомня ли си къде е картата на форума? :rolleyes:

Би ли я качил?

*

Mia21

• 2502
« Отговор #17 -: Януари 29, 2012, 10:04:01 am »
Аз доста често се улавям, че при мен го има двойния аршин. На хора, които са ми по-симпатични от други, прощавам всичко и действията им ги намирам за нормални, докато при останалите съм свръхпредирчива и безкомпромисна. Слънце в Близнаци, Луна в Риби... :blink:

*

Марая

• 28287
« Отговор #18 -: Януари 29, 2012, 10:17:53 am »
Аз доста често се улавям, че при мен го има двойния аршин. На хора, които са ми по-симпатични от други, прощавам всичко и действията им ги намирам за нормални, докато при останалите съм свръхпредирчива и безкомпромисна. Слънце в Близнаци, Луна в Риби... :blink:

Едно въздушно слънце... ;D

Еххх,ако всеки можеше да бъде откровен...колко хубав би бил света.... :wub:

*

Mia21

• 2502
« Отговор #19 -: Януари 29, 2012, 10:27:19 am »
Ох, Марая, любима моя! :wub: Доста често се замислям дали тази откровеност е положително качество за мен или е голям минус.