Здравей Гост

Източни и западни планети спрямо Слънцето

• 46 Отговора
  • 9713 Прегледи
*

priya

• **
  • 1263
Re: Източни и западни планети спрямо Слънцето
« Отговор #20 -: Февруари 19, 2012, 10:31:13 pm »
Да, Лили. Има си основание за омешването. Но - източност/западност е по-простата и по-логичната концепция, за моя невидим акъл. Пък и аз съм със сума ти източни, и с ни една видима планета в радикса ;D
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Stella

• 7765
« Отговор #21 -: Февруари 19, 2012, 10:33:16 pm »

"меркурий изгрява (вижда се) малко преди изгрева на слънце. Слънцето изгрява от изток и тръгва по "петите" на меркурий, който е изгрял преди него. Т.е. ако застопорим слънцето при изгрев и поставим там посока изток, меркурий ще стои на запад от него. Елонгацията, ъгъла между слънце и меркурий, се отваря в посока запад ( отправната точка е слънцето, не меркурий)."

друг е въпросът защо АС е най-източната астрологична точка, а ДС най-западната, т.е. наобратно

Асцендентът е знакът, който изгрява на източния хоризонт в момента на раждането и тук е посока изток.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
« Отговор #22 -: Февруари 19, 2012, 10:34:37 pm »
Но - източност/западност е по-простата и по-логичната концепция

И за мен  ;D, хелиакалните изгреви и залези още не мога да осмисля.

Но се сетих за въпросната тема от форум "Астрология" в алл.бг, четох я преди няколко години и оттам тръгна това объркване между двете концепции.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #23 -: Февруари 19, 2012, 10:38:26 pm »
Планетите, които изгряват преди Слънцето имат по-чиста изява. Тези, които изгряват след Слънцето са "оцветени" от егото, особено, ако са в един и същи знак с него. Тогава субективността е по-силно изразена.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
« Отговор #24 -: Февруари 19, 2012, 10:42:43 pm »
Асцендентът е знакът, който изгрява на източния хоризонт в момента на раждането и тук е посока изток.

Полезно четиво по въпроса за сферичното представяне: http://www.astrowisdom.net/articles/astro-geometry.htm
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #25 -: Февруари 19, 2012, 10:47:21 pm »
Планетите, които изгряват преди Слънцето имат по-чиста изява. Тези, които изгряват след Слънцето са "оцветени" от егото, особено, ако са в един и същи знак с него. Тогава субективността е по-силно изразена.

е даде, ама въпроса е къде е "дясно"

а пък по отношение на западните планети за западна венера уж се говори, че само получавала, а източната го утрала на страдание :-\
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

abroad

• 2187
« Отговор #26 -: Февруари 19, 2012, 10:54:36 pm »
а пък по отношение на западните планети за западна венера уж се говори, че само получавала, а източната го утрала на страдание :-\

а, викаш да си го приема според лични предпочитания ;D

*

Stella

• 7765
« Отговор #27 -: Февруари 19, 2012, 10:57:34 pm »

е даде, ама въпроса е къде е "дясно"

Слънце, което е под хоризонта предстои да изгрее от изток, т.е. да излезе от Асцендента в горната полусфера. Всички планети, които са между слънцето и асцендента са изгрели преди него. Тези, които са над хоризонта от Асц до МЦ са изгрели. Всички планети от МЦ към Дес. и от десц. към ИЦ вече залязват.

Слънце, което е в горната полусфера вече е изгряло, но същите правила се прилагат и тук, макар Слънцето да залязва. Гледа се посоката в която се движат планетите.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #28 -: Февруари 19, 2012, 11:01:10 pm »

Никога не съм била привърженик за концепцията за сухо/влажно, студено/горещо (не я и разбирам напълно), но това ми се струва интересно в контекста на твоя въпрос:
Цитат

Venus oriental – hot and moist
Venus occidental – only moist

Ако Венера е гореща и влажна, би трябвало по-лесно да отдава енергия. Горещината е пренасяне на топлина, респ. има повече отдаване. Това предполага и повече настойчивост, активност в сферата на съответните аналогии, по-изразена нагласа да тръгва на "лов", било то и с намерение да отдава (макар че венерианските мотиви винаги поставям под съмнение, нейната функция per se не е да отдава, а да получава).

А качеството "влажно" не се ли свързва повече с приемане, отколкото отдаване? По тази логика, ако правилно я разбирам, преобладаващата влажност би трябвало да направи планетата по-пасивна, но и самодостатъчна - тя не търси активно обект, на който да даде от енергията си и от който да се зареди (все пак обменът е взаимен). Но ако й се падне такъв, няма да откаже.  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #29 -: Февруари 20, 2012, 05:20:14 am »
Изгрев/залез са дали основата за определяне на източна/западна планета, а и така са ползвани, че днес да стигнем до този въпрос. Дискусията на колегите е стара, но не е неправилно смесването на понятията.

Всъщност обаче една планета може да бъде хелиакално изгряваща на запад и това е възможно точно за Меркурий и Венера. Да вървят след Слънцето, но след неговия залез, те набрали скорост се озовават на прилично разстояние от 17 гр. и появят за човешкото око за първи път след известен период. Орбисът варира с малко. 

Касае се за фази и според тях е силата, не толкова и само заради позиция преди или след Слънце.   

По картинката от abroad, Меркурий е източен. Това, че изгрява преди Слънцето го прави такъв, тоест утринна звезда. Като отправна ни е източната точка на хоризонта. Преминавайки през нея, той се показва и се наблюдава на изток, първи по право, около изгрев, тоест не следва да има място за чудене тук.

Иначе западна планета ме е реализирала, така че кой знае -кое, как, защо... :unsure: Но и в това има известна закономерност, защото Меркурий и Венера се считат за благоприятни, когато са западни. Ако сте попадали на точкуванията, там е в плюс това положение при тях, но пък западни ли са останалите три планети, им се отнема сила.
Меркурий и Венера като изгряващи на запад са директни и се приемат за по-силни, докато, когато те стават видими на изток са ретроградни. Да, измъкват се от лъчите на Слънцето, но са още ретроградни и едва тяхната стационарност бележи следващата по-добра фаза, ако приемем и на „изява”, както е според тази теория.   

А, докато е в лъчите на Слънцето, планетата не се определя, нито като западна, нито като източна, но пак се срещат известни различия според съответните автори.       
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

AH

• 2201
« Отговор #30 -: Февруари 20, 2012, 06:00:23 am »
Преди време се размислих по повод астрологичен спор от тук: Източни и западни планети спрямо Слънцето за определянето на позицията, особено на Меркурий и Венера, спрямо Слънцето и не стигам до задоволителен отговор.
Напиример западна Венера (за която в общия случай се брои моята) се свързва с изява в изкуствата - което съвсем не съвпада с реалността, ако я разглеждаме като източна си е съвсем на място, при все други налични показатели и за изкуство и за фиананси.
За Меркурий - ако, според популярната теория е източен, следва да е и професионално определящ и други производни, но дали е така :thinking:

Практико-теоретични идеи и наблюдения в тая връзка?

Виждаме, че разминаването идва от това, каква система ще установим, че работи за нас;  от небесно и земно положение; движение на Слънцето през зодиака или въртене на Земята около оста си; от контекста, в който разглеждаме нещата.

Ако на човек му говорят числата, взема дължина на Слънцето и планетите с по-голяма дължина са преди него, а с по-малка – след него. Ако на база житейски опит установи, че това обяснява картинката при него и е добра база – ползва я.

Ако разглежда нещата в контекста на кармична астрология, то умения и таланти, които ще усвоява в тоя живот са тия, символизирани от планети преди Слънце, а умения и таланти от минали животи- символизирани от планети след Слънце.

От тук стигаме до това, дали Душата избира да доразвива таланти от минали животи – може да и е омръзнало все да бъде виртуозен цигулар и в тоя живот да си търси нов талант и нови способности да развива.

А пък от тук можем да разглеждаме позиции на планетите по отношение на Луната – преди или след нея – понеже Луната в по-голяма степен символизира опитности  от минали животи.

И ще стигнем до философията на астрологията.
Дали мотото и е :“аз зная“ или „аз търся“:)

На база на твоя житейски опит, дали ако Луната в радикса е в „кармичния“/“лошия“, „затворения“/ 8-ми дом, трябва да доразвиваме таланти от минали животи, или трябва да търсим нови.
Вярно, по-лесно е да доразвиваме нещо, в което вече имаме опитност, но ако сме го развили вече и сега Душата търси ново поприще?

*

Asol

• 4140
« Отговор #31 -: Февруари 20, 2012, 08:02:16 am »
Тези, които са западни би трябвало да са по-осъзнати в изявата си.

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
« Отговор #32 -: Февруари 20, 2012, 08:40:20 am »
Преди време се размислих по повод астрологичен спор от тук: Източни и западни планети спрямо Слънцето за определянето на позицията, особено на Меркурий и Венера, спрямо Слънцето и не стигам до задоволителен отговор.
Напиример западна Венера (за която в общия случай се брои моята) се свързва с изява в изкуствата - което съвсем не съвпада с реалността, ако я разглеждаме като източна си е съвсем на място, при все други налични показатели и за изкуство и за фиананси.
За Меркурий - ако, според популярната теория е източен, следва да е и професионално определящ и други производни, но дали е така :thinking:

Практико-теоретични идеи и наблюдения в тая връзка?

Моята Венера е западна - цял живот съм се занимавала с изкуство и определено изгряващият ми Сатурн води парада на живота ми - винаги съм имала подкрепа от възрастни мъже (които естествено са ми били преподаватели или шефове) и пробивът в живота ми идва не от чисто Венерени качества (красота, флирт, и т.н.), а от дисциплината ми, "здравия ми разум", способността да си свърша работата и т.н. Някак Венера е лична и скрита зад Слънцето. За лична употреба е.  :P

Сега погледнах хороскопа на моя приятелка, която последните 9 години е изцяло на издръжката на гаджето си и никога не е работила извън неговата фирма. Когато той е в чужбина и тя е там и социалната и изява и интимното и партньорство са изцяло свързани - при нея Венера е първата изгряваща планета пред Слънцето.
« Последна редакция: Февруари 20, 2012, 08:48:45 am от Anabell »
When One Door Closes Another Door Opens

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
« Отговор #33 -: Февруари 20, 2012, 08:50:32 am »
Но ако трябва да съм честна Венера в Риби МНОГО ми е помагала, но не я показвам на непроверени хора. Сатурн показвам.  :blink: :P
When One Door Closes Another Door Opens

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #34 -: Февруари 20, 2012, 11:31:44 am »
аз разбрах нещата така...заставаме на мястото на Слънцето в хороскопа независимо къде се намира и определяме планетите дали са източни или западни по посока на движението им в хороскопа...... като Слънцето ни е отправна точка
моята Венера е западна, от малка обичах да рисувам.....и рисувах по книжките, кончета, слончета и разни други неща.....все още обичам да рисувам и ми се ще да мога да се изразявам чрез изкуство(понякога успявам), но едва ли в този живот ще достигна някаква форма на съвършенство или поне ще е част от реализацията ми  :-\ смея да кажа че рисувам добре за човек, който не е ходил по уроци и не са се занимавали с него .........казват, че талантите са си таланти и те не зависят от аспектите на планетите...... :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #35 -: Февруари 20, 2012, 11:40:41 am »
Тези, които са западни би трябвало да са по-осъзнати в изявата си.

Не знам дали при всички е така, но в моя случай наистина важи.
Влиянието на Марс като източна спрямо Слънцето планета се проявява инстинктивно, неосъзнато. Като малка обичах да "кълцам", като възрастна го правя в друг смисъл - "дисектирам", имам силно изразено влечение към психоанализата.
Вродените таланти, които не ми костваха много усилия да ги развивам, а просто ги имах "наготово", са ми по ретро Венера в съвпад с Южния възел.
Способностите, които търпят развитие и намират приложение в професията след дълъг период на "социализация", са по Меркурий. Той е западен спрямо Слънцето и директен, попада в лъчите му.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #36 -: Февруари 20, 2012, 12:46:39 pm »
тоест - ако марс е силно западен- да очаквам да започна да работя по него на по-късен етап от живота или той винаги ще се изявява индиректно?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #37 -: Февруари 20, 2012, 12:48:35 pm »
Споделих за себе си как го усещам, при теб може да е различно, нали ти е в елевация. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #38 -: Февруари 20, 2012, 12:57:37 pm »
мда- как се съчетават тия принципи не ми стана ясно - ако по правилото за слънцето на асцендента става западна, пък иначе е в елевация- какво става...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #39 -: Февруари 20, 2012, 01:25:02 pm »
За планетите в елевация (теоретично) се казва, че би трябвало да са силно изразени, най-близо са до кулминация.

Навремето на един курс по антична астрология лекторът ни обясняваше, че планетите в 12 дом вече са изгряли, така че чак толкова слаби, неизразени и невидими (не от астрономическа гледна точка) не би трябвало да са, както твърдят редица астропсихолози.

В 11 дом планетата започва да набира сила, изкачвайки се към точката на кулминация (10 дом). В 9 дом още е силна (гокленова зона), но постепенно силата й започва да намалява, когато се движи в посока към залеза.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.