Астрологични обяснения пост фактум винаги ще намерим, ако ги търсим целенасочено :blink:
Преди 10тина години ми се случи разрив с "най-добрата" ми приятелка от училище.
Тежко го изживях, но за нея беше по-тежко.
От тогава научих едно - приятелите са приятели по общи интереси, разликата с роднините е че ние ги избираме, избираме се взаимно. По качества.
И не е нужно с приятелите си да сме еднакви. Различните хора имат различни силни, и слаби страни.
Не можем да очакваме всичките ни приятели да изпълняват точен списък с наши очаквания - кое да разбират, как да постъпват и т.н. и т.н. в различни ситуации.
И ако към онзи момент ги знаех тези неща, най-вероятно:
1. нямаше да я допусна толкова близо до себе си
2. нямаше да се случи разривът, който се случи, защото просто нямаше да има толкова по между ни.
И всеки нов приятел, щом сме намерили допирни точки с него може да ни предложи частица обогатяване.
Хора, които казват за себе си: "аз нямам приятелки/ли", а аз имам в обкръжението си такива - по мое виждане обичайно са склонни да бъдат повече от уместното взискателни към другите, без оглед дали проявяват или не същата взискателност към себе си.
Има един будистки принцип, който в началото доста ме плашеше, но после започнах да приемам полезността му: "всеки човек е своя собствена вселена, и има своя собствена хармония, свои си вибрации, не е добре да очакваме от него да вибрира плътно на нашите, защото така взаимно ще си нарушим вселените.", а.к.а. -> добре е да спазваме здравословна взаимна дистанция във всеки един момент, към всяка чужда вселена.
Има и друга мъдрост, във връзка с горното, която е важна за приятелството: "насила лошо можем да направим, но добро никога".