Тази книга на Жан Спилър съм я чела преди години. Изследвайки възлите си и наблюдавайки тяхното влияние забелязвам един основен недостатък в нейните тълкувания. Тя разглежда качествата на ЮЛВ предимно като нещо, от което човек би трябвало да се избави, като нещо което го дърпа назад, а тези на СЛВ - като нещо, което човек трябва да се стреми да развива. В същото време не се споменава за планетите в аспект с възлите - предполагам, че не е правила изследвания в тази накоса или че те не са били обект на тази и книга.
Според мен оста трябва да се разглежда в нейната цялост, да не се "лансира" нито ЮЛВ нито СЛВ, а качествата, които са заложени в тях да се използват в тяхната свързаност. Човек не може да работи за своето усъвършенстване през цялото време, но не бива да се чувства и виновен, че си "почива" върху своя ЮЛВ. На практика това дори става несъзнателно, задвижвано от планетните транзити. В един период ще ти бъде активиран ЮЛВ, а в друг преиод - СЛВ и не можеш да избягаш от уроците, които ти е подготвила съдбата.
Шири се известното тълкувание, че по ЮЛВ са качествата, които са вече усвоени и завършени и върху тях повече няма нужда да се работи. Питам се, а какво ме очаква тогава, когато Сатурн навлезе в Скорпион и направи съвпад с моя ЮЛВ в 11-ти дом?