По същия начин като при символичните дирекции "градус-година" се гледат аспектите на директираните МС, Асц и останалите купсиди към радикални точки /планети-сигнификатори/ и също се проследяват аспектите на дир. планети към натални купсиди.
За всяко събитие си има някакви "формули", които се търсят при дирекциите. Тоест например при сключване на брак търсим аспект на дир. МС или /по-рядко/ Асц с натална планета-сигнификатор на връзките и брака, а също дир. планета-сигнификатор да речем в аспект с някой от ъглите в картата... Освен МС и Асц в такива случаи се включват и други домове /купсиди/ - 3ти и 9ти, 5ти и 11ти и т.н.
За зачеване и раждане на дете при жените /първо се изследват в натала сигнификаторите за деца какви са и къде са/ - аспекти на дир. МЦ, Асц, 5-11, 2-8, а също понякога и 6-12 домове /техните купсиди/ с натална планета-сигнификатор /Слънце, Луна, Юпитер и т.н.; планетата-управител на 5ти или 11ти дом, а също може би и на Имум Цели/ и по същата логика се търсят аспекти на дир. планети с натални купсиди...
Това е за метода "дирекции". Тук обаче мисля, че е по-важно да уточним коя от многото дирекции е за предпочитане. Всеки е склонен да разчита на опита си като борави с определени методи и похвати... накрая се спираме на онази опция /или набор от опции/, които сме преценили, че дават най-точни резултати.
За примарните дирекции обаче нищо не мога да кажа - нито имам опит с този вид директиране на картата, нито пък софтуерът ми позволява да го правя :unsure: