Здравей Гост

Сатурн като религиозен символ

• 11 Отговора
  • 1554 Прегледи
Сатурн като религиозен символ
« -: Юли 24, 2012, 09:51:34 pm »
Както си правех салатка ме осени една мисъл. Почти ми се намърда сама в главата - но с моя Уран съм свикнала на факсове:))
Установих, че между Сатурн и библейския образ на Бог има страшно много прилики. Отделно Сатурн има  общо и с цялата ценностна система при християнството. От интерес съм изчела доста, включително някои от свещените книги на най-старите  религии и мога да кажа, че съм запозната с основните постулати при християнството, юдаизма, исляма, будизма и индуизма. В никоя от тях описанието на висшата сила не се припокрива със Сатурн така, както в християнството. Ето няколко примера:

1. Сатурн дава, ако си работил и си полагал усилия. / В Библията също се отдава особено значение на труда и подкрепата от Бог не идва без собствени усилия. В по-широк смисъл тук могат да се приложат и цитати от Стария завет - "око за око, зъб за зъб", "каквото посееш, това ще пожънеш".

2. Сатурн предизвиква трудности за натива, с които той е длъжен да се справи. Ако не успее, те се повтарят. / Типично за християнството е схващането, че болката и трудностите са изпратени от Бог, за да се научиш, за да пораснеш и придобиеш нови умения.

3. При Сатурновия възврат човек се учи на отговорност и грижа за другите. / Основата на християнството се състои в грижата за слабите и болните.

4. Сатурн е постоянството и твърдостта. / Можете да го откриете в Новия завет. Образът на Исус въплъщава постоянството и твърдостта - той не се отказва от Бог и от убежденията си въпреки мъченията.

5. Под влиянието на Сатурн са законът, строителството, Земята. / Аналогията тук са десетте Божи заповеди, създаването на Земята.

Сигурно има и още примери, но тези ми хрумват сега. Всичко, което се приписва на Сатурн можем да го кажем и за библейския образ на Бог.
I learned a lot of great lessons from a few fucked up people.

*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
Re: Сатурн като религиозен символ
« Отговор #1 -: Юли 24, 2012, 09:56:15 pm »
да християнството е от всякъде Юпитер и Сатурн.  ;)
When One Door Closes Another Door Opens

« Отговор #2 -: Юли 24, 2012, 09:58:51 pm »
Ще се окаже, че съм открила топлата вода, ама нищо... ;D
Гордея се, че все пак сама стигнах до тези изводи:)

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #3 -: Юли 24, 2012, 10:13:15 pm »
Ми то християнството не се е пръкнало от нищото, в Библията има взаимствано от езическите религии и предвид факта, че Сатурн все пак е бог, така или иначе, неминуемо има много паралели.

« Отговор #4 -: Юли 24, 2012, 10:18:49 pm »
Текстове в Библията са взаимствани от разни езически учения, от египетски легенди има доста неща. Това е ясно. Но за мен учудващото е, че не намирам Сатурн в никоя друга религия. С астрологията са се занимавали не само в Европа, доста преди това и в Арабския свят, в Индия са изучавали звездите. Но в техните религии образ, аналогичен на Сатурн не откривам.

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #5 -: Юли 24, 2012, 10:30:44 pm »
Имах предвид, че той си е древногръцки бог, така или иначе.

« Отговор #6 -: Юли 24, 2012, 10:33:22 pm »
Разбрах те, но опитвам малко по-задълбочено да помисля. Има предпоставки образ аналогичен на Сатурн да съществува и в други религии освен християнството, но го няма там. Ето това е интересното.

« Отговор #7 -: Юли 24, 2012, 11:12:13 pm »
Хаха...! Малко си стеснила амплоато на Бог, така да се каже... хехе! Бог е ВСИЧКО, а Сатурн е само част от всичкото... хаха!

« Отговор #8 -: Юли 24, 2012, 11:18:52 pm »
През цялото време говоря за библейския образ на Бог. А какво е Бог въобще - извън религиозната литература, е твърде дълга тема, която аз не съм засегнала.

Хи-хи

« Отговор #9 -: Юли 25, 2012, 01:47:33 pm »
http://astrosite.org/forum/index.php?topic=575.0

сатурн-кронос- бог на времето
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

« Отговор #10 -: Юли 25, 2012, 06:50:21 pm »
днес тр. Меркурий е в тригон към Уран,и двамата ретро,в огнени знаци Лъв и Овен- асп.на гениалните проблясъци и умозаключения
допълнени до бисекстил от Юпитер в меркуриев знак  :mellow:, антенките са ти настроени да си проводник
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

« Отговор #11 -: Юли 25, 2012, 09:36:59 pm »
Като ги уловя тези честоти се чувствам като докосната от по-висша сила. Но обикновено си премълчавам за нещата, които улавям, защото хората или са неподготвени или не могат да ги асимилират. Винаги съм имала за себе си усещането, че съм родена под щастлива звезда и много ми е дадено. В излишък дори.

Луната, Венерата и Юпитера ми са в Овен и явно не ме е подминало. А ретро Мерк в Лъв ми опозира наталния във Водолей.