Както си правех салатка ме осени една мисъл. Почти ми се намърда сама в главата - но с моя Уран съм свикнала на факсове:))
Установих, че между Сатурн и библейския образ на Бог има страшно много прилики. Отделно Сатурн има общо и с цялата ценностна система при християнството. От интерес съм изчела доста, включително някои от свещените книги на най-старите религии и мога да кажа, че съм запозната с основните постулати при християнството, юдаизма, исляма, будизма и индуизма. В никоя от тях описанието на висшата сила не се припокрива със Сатурн така, както в християнството. Ето няколко примера:
1. Сатурн дава, ако си работил и си полагал усилия. / В Библията също се отдава особено значение на труда и подкрепата от Бог не идва без собствени усилия. В по-широк смисъл тук могат да се приложат и цитати от Стария завет - "око за око, зъб за зъб", "каквото посееш, това ще пожънеш".
2. Сатурн предизвиква трудности за натива, с които той е длъжен да се справи. Ако не успее, те се повтарят. / Типично за християнството е схващането, че болката и трудностите са изпратени от Бог, за да се научиш, за да пораснеш и придобиеш нови умения.
3. При Сатурновия възврат човек се учи на отговорност и грижа за другите. / Основата на християнството се състои в грижата за слабите и болните.
4. Сатурн е постоянството и твърдостта. / Можете да го откриете в Новия завет. Образът на Исус въплъщава постоянството и твърдостта - той не се отказва от Бог и от убежденията си въпреки мъченията.
5. Под влиянието на Сатурн са законът, строителството, Земята. / Аналогията тук са десетте Божи заповеди, създаването на Земята.
Сигурно има и още примери, но тези ми хрумват сега. Всичко, което се приписва на Сатурн можем да го кажем и за библейския образ на Бог.