Но пък един огнен Меркурий не се чувства и особено дискомфортно, ако е западен - така ще е по-малко първосигнален и с тенденция да премисля нещата преди да изстреля някоя необмислена дума. Но това ми наблюдение важи в случаите, когато и Слънцето е в огнен знак. Един огнен Меркурий, разположен преди земно Слънце, с много по-голям ентусиазъм ще се включва в дискусии и полемики, но в крайна сметка целта е да се затвърдят позициите на Слънцето, а не за доказване на "голи" принципи и абстрактни каузи.
Земен Меркурий със земно Слънце рядко ще видиш да спори и да се пени, предпочита да се включва по същество, по точно определена тематика и е насочен към постигане на полезен резултат. Всъщност върху тази комбинация имам най-много наблюдения и мога да кажа, че не работи по готови теоретични схеми. Познавам една Козирожка с източен директен Меркурий (неизгорен), нея рядко ще я видиш да говори. Познавам Дева със западен директен Меркурий - на тая не й се затваря устата, бълва по хиляда глупости на минута, говори бързо и често необислено, като балалайка, просташки и груб език. Телци с Меркурий в Телец - немногословни, водят разговор по конкретно зададена тема, трудно прескачат от тема в тема, не се разпиляват.
На мен ми е присъщо, когато водя приятелски/неформален разговор, да прескачам от тема в тема, да дискутирирам по няколко теми едновременно, което често обърква събеседника и рядко намирам човек, който да влезе в ритъма ми, ако ще и близнашки Меркурий да има. Но това влияние не свързвам чак толкова с позицията на Меркурий, колкото с влиянието на лунната накшатра - Ардра, в конфигурация с Раху и Марс във въздушни знаци.
Още една интересна статия (на англ.)
Благодаря! Това ще го чета за десерт днес, като приключа с други меркуриеви дейности. :blink: