Здравей Гост

За унижението

• 266 Отговора
  • 33250 Прегледи
Re: За унижението
« Отговор #180 -: Декември 18, 2012, 03:24:58 pm »
Стига вече сме говорили за унижението. Да поговорим за уважението.

*

Константин

« Отговор #181 -: Декември 18, 2012, 03:31:33 pm »
Ако на 9 годинки ми изглеждаш толкова наивна, не искам да си представям след някоя друга година :Х Губя се единствено в някои квартали на София ;)

*

Papy

• 4343
« Отговор #182 -: Декември 18, 2012, 03:34:35 pm »

Как да говорим за уважението, като никакво го няма, даже и тук. Колко често се случва някой да ти каже "браво" за това, което ти си постигнал/а? Особено в бг
Странен народ сме
Иначе всеки се оплаква колко са лоши, завистливи, лицемерни другите. Но той си е перфектен, разбира се

« Отговор #183 -: Декември 18, 2012, 03:40:10 pm »
Именно. Акрукс, Папи, прави сте!
Няма уважение, възпитание, човечност. Всичко са само интереси. Интересът класи феса.

*

Константин

« Отговор #184 -: Декември 18, 2012, 03:44:43 pm »
Което в крайна сметка, какво доказва ? В повечето случай е както някои по-горе каза - бий, за да те уважават :) Повече ще те уважават, ако си показал пренебрежение и липса на всякакво уважение, отколкото ако си помогнал ;)

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #185 -: Декември 18, 2012, 03:48:02 pm »

Как да говорим за уважението, като никакво го няма, даже и тук. Колко често се случва някой да ти каже "браво" за това, което ти си постигнал/а? Особено в бг
Странен народ сме
Иначе всеки се оплаква колко са лоши, завистливи, лицемерни другите. Но той си е перфектен, разбира се

Човек вижда у другите това, от което се страхува в себе си. Което трудно би признал дори пред себе си. Съвсем естествена закономерност.

Липсата на устойчивост в ценностите и посоките е голяма. За да можеш да познаеш и уважиш другите първо трябва да си се познал и да си успял поне малко да се харесаш и уважиш себе си.

Но обикновено е по-лесно да не се изправяме срещу подсъзнателното. То плаши. Има си и астрологични обосновки. Но кой иска да ги търси?  :blink:

Затова унижаващите произвеждат унижаващи. В общия случай. Човек се чувства унизен, защото е познал унижението като такова - после е склонен чрез същата схема да връща на другите. Ако нямаш импулс да унижаваш - не би приел и определил като такова - а със снизходителност и най-голямо насочено към теб унижение. Чели ли сте Джейн Еър?
« Последна редакция: Декември 18, 2012, 03:54:34 pm от priya »
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #186 -: Декември 18, 2012, 06:47:03 pm »
Което в крайна сметка, какво доказва ? В повечето случай е както някои по-горе каза - бий, за да те уважават :) Повече ще те уважават, ако си показал пренебрежение и липса на всякакво уважение, отколкото ако си помогнал ;)
Във времето,в което живеем,всяка проява на съчувствие,помощ и услужливост се приемат като мекушавост.
Ами ,съжалявам,но  не искам да ме използват.Затова обърнах медала.Определено се чуствам по - добре,откакто се научих да казвам НЕ и да не се чуствам гузна след това.
Прост пример,на някои може да им прозвучи дребнаво,но ще го споделя.
Имам приятелка,с която по едно време излизах поне 2-3 пъти седмично.Без изключение,всеки път се повтаряше един и същ сценарий- искаше ми салфетка или мокра кърпа за някое петно,ръце и т. н.В началото не ми правеше впечатление,чудех се що за жена си да излезеш без подобни неща в дамската си чанта ,но си мълчах тактично.
След не знам си колко подобни изпълнения ми писна и един ден,уж на шега ,й казах ,че не съм "Белана" все пак.
Изнудването спря дотук.
По подобен начин някои хора са и с тел.  обаждания.То са стрели,то са СМС-и.

*

Grace

• 2257
« Отговор #187 -: Декември 18, 2012, 06:52:00 pm »

четох, четох, .. но това ми дойде малко в повече.
Накратко, че не ми се пише много - това е възможно най-грешното и заблудено твърдение. Може да си помогнал и да не си получил благодарност, може много други неща, но да смяташ, че пренебрежението и липсата на уважение ще ти донесат уважение в отговор е пълен абсурд !
Страхът със сигурност не е добър начин на управление, възпитание и пр. Това е форма на унижение. И може да доведе до подчинение, но не и респект. За да предизвикаш нечие уважение трябва да имаш достойнство и да зачиташ достойнството на другите. Просто и елементарно.  :blink:   

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #188 -: Декември 18, 2012, 07:00:33 pm »
Добре,де,как да зачета достойнството на другия,като той не е зачел моето .
.Давам примера,който ти си посочила - не ми е благодарил за оказаната от мен помощ,а я е сметнал за даденост.
Също толкова просто и елементарно,нали?

*

Grace

• 2257
« Отговор #189 -: Декември 18, 2012, 07:09:28 pm »
.Давам примера,който ти си посочила - не ми е благодарил за оказаната от мен помощ,а я е сметнал за даденост.

Да зачиташ достойнството на другите е начин на живот, а не отговор на нечии действия. В живота срещаме много хора, които са неблагодарни, подли, дребнави, недостойни и пр. Смяташ, че трябва да бъдем такива в отговор ли ? Просто отминаваш по своя си път и толкова. Следваш и защитаваш своите принципи, достойнство и философия. Можеш да го правиш без да хабиш енергия в дребнави битки. 

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #190 -: Декември 18, 2012, 07:17:35 pm »

Да зачиташ достойнството на другите е начин на живот, а не отговор на нечии действия. В живота срещаме много хора, които са неблагодарни, подли, дребнави, недостойни и пр. Смяташ, че трябва да бъдем такива в отговор ли ? Просто отминаваш по своя си път и толкова. Следваш и защитаваш своите принципи, достойнство и философия. Можеш да го правиш без да хабиш енергия в дребнави битки.
Аз не влизам в битки..Просто действам на принципа : " Каквото повикало,такова се обадило".
Не мога да се съглася,че трябва да ставам изтривалка на всеки .
Моите принципи и достойнство не биха ми позволили.

« Отговор #191 -: Декември 18, 2012, 07:34:28 pm »
Съгласна съм с думите на Грейс!

За жалост да, повечето неща днес се разбират като мекушавост и ако човек реши да направи услуга или нещо често го гледат като полезно изкопаемо. Но грешката не е в хората, които правят добро, а в разбирането на другите, защото Христовите добродетели ни учат точно на това. Затова Исус умира на кръста и накрая отново моли Бог, като казва: "Господи, прости им, понеже не знаят какво правят." Просто правим това, което знаем.

"Направи добро и го хвърли в морето - то само ще намери пътя обратно и пак при тебе ще се върне."

ПП. Позната на майка ми, много често, когато набира нови служители за фирмата си има тарикатски номер с проверка на чантата. Често изисква различни неща, от хората, които са дошли на интервюто - химикалка, празен лист и пр. Споделяла е, че така пресява голяма част от кандидатите.
Като се замисля и аз бих прилагала тази идея някой ден, ако имам възможност.

*

Papy

• 4343
« Отговор #192 -: Декември 18, 2012, 07:51:36 pm »
Хъ, романтика, ако нямам химикалка, но имам детски потник, това какво ли означава?
Ако винаги се грижа за всичко и най-малко-за мен-например да си подредя чантата, явно няма да съм добър служител

Да ви споделя/попитам нещо. Последните 3-4 години, едни от малкото хора, които ми се качват на главата, са разни от т.н. обслужващи и помощни професии-чистачки, детегледачки и подобни. Не разбирам къде бъркам
Чистачката да ми казва: "ти за коледа трябва да ми купиш това и това"

*

Константин

« Отговор #193 -: Декември 18, 2012, 07:58:29 pm »
Това е последният ми коментар в този форум, така че благодаря на търпеливите, че ме изтраяха :) Грейс, мислех, че ме познаваш ... уви, грешал съм, след такова интерпретиране на думите ми :) Аз просто искам да си свалите розовите очила и да осъзнаете цялата чернилка, която е около нас :) С лицемерие и преструвки, че реалността е различна, нищо добро не ви очаква :) Само когато бъде осъзната слабата ни човешка същност, тогава може да започне борбата с нея :) А мили дами, още не е дошъл моментът, в който ще може да печелите войни с вилици срещу самолети :) Успех
« Последна редакция: Декември 18, 2012, 08:32:47 pm от Константин »

« Отговор #194 -: Декември 18, 2012, 08:48:42 pm »
Кой има розови очила? :unsure: Аз да не се заблуждавам, че светът е sunshine и puppies. Всеки отговаря само за своите постъпки. What goes around, comes around.
Едно е да не позволяваш да те използват (което аз правя), друго е умишлено и целенасочено да мачкаш и унижаваш хората, защото това ти доставя удоволствие или поради някаква друга извратена причина. Защо трябва да правиш зло на човек? На всеки човек ли? Или само на конкуренцията? Или само за отмъщение? Всеки сам си решава какво прави. Аз съм си решила за себе си...
« Последна редакция: Декември 18, 2012, 08:54:33 pm от Mirabella »

*

Grace

• 2257
« Отговор #195 -: Декември 18, 2012, 08:56:39 pm »
Това е последният ми коментар в този форум, така че благодаря на търпеливите, че ме изтраяха :) Грейс, мислех, че ме познаваш ... уви, грешал съм, след такова интерпретиране на думите ми :) Аз просто искам да си свалите розовите очила и да осъзнаете цялата чернилка, която е около нас :) С лицемерие и преструвки, че реалността е различна, нищо добро не ви очаква :) Само когато бъде осъзната слабата ни човешка същност, тогава може да започне борбата с нея :) А мили дами, още не е дошъл моментът, в който ще може да печелите войни с вилици срещу самолети :) Успех

Познавам те и те харесвам  :blink:
Коментара касае грешно формулиран постулат, нищо повече.

« Отговор #196 -: Декември 18, 2012, 09:01:28 pm »
Постулат, постулат. Д-р Хаус от един постулат цял личностен анализ ще направи. Интерполация. ;D

*

Papy

• 4343
« Отговор #197 -: Декември 18, 2012, 09:15:09 pm »
Аз пък мисля, че философстването на празна ясла не е много полезно.

*

Asol

• 4140
« Отговор #198 -: Декември 18, 2012, 10:44:06 pm »
Константине, с опитите си главно да светнеш някой, който не познаваш за собствената си теза и истина и да репликираш, а не да пишеш мнението си по темата, доказваш, че самия ти не си обективен, което си е в съвсем в реда на нещата за всеки. За сметка на това обаче това беше един от доводите ти срещу някои от пишещите в темата. Всеки може да споделя гледната си точка, но е безсмислено да смята, че той е открил топлата вода, а другите ядат доматите с колците. Никой не може да има претенциите, че знае коя е най-правилната позиция и действие за някой друг човек освен за себе си.

И ти дава идея да се замислиш, защо те напира отвътре да поучаваш някого, който според теб е по-неразбиращ.

*

abroad

• 2187
« Отговор #199 -: Декември 18, 2012, 11:29:12 pm »
виждам, тук добре сте се индексирали, да подпомогна и аз
няма лошо - ключът е в комфорта, емоционалният отдушник върши работа