Здравей Гост

Ин хайз (ал хайц)

• 24 Отговора
  • 3756 Прегледи
*

Papy

• 4343
Ин хайз (ал хайц)
« -: Февруари 19, 2013, 12:31:10 pm »
Проста дефиниция:
-дневно раждане:дневни планети в дневна полудъга
-нощно раждане:нощни планети в нощна полудъга

дневна дъга: лъв, дева, везни, скорпион, стрелец, козирог
нощна дъга: водолей, риби, овен, телец, близнаци, рак

дневни планети: слънце, юпитер, сатурн
нощни планети: марс, венера, луна
смесен: меркурий

Споделете как планетата в хайз управлява дома(домовете) си
Теорията е, че има сила

*

priya

• **
  • 1263
Re: Ин хайз (ал хайц)
« Отговор #1 -: Февруари 19, 2013, 02:18:59 pm »
не мога да споделя, щото май всичките ми планети са ин хейз, та не знам разликата.
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Papy

• 4343
« Отговор #2 -: Февруари 19, 2013, 02:40:04 pm »
Чудесно-да започнем с у2 и планетите във втори
Къде ти е разположен и какви аспекти прави?

*

Papy

• 4343
« Отговор #3 -: Февруари 19, 2013, 04:28:27 pm »
Знам я темата
Ама е старичка, пък и никой не е споделил опит реално

За схващането-виж правилата горе-лесни са

*

ini

• **
  • 597
« Отговор #4 -: Февруари 19, 2013, 05:17:00 pm »
Papy и аз не разбрах много.
Нощно раждане-планети в нощна полудъга, без луна.
Дневна дъга - скорпион, стрелец, козирог  в нощна полудъга
Нощна дъга - Овен в дневна полудъга
Дневни планети - Слънце, Сатурн в Скорпион , Юпитер в Козирог (дневна дъга)
Нощни планети - Марс в Козирог (дневна дъга) , Венера в Стрелец  (дневна) , Луна в Овен (нощна)
Меркурий в нощна полудъга, в дневен знак скорпион.
Какво е планета в ХАЙЗ?  :-[
Значи дневната дъга се намира в нощната полудъга;
Дневни планети в дневни знаци, нощни планети в дневни знаци, освен луна, която е нощна планета в нощна дъга, в дневна полудъга. Много се обърках и какво означава това? :)))

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Февруари 19, 2013, 06:47:22 pm »
Според SolarFire Луната ми е ин хайз, а според това, което е цитирала Рару, трябва да са Венера, Луна и Марс.

Мога да кажа, че и трите планети са силно изявени в хороскопа ми, по сила на влияние надминават екзалтиралото Слънце около К5.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #6 -: Февруари 19, 2013, 08:28:01 pm »
Солар файър ги изчислява вярно

три са условията за ин хайз и екс конд, съответно свързани с наличието или отсъствието на трите едновременно:

- при дневно раждане - дневните, мъжки планети (Слънце, Юпитер, Сатурн) попадат в мъжки знаци и са над хоризонта
 - при нощно раждане - нощните,женски планети (Луна, Венера, Марс) попадат в женски знаци и са над хоризонта

за Меркурий -  причислява се към първите, ако е източен и към вторите, ако е западен
остава спорен въпроса при някои относно причисляването на Марс към дневните и мъжките
някои стесняват кръга до източни/западни квадранти (по-рядко срещано)

« Отговор #7 -: Февруари 19, 2013, 08:39:20 pm »
Според Solar Fire Венера ми е в хейз, а Юпитер - в екс конд.

Ако планетата в хейз се предполага, че е най-силната в изявята си, планетата в екс конд би ли трябвало да е най-слабата?

Аброуд, благодаря за информацията - много добре обяснено.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Февруари 19, 2013, 08:40:56 pm »
Екс конд ми е Юпитер - това обяснява много неща.
А Луната е ин хайз, нея я усещам доста силно, но не по-малко силно и Венера - за нея има обяснение във ведическата карта.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #9 -: Февруари 19, 2013, 08:43:38 pm »
Първо определяме дали картата е дневна или нощна спрямо положението на Слънцето. Дневните планети да са в мъжки знаци в дневната половина на картата,  нощните планети да са в нощната половина на картата.
И едно уточнение, може и да го знаете но : Дневна половина е тази, в която свети Слънцето.
За Марс, който е много сух според древните майстори са го поставили в но нощната секта, която е повече влажна и носи покой, А Сатурн, който по природа е много студен се свързва с деня, който е носител на топлина.
Причината за това е че и двете планети се смятат за малефици,и сектата променя
или балансира тяхната природа натура

*

abroad

• 2187
« Отговор #10 -: Февруари 19, 2013, 09:23:43 pm »

Ако планетата в хейз се предполага, че е най-силната в изявята си, планетата в екс конд би ли трябвало да е най-слабата?

е, тук предполагам, ще трябва да допълваме с мисъл, анализ и емпиричен опит от себе си, тъй като екс конд не се среща като определение от древните, по-късно се появява като евентуално противоположна трактовка на хайз, следователно по презумпция не следва да е аналогично негативно, а може и да следва - знам ли, освен това точкуването за силна/слаба си е отделно и хайз/екс конд следва да се разглежда като допълнение на картината, според мен

ин хайз със сигурност се проявава с добро и защитава при други негативни предпоставки

локигата за Марс - нощен и Сатурн - дневен е обоснована предимно за смекчаване на "лошотията" им, тоест предполага се, че сухият и студен Сатурн ще е по-балансиран, ако го сложим в дневната топла среда, а Марс - сухият и топъл ще се озапти във влажна среда

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #11 -: Февруари 19, 2013, 09:24:41 pm »
Чудесно-да започнем с у2 и планетите във втори
Къде ти е разположен и какви аспекти прави?

да започна, че горното го написах по спомен - на този компютър нямам никакви астро програми, и не мога да отговоря, освен по обясненията дадени от вас.

к2 ми е в скорпион, у2 марс в телец, съвпад луна, квадрат сатурн. досатурнова планета във 2ри няма, има само нептун.

*

abroad

• 2187
« Отговор #12 -: Февруари 19, 2013, 09:40:35 pm »

да започна, че горното го написах по спомен - на този компютър нямам никакви астро програми, и не мога да отговоря, освен по обясненията дадени от вас.

Юпитер и Сатурн са ти в хайз
екс кондовете - Меркурий и Венера

оу - добър баланс ;D

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #13 -: Февруари 19, 2013, 09:46:26 pm »
ех, че съм  балансирана :libras: :umnik:
« Последна редакция: Февруари 19, 2013, 10:21:56 pm от priya »

*

Grace

• 2257
« Отговор #14 -: Февруари 19, 2013, 11:19:01 pm »
http://www.azastrologers.org/Articles/NoblehorseSect.htm

много добра статия по въпроса, на англ.

*

Papy

• 4343
« Отговор #15 -: Февруари 20, 2013, 12:16:35 am »
Малко се е теоретизирала темата, и с право
Цитатът е от книгата на безиссар
Не само, че дефиницията не е пълна, но и знаците от полудъгите не са разделени по очаквания мъжки/женски принцип

Обаче аз исках да ви попитам точно както го пише.
Например при лили се оказват 3-венера, луна, марс
И сега-като са с висш блясък-управляват силно, или управляват за добро?

Или наистина трябва да сложим и допълнителните условия за хайз
П.п. На този етап предпочитам да не
« Последна редакция: Февруари 20, 2013, 01:04:09 am от Papy »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Февруари 20, 2013, 08:37:57 am »
Мисля, че изцяло на условието за "ин хайз" отговаря само Луната, поне програмата ми я отчита така.
Венера и Марс могат да отпаднат, но и тях ги усещам силни, по друг начин - те са си в рецепция по терма.
Луната, ако може да се сметне за доминиращо влияние, разменя знак на екзалтация с Юпитер, който пък е в "екс конд" - сигурно затова го усещам някак стерилен в дома, в който е поставен. Влиянието му върху 2 дом, който управлява, също е слабо, със сигурност не е в посока разширяване. :)

За себе си мога да кажа, че винаги приоритетно си поставям цели, свързани с индивидуалното, а не социалното - моето лично развитие, семейство, близки и приятели, отчасти професионална среда (доколкото в един момент започвам да възприеам екипа като семейство, а това се случва неизбежно, много се привързвам), в тоя контекст се усеща доминиращото влиянието на Луната. За социални каузи и като участник в обществени движения и организации не ме търсете. Може би нещата щяха да са по-различни, ако бях с доминиращо влияние на Юпитер и Сатурн, щях да се стремя към някакъв принос за обществото, по-голяма група или организация.

Дори в заниманията с астрология се усеща това влиняние - интересува ме индивидуалната съдба и не проявявам никакъв интерес към мунданната астрология. Винаги съм се чудила защо толкова астролози напоследък се стремят да правят мунданни прогнози, но всеки си намира попрището и прави това, в което е най-добър.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #17 -: Февруари 21, 2013, 08:35:11 am »
Тази работа с хейз и eкс кондишън е малко неясна, особено ако се отчита като водещ фактор за проявлението на планетата. При мен планетите, които са ми екс кондишън и хейз са силни във ведическата карта. Общото е, че и двете ми дават смесени резултати.

Доколко може да е достоверно хейз и екс кондишън условието т.е.само по секта без да се отчита източна/западна в мъжки или женски знак, есенциални и акцидентални качества и взаимоотношения с останалите планети ? Дали има йерархия по сила или се гледат в съчетание с другите неща ? Второто ми се струва по-удачно.

Иначе винаги можем да се опитваме  да си обясним нещо и с всевъзможни похвати на астрологията (като не става с най-използваните неща опираме до хейза и eкс кондишъна).
« Последна редакция: Февруари 25, 2013, 09:45:22 pm от Asol »

*

Papy

• 4343
« Отговор #18 -: Февруари 21, 2013, 10:37:04 am »
Ами древните са доста крайни. Те и времената са били трудни
Книгата представлява събрани твърдения от различни автори, групирани по разни въпроси
Ал хайц винаги смекчава лошите неща, засилва хубавите
А дефиницията е точно както я написах и затова ми стана интересно

« Отговор #19 -: Февруари 25, 2013, 09:35:46 pm »
Същото като Асол мога да споделя. Юпитер е екс кондишън в картата ми (освен, че може да се счете за мажорно неаспектиран при орбиси под 7 градуса). Но във ведическата карта Юпитер е най-силната ми планета по шадбала и се намира в най-силния дом - 10-ти (по западната е в 9-ти).

Венера в натала ми е ин хайз. По ведическата е в 1-ви дом (по западната - в 12-ти), няма особена сила по шадбала, но участва в няколко благоприятни йоги (съчетания/позиции на планети). Тя е слаба по възраст по ведическата система - много е млада, което означава, че е в ранен градус на знака, преди 5-тия.

Като тегля чертата, влиянието на Юпитер се усеща много по-силно в картата ми в сравнение с това на Венера. Ако Венера беше силна, както може да се предположи от това, че е ин хайз, би трябвало да се интересувам (и занимавам) от дейности по Венера. Но моите интереси не са насочени към изкувство, а към природни науки, чужди езици.
« Последна редакция: Февруари 25, 2013, 09:40:32 pm от Mirabella »