някой има ли карта на човек с "лош късмет", карък
http://sebepoznanie.com/psihologiq/upravlenierealnost/luck/"Можем ли да привлечем късмета на наша страна?
Отговор на този въпрос ни дава Ричард Уайзман – доктор по психология, академичен преподавател и изследовател на необичайни теми по психология. Въз основа на научни данни, събирани от неговите научни експерименти в продължение на 10 години, д-р Ричард Уайзман достига до нови открития за късмета. Заедно със своя екип той събира хиляда доброволци – изключителни късметлии и крайни неудачници и проучва разликите в тяхното мислене и поведение.
Изводите от този експеримент са, че хората не се раждат с късмет или без късмет, а в тях се формират определени вярвания, нагласи и поведение, които ги превръщат в късметлии или неудачници.
Това поведение и нагласа на ума обаче може да се тренира и развива така, че да донесе късмет в нашия живот. В книгата си „Факторът Късмет. Промени мисленето си и ще промениш своя късмет” Ричард Уайзман разкрива основните принципи, благодарение на които можем да обърнем късмета на наша страна.
Аз също смятам, че късметът е по-скоро до нагласа, вярване и следствие на възприет начин на действие.
Тук ще се опитам да формулирам основните фактори (според моето мнение, моя опит и откритията на Ричард Уайзман), които определят дали ще бъдем късметлии или не:
...•Вярванията.На първо място е вярването, че си или не си късметлия. Винаги това, в което вярваме, се превръща в истина за нас. Ако вярваме, че сме късметлии и че късметът е на наша страна, така и ще бъде. Нашите вътрешни убеждения задействат механизма на такава наречените самосбъдващите се предсказания. Подсъзнанието ни винаги търси доказателства в реалния живот на това, в което вярваме и винаги ги намира.
Аз например като студентка вярвах, че ще ми се падане най-добрата на тема на изпитите и така и ставаше. Всичко започна от един изпит в първи курс, когато изтеглих точно този въпрос, който знаех отлично. От тогава започнах да вярвам, че винаги ми се пада най-лесната тема или тази, с която ще се справя най-добре. Възможно е да съм си внушавала, но истината е че това мое вярване/ внушение ми носеше точно това, в което вярвах. И колегите в университета започнаха да казват, че съм голяма късметлийка. Всичко това затвърди още повече вярването ми, че в тази област ми върви....
...•Нагласа и оптимизъм.На второ място е много важна нагласата, гледната точка. Едно събитие може да бъде разгледано и като добър късмет, и като лош късмет – зависи от къде го погледнеш...
...•Вижте възможностите.Характерно за късметлиите е , че откриват възможности навсякъде, докато неудачниците не ги забелязват и се оправдават за неуспехите си с липса на късмет
....•Следвайте интуицията си.Късметът обикновено спохожда тези, които действат спонтанно, следвайки интуицията си. Хората, на които добрият шанс подава ръка обикновено действат без дълги анализи и колебания. Действат, доверявайки се на вътрешния си глас и поемат рискове. Всъщност щастливата случайност обикновено е там, където няма много логика. Затова го наричаме късмет.
...Търсете на нови места.Така е и с късмета- ако искате да намерите късмета си- потърсете там, където не сте били..."