Не знам дали е популярна или не, ама като кликнах на тълковен речник в интернет и излезе като единствено значение. Калоян вече извади някви неща от уикипедия.
Но всъщност да, циник съм, когато казвам онези неща за любовта в противовес на Калояновите, които вече си чела.
Хайде, гледай натала и чети колко съм цинична. Можеш да тълкуваш и в ефир, нямам какво да крия. При все че като съм ти ясна, не знам защо ти трябва карта, ама хайде, за архивите ))))))
Уффффффффф... писна ми да ви поправям постоянно. Калоян не е вадил нищо от Уикипедия. Там не пише нищо по този въпрос. Пише само за философското течение и за словесните цинизми. Цитираният от мен пасаж беше от някакъв самодеец, но го изтрих, защото като се зачетох внимателно, видях че е писал глупости. После дадох кратко мое пояснение, защото не ми се пишеше по малките часове на нощта.
Мисля, че изяснихме нещата: цинизмът в житейски смисъл е позиция на човек, който не признава идеализъм, ценности, духовна чистота, принципност, вяра, т.е. цинизмът “опошлява” живота, възприемайки го като проява на материалните/телесни интереси. Циникът мисли за света през “долницата” на човека, свежда човека до неговите материални нужди. Той опростява битието и свежда "човешкото" само до неговото материално проявление. Затова и такъв човек си служи с груб и опростен език, от сферата на това, което Бахтин наричаше телесна "долница" (= гениталии, стомах и т.н.). Критиката на моралните и духовните неща от циника имат за цел да ги отхвърли и унищожи като неверни, несъществуващи и лъжовни. Съвсем друга е позицията на критикуващия пурист или "морализатор", който сочи "порочността" на хората и я критикува с цел да ги върне към духовното и морално поведение/битие. Циникът и морализаторът са противоположни фигури, те са врагове! Опитаха се да ме сложат в кожата на първия на базата на онзи нелеп цитат, който пуснах преди да го прочета изцяло (и затова го изтрих после като видях че не е точен). Това обаче е неразбиране на същността на цинизма. Другото невярно нещо беше за депресията и самоубийствения уклон на циниците. Да, те са разрушители, но не на живота, а само на възвишения, духовен живот. Изобщо не са склонни към отказ от живота и не са самоубийци по природа, макар че може и това да им дойде наум... Но подобно "поведение" няма да е резултат на философска позиция, а на жизнени събития.
Що се отнася до теб, Нова, не те знам каква си и вече не ме интересува. Просто пиши точни и верни неща, а не си измисляй.