Здравей Гост

ОСТРОВЪТ НА КАЛОЯН (Островът на съкровищата и желанията...)

• 2763 Отговора
  • 460852 Прегледи
*

Нова

• 3491
Айде тогава, аз на принципа йебеш и фъргаш Ви казвам Чао )))))

Айде тогава, аз ...Ви казвам Чао )))))

ти може и да си ЧАО, ние сме ГАН БАО! (това е на китайски)
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

Ехооо,скучно ми е! Кажете нещо интересно...  :blink:
''Скромността е за тези,които нямат други качества освен нея!''-Оскар Уайлд

Тук да не ти е вариете или кабаре....?! Без пари - толкова!
Нямаш ли си гадже да те забавлява? Или шеф да ти намери работа да не скучаеш!

*

Lillie

• 30532
Концерт по желание, със специален гост Калоян.

Поканихме Веселин Маринов, но се оказа, че форумът не импонира на неговия имидж. Слаб ни е пиарът.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Тук да не ти е вариете или кабаре....?! Без пари - толкова!
Нямаш ли си гадже да те забавлява? Или шеф да ти намери работа да не скучаеш!
Имам си мъж,но той идва в 7.  :blink:

Оф каква работа? Майната и на работата! За толкова пари-толкоз!

Имам си мъж,но той идва в 7.  :blink:

стискай зъби до 7. Ние не сме длъжни да те забавляваме!
Не си женена за нас, а за него... в болест и радост, докато смъртта ви раздели.
Амин!

Странно ли е, че астрологията е наука, а се родее с езотериката? Последната поне за сега не е призната за такава...

няма такава наука (астрология) в нито една съвременна класификация на науките.
същото важи за езотериката. Може да са ги смятали за науки преди 1000 години, ама сега - не е така.
Във съвременните векове на позитивизъм критериите са други и те не отговарят на тях.  .. и така!
Това за какво ги смятат слабо ме вълнува, а тези, на чиито открития се крепи съврменната наука и медицина, често са горени на клади и въдворявани, а за фантасти като Жул Верн да не говорим, то и фантастиката не е наука, ама има си и подводници... :blink:
Въпросът ми беше риторичен, без да се вадят отделни фрази от контекста. :P :P :P

....доста математика включва, нали не мислиш,че астрологията е само 12 зодии, според датата на раждане
напреди една ме нарече "форумна простачка", а не знаеше, че е един градус има 60 минути и една минута се състои от 60 секунди, което говори за обратното на нейното твърдение, но нейсе  :blink:

Не, не мисля! Все пак поназнайвам нещо от астрология.. и от математика...!  ;D )))) .. макар и малко.
това за градусите е елементарно.. не е нещо сложно. Затова и така се изразих.
както казах, има доста спорни за мен неща ... по небето и по числата:
Разминаването между зодиакална знаци и съзвездия, началото на ерите, и т.н.

Не знам дали е наука-вие ще кажете, спорът вече е налице. Обаче знам, че в Сорбоната се е изучавала-астрологията още през 14 век, или то тогава е било нещо друго?

Аз лично лееееко се съмнявам, че точно в университета са учили астрология през средновековието. Църквата не е признавала астрологията.
Във факултета за "свободни изкуства" се е изучавала по-скоро астрономия... движенията на планетите и връзката им с календара, с цел да се изчисляват пасхалиите, които са трябвали в църквата - датите на подвижните празници и т.н. Астрологията е била забранена като езическа наука и вредна. Вярно, че става модна през 16 век - Нострадамус е типичен пример... но до тогава това е било "неофициално" знание. Тоест, официално изучават движението на планетите, но тълкуванията върху съдбата на хората не се преподава, то е странично знание, залитане извън канона. ... И сега хората учат програмиране, но стават хакери извън университета, това не им го преподават официално, нали!? ... подобен статут е имала също и АЛХИМИЯТА....
"Седемте изкуства" са включвали тривиум (граматика, реторика, диалектика) и квадриум (музика, математика, геометрия, астрономия).

« Последна редакция: Май 22, 2013, 08:30:26 pm от Калоян Иванов »

*

Uran

• 6041
 :blink:
Когато в гората падне вековен дъб, но наоколо няма хора да слушат, произвежда ли се грохот? Или грохотът се появява само тогава, когато има кой да го чуе?" Въпросът е зададен в началото на 19-ти век от британския философ-емпирик Бъркли като пример за това, че можем да сме сигурни в съществуването само на онова, което виждаме и чуваме.

Миналата седмица

падна най-големият български политик - Иван Костов

http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/05/20/2064180_elegiia_za_ivan_kostov/

...дори в съвременни условия, когато всеки работи с готови астрологични програми и не изчислява хороскопите на ръка, пак е  нужно да има добри познания по математика човек, за да направи интерпретация на хороскопа, която да не е разтягане на локумите и писане наизуст.

е, аз нали затова казвам, че хората трябва да учат в училище сериозно... защото после ще им трябва всичко, което се учи там!
и като видя, че някой пише неверни неща се дразня и поправям!

Уинона, днес няма да се мъча с твоя Костов!

Ти си пиши там, аз тук, малко е като зад гърба ми, но ми харесва-нека има интрига и провокация...
Да добавя последно, че на 10-ия вселенски събор от Библията е премахнато учението за кармата и астрологията...

и тук ще трябва те поправя.. .  защото няма 10-и вселенски събор. Вселенските събори са до 7-ми.
след схизмата вече нямат единна система, тоест не се водят вселенски наистина.
Католиците и православните заседават отделно и си правят отделни събори.

ПРАВИЛО 61 от VІ Вселенски събор, гласи “Които отхвърлят вярата и отиват при чародеи, или прорицатели, или при обещаващи чрез демони да предварят несбъдването на някаква беда, се осъждат наравно с вероотстъпниците” .. Правило 61. Ония, които се обръщат към магьосници и  за да узнаят от тях не ще ли им открие нещо, каквото желаят ... На същото наказание трябва да се подхвърлят и ония, ... които предсказват щастие, съдба, родословие и много други подобни неща , също така и тъй наричаните облакогонци, обайници, поставчици на предпазни талисмани и гадатели.  ... 

Преди това 5-я Лаодикийски събор (края на 4 в.) но той е поместен, а не вселенски.  Правило 36-то: Посветени или клирици не трябва да бъдат вълшебници, обайници, числогадатели, астролози или такива, които правят предпазителници, свързващи душите с нечисти духове. Ония, които носят такива, заповядваме да се изхвърлят из църквата.
« Последна редакция: Май 22, 2013, 09:01:02 pm от Калоян Иванов »

*

Alric

• *
  • 358
Астрологията в сегашния й вид определено не е наука, макар и да има допирни точки с математиката и астрономията. Ненаучността на астрологията започва там, където горните две научни дисциплини свършват, и се изразява във факта, че тълкуванията и предсказанията зависят прекалено много от тълкувателя. Голямата креативност, която един астролог може да прояви в интерпретацията на дадено положение на небесните тела,  е директен белег за високото ниво на субективност, което съществува в днешната астрология. За сравнение, например в математиката, който и да решава едно уравнение, ще стигне до един и същ отговор - креативността по отношение на резултатите е нулева.

Ако разглеждаме астрологията като дисциплина, занимаваща се с причинно-следствени връзки между явленията на Земята и  определени положения на астрономически обекти , има основни, фундаментални въпроси на които няма отговор. Един такъв въпрос е, каква е сферата и степента на влияние на небесните тела - над всички процеси ли оказват конрол или само над определени. Друг важен въпрос е чрез каква сила се осъществяват въздействията - дали е от познатите на науката сили или не. Когато се отговори на тези и на други базови въпроси, астрологията ще се приближи до наука.

....доста математика включва, нали не мислиш,че астрологията е само 12 зодии, според датата на раждане
напреди една ме нарече "форумна простачка", а не знаеше, че е един градус има 60 минути и една минута се състои от 60 секунди, което говори за обратното на нейното твърдение, но нейсе  :blink:

С оглед на днешните астрологични програми, за да правиш астро тълкувания е достатъчно да можеш да броиш ... чак до 12  ;D .

*

Veselin

• 2737
Има едно нещо, над което небесните тела не оказват никакво влияние - на циганите.  :lol:

Миналата седмица падна най-големият български политик - Иван Костов[/b]

добър преподавател по история на комунизма не е = на добър политик

пак ще поправям  ;D - преподавал е политикономия, не история! ... Иначе другото е вярно!!!!!

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Винаги съм казвала,че астрологията е надграждане...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
Когато има върху какво да се надгражда, т.е. не куцат основите и не се използват готови клишета.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Винаги съм казвала,.....

Аз чаках да кажеш нещо по картата на парламента онзи ден.. ама... нямах този късмет!)))

На стр.35 от темата е. И сега не е късно!

*

Alric

• *
  • 358
Общите положения в астрологията са си общи, подобно на таблицата за умножение в математиката, а това че някой, който е решил да прави пари с писане на книги по астрология, прави свободни съчинения, не бих нарекла креативност, след като не си е направил труда да изследва с години заключенията, на базата на която се пишат подобни материали. Да избиеш рибата с бомба креативност в риболова ли е?

Не става въпрос за писане на книги - " свободни съчинения " се правят при всички видове астрологични тълкувания. Например един натал, ако го дадеш на десетина астролози, да го тълкуват независимо един от друг, техните становища по него няма да са едни и същи. Със сигурност ще има някакво подобие между мненията, но ще има и различия и може да се твърди, че степента на тия различия е пропорционална на степента на субективност на анализите. Въпросната субективност
е дирекно следствие от начина, по който е конструирана и организирана астрологията като дисциплина, и по конкретно от определени празноти и противоречия, които съществуват в нея.

24 май – Честит празник на всички почитатели на знанието, писмеността, литературата и културата.