Странно ли е, че астрологията е наука, а се родее с езотериката? Последната поне за сега не е призната за такава...
няма такава наука (астрология) в нито една съвременна класификация на науките.
същото важи за езотериката. Може да са ги смятали за науки преди 1000 години, ама сега - не е така.
Във съвременните векове на позитивизъм критериите са други и те не отговарят на тях. .. и така!
Това за какво ги смятат слабо ме вълнува, а тези, на чиито открития се крепи съврменната наука и медицина, често са горени на клади и въдворявани, а за фантасти като Жул Верн да не говорим, то и фантастиката не е наука, ама има си и подводници... :blink:
Въпросът ми беше риторичен, без да се вадят отделни фрази от контекста.

....доста математика включва, нали не мислиш,че астрологията е само 12 зодии, според датата на раждане
напреди една ме нарече "форумна простачка", а не знаеше, че е един градус има 60 минути и една минута се състои от 60 секунди, което говори за обратното на нейното твърдение, но нейсе :blink:
Не, не мисля! Все пак поназнайвам нещо от астрология.. и от математика...!

)))) .. макар и малко.
това за градусите е елементарно.. не е нещо сложно. Затова и така се изразих.
както казах, има доста спорни за мен неща ... по небето и по числата:
Разминаването между зодиакална знаци и съзвездия, началото на ерите, и т.н.
Не знам дали е наука-вие ще кажете, спорът вече е налице. Обаче знам, че в Сорбоната се е изучавала-астрологията още през 14 век, или то тогава е било нещо друго?
Аз лично лееееко се съмнявам, че точно в университета са учили астрология през средновековието. Църквата не е признавала астрологията.
Във факултета за "свободни изкуства" се е изучавала по-скоро астрономия... движенията на планетите и връзката им с календара, с цел да се изчисляват пасхалиите, които са трябвали в църквата - датите на подвижните празници и т.н. Астрологията е била забранена като езическа наука и вредна. Вярно, че става модна през 16 век - Нострадамус е типичен пример... но до тогава това е било "неофициално" знание. Тоест, официално изучават движението на планетите, но тълкуванията върху съдбата на хората не се преподава, то е странично знание, залитане извън канона. ... И сега хората учат програмиране, но стават хакери извън университета, това не им го преподават официално, нали!? ... подобен статут е имала също и АЛХИМИЯТА....
"Седемте изкуства" са включвали
тривиум (граматика, реторика, диалектика) и
квадриум (музика, математика, геометрия, астрономия).