Не знам на кого какво е смешно... На мен лично са ми смешни ненаучните "писания".
Вече се прибрах и имам време да внеса яснота в спора, че днес бързах да излизам и написах нещо само на кратко, без обосновка.
Моята забележка беше към твърдението, че:
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното.Точно него съм цитирал в поста си.
Това твърдение е абсурдно. Гравитацията зависи от масата на телата и е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието.
Следователно по-голямото тяло оказва по-голямо гравитационно притегляне. В случая това е Земята, а не Луната.
Така че няма как
Лунното гравитационно притегляне да е 2,5 пъти по-силно от земното.Това изречение е копнато от някъде, но е напълно грешно. Гугъл показва, че то е размножено няколко пъти в различни копирани текстове.
Сега да видим Слънцето. Общата гравитация на слънцето към земята наистина е по-голяма - 180 пъти, защото то е гигантско. Точно това пише и в Уики: "гравитационната сила между Слънцето и Земята е около 180 пъти по-голяма от тази между Луната и Земята." - ако не вярвате на мен - дано това ви убеди.
Но... това 2-2,5 пъти се отнася за
приливите. Понеже Луната е близо (напомням за квадрата на разстоянието) и затова тя по-силно влияе на водата. ЗАЩОТО: Разликата между близката и далечната повърхност на Земята е нищожна на фона на разстоянието Земя-Слънце, затова то слабо влияе на водата в океаните. При случая с луната, която е съвсем близо до нас - това не е така. Разликата е достатъчна за да се получи ефект прилив-отлив. Тук роля играе не масата, а разстоянието. Някой обаче е объркал двете неща и е написал
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното и нещата се цитират вече грешно.
Правилното твърдение е, че
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята (водата), е 2,5 пъти по-силно от влиянието на Слънцето върху водата. Пак да цитираме Уики, ако не вярвате на мен: "Поради огромното разстояние тази процентна разлика по протежение на земния диаметър е 0.017%. За сравнение процентната разлика за Луната е 6.7%. Имайки предвид по-голямата сила на привличане от Слънцето, процентната разлика за Слънцето става 0.017 х 180 = 3% което показва, че влиянието на Слънцето е около 2 пъти по-слабо от това на Луната." Ако сте чели внимателно Марая е пуснала текст точно за ВОДАТА. Затова я поправих. Не става дума за
общата гравитация! Там Слънцето държи в плен и нас, и луната.
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното. При пълнолуние и новолуние Луната размества милиони тонове вода в моретата и океаните. Същевременно тя размества и деформира земната кора.
Мисля, че това обяснение изчерпва проблема!