Обикновено Меркурий в 12 дом дава късно проговаряне, но защо не и в 8 - в съвпад с Марс и Нептун (разконцентриране, замъгляване на енергията). Не е лека тази позиция. Вероятно детето ти изисква цялото ти внимание и ако само се плъзгаш по повърхността и смяташ, че ще мине както при другите деца, може и да не си на съвсем прав път. Той си има голяма дълбочина на психиката - по 8 дом и изисква адекватно поведение и контакт и с родителите си, което е трудна работа.
Между другото този съвпад на планети в 8-ми гледам, че не е аспектиран от никакви планети, което прави изолацията и мъглата там още по-голяма. Сега Сатурн ще ги "разбута" като направи квадрат с тях в следващите месеци - година, и макар и трудно, ще се постави начало на ново развитие.
Като му правиш предсказателен хороскоп, вглеждай се в транзитите към тези планети и към 3-ти дом.
Оглеждай се в слънчевата революция върху кой натален е трети соларен и какви планети има в него, гледай и господаря на 3-ти къде е, какво аспектира.
Прочети всичко за кристалните деца - той, мисля, има доста общо. Раждат се доста такива напоследък, по мои впечатления.
Трябва и да знаеш, че сред момчетата, за разлика от момичетата, има много по-често такива симптоми, като при твоя син.
В чисто практичен план те съветвам да идете на занимания с логопед (който работи и с моториката, а тя развие ли се, развива се и говор), може да посетите и психолог - да ви даде заключение и някакви насоки за поведение.
Между другото, писах ти на лични, защото имам наблюдения върху подобно дете (с времето се оказа, че нищо му няма, между другото).