Да те тормозят в собственото ти жилище, това е върхът на наглостта!
Милки, не знам как в момента се развиват отношенията ти с твоя мъж, има ли малтретиране от негова страна?
Би могла да се обърнеш първо и при семеен психолог - има една организация за защита на жените, която предлага безплатни консултации. Мисля, че имаше и гореща телефонна линия. Разбира се, те няма да ти предложат готово и лесно решение, но все ще е от полза, още един /страничен/ поглед върху ситуацията.
Обаче не зная доколко има полза от тези консултации. Моя близка приятелка, за чиито проблеми в семейството неведнъж съм споменавала тук, няколко пъти ходи на такава консултация и в крайна сметка нея я изкараха виновна, само нея. Някаква млада психоложка е била, започнала да й цитира заучени фрази от книжки, които и аз съм чела, и моята приятелка сама би могла да ги прочете...
В крайна сметка остана да живее с него - "заради детето" - и продължава да търпи тази агония, макар че ситуацията леко се видоизмени и сега той е този, който се моли за любов и внимание. А тя вече не може да прости (ретроградна Венера) и е приела, че с този мъж може да има формално съжителство, като съквартиранти - семейство за пред хората, но са си чужди вкъщи.
В твоя случай, Милки, дори няма сключен брак, но мисля, че дългогодишното съжителство на семейни начала се брои за такъв, особено когато има общо дете, родено по време на това съжителство и отглеждано съвместно.
Така че според мен не можеш да викнеш полицията и да го изгониш - ще ти се изсмеят. Трябва да се действа по-обмислено, внимателно и методично, без сцени и скандали.
Не знам, аз никога не съм била в такава ситуация, но в нашето семейство има много разведени. Не мога обаче да ти дам адекватен съвет - ние сме по-различни, не търпим тормоз и не търсим оправдание в децата (това не е лично към теб).
Щом вече си говорила с адвокат, той би трябвало да ти е предложил по-адекватно решение. И да ти каже дали по закон можеш да изгониш от общото ви жилище мъжа, с който имаш семейно съжителство и дете. Впрочем жилището май е твое наследствено, така че той не би трябвало да има законни основания да претендира. Не си влязла в съжителство с него с тази къща, била е на баба ти, впоследствие я наследяваш, доколкото разбирам. Виж, тези тънкости най-добре е да обсъдиш с адвокат.
Но би могла да претендираш, че той не се грижи за детето и семейството (ако е така), че упражнява психически тормоз. Ако наистина е така и имаш доказателства. Питай адвоката си дали в такъв случай не може да се изкара полицейска забрана мъжът ти да влиза в къщата, обикновено такива се издават в случай на констатирано физическо малтретиране.
Да му изхвърлиш парцалите навън и да смениш ключалката е глупаво, защото може да те издебне, когато се прибираш у вас и да нахълта в къщата с бой и скандал. Тогава какво ще направиш? И да извикаш полиция, той ще каже, че си е у дома, докато няма забрана да влиза в тази къща.
От друга страна, ако направиш така и го провокираш към по-агресивни действия, това ще бъде основание за теб да издействаш полицейска забрана.