Здравей Гост

Въпрос към жените претърпяли развод

• 76 Отговора
  • 12167 Прегледи
*

Milkyway

• 3770
Въпрос към жените претърпяли развод
« -: Септември 29, 2013, 08:56:28 am »
Дайте ми съвет,как да постъпя моля ви.
Момента дойде.
Знаете,че съм без брак и не мога да го изгоня.Какви са според вас вариантите за изгонване на този човек от дома ми.Нетърпи мо е.Злобата му и наглостта му взимат превес.Изплашената съм,разтреперана,очите са ми подпухнали от плач и страх.
С полицията ли ? Със съд ли ? С кой да се свържа?
Но това трябва да стане още другата седмица.
Помогнете ми със съвет.
Аз ходих при адвокат,казаха ми да сменя ключалката,да извикам приятели за свидетели.И после като почне да блъска,да викам полиция.Но така ли да направя,много просташко ще бъде.
Има ли и други варианти? Кажете?

*

Lillie

• 30532
Re: Въпрос към жените претърпяли развод
« Отговор #1 -: Септември 29, 2013, 09:24:10 am »
Да те тормозят в собственото ти жилище, това е върхът на наглостта!
Милки, не знам как в момента се развиват отношенията ти с твоя мъж, има ли малтретиране от негова страна?
Би могла да се обърнеш първо и при семеен психолог - има една организация за защита на жените, която предлага безплатни консултации. Мисля, че имаше и гореща телефонна линия. Разбира се, те няма да ти предложат готово и лесно решение, но все ще е от полза, още един /страничен/ поглед върху ситуацията.

Обаче не зная доколко има полза от тези консултации. Моя близка приятелка, за чиито проблеми в семейството неведнъж съм споменавала тук, няколко пъти ходи на такава консултация и в крайна сметка нея я изкараха виновна, само нея. Някаква млада психоложка е била, започнала да й цитира заучени фрази от книжки, които и аз съм чела, и моята приятелка сама би могла да ги прочете...

В крайна сметка остана да живее с него - "заради детето" - и продължава да търпи тази агония, макар че ситуацията леко се видоизмени и сега той е този, който се моли за любов и внимание. А тя вече не може да прости (ретроградна Венера) и е приела, че с този мъж може да има формално съжителство, като съквартиранти - семейство за пред хората, но са си чужди вкъщи.

В твоя случай, Милки, дори няма сключен брак, но мисля, че дългогодишното съжителство на семейни начала се брои за такъв, особено когато има общо дете, родено по време на това съжителство и отглеждано съвместно.
Така че според мен не можеш да викнеш полицията и да го изгониш - ще ти се изсмеят. Трябва да се действа по-обмислено, внимателно и методично, без сцени и скандали.

Не знам, аз никога не съм била в такава ситуация, но в нашето семейство има много разведени. Не мога обаче да ти дам адекватен съвет - ние сме по-различни, не търпим тормоз и не търсим оправдание в децата (това не е лично към теб).

Щом вече си говорила с адвокат, той би трябвало да ти е предложил по-адекватно решение. И да ти каже дали по закон можеш да изгониш от общото ви жилище мъжа, с който имаш семейно съжителство и дете. Впрочем жилището май е твое наследствено, така че той не би трябвало да има законни основания да претендира. Не си влязла в съжителство с него с тази къща, била е на баба ти, впоследствие я наследяваш, доколкото разбирам. Виж, тези тънкости най-добре е да обсъдиш с адвокат.

Но би могла да претендираш, че той не се грижи за детето и семейството (ако е така), че упражнява психически тормоз. Ако наистина е така и имаш доказателства. Питай адвоката си дали в такъв случай не може да се изкара полицейска забрана мъжът ти да влиза в къщата, обикновено такива се издават в случай на констатирано физическо малтретиране.

Да му изхвърлиш парцалите навън и да смениш ключалката е глупаво, защото може да те издебне, когато се прибираш у вас и да нахълта в къщата с бой и скандал. Тогава какво ще направиш? И да извикаш полиция, той ще каже, че си е у дома, докато няма забрана да влиза в тази къща.

От друга страна, ако направиш така и го провокираш към по-агресивни действия, това ще бъде основание за теб да издействаш полицейска забрана.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #2 -: Септември 29, 2013, 09:37:37 am »
Аз не съм специалист, но май адвоката ти е казал единствената опция.
Другият вариант е да пускаш жалби за домашно насилие, не знам там какъв е реда да му наложат ограничение.

Ето затова не мисля, че съвместното съжителство е добра опция, сключването на брак си има своите предимства, лично, но и професионално мнение.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Септември 29, 2013, 09:43:50 am »
Когато сключиш официален брак, после поне можеш да се разведеш и да приключиш отношенията по-цивилизовано, раздялата на партньорите с всички произтичащи последици да бъде законно регламентирана.

Ако се пускат жалби в полицията за домашно насилие, ще се изгуби много време - процедурата е бавна и тромава, сигурно няма да можеш да го изгониш след първия подаден сигнал за насилие.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Crabby

• **
  • 1460
  • I will carry your world
« Отговор #4 -: Септември 29, 2013, 09:57:32 am »
Издай си документ за ограничение, забравих как се нарича поименно, но той няма да има право да се доближава до теб на някакви метри беше ограничението. Ако има тормоз и има доказателства (синини по тялото и т.н), можеш да си издадеш този документ, при всеки опит той да се доближи, викаш полиция. Мисля, че ако ги викнеш 3 пъти или повече го прибират за по солидно време от 24 часа.
I wish I could leave this behind,
fly free like the air would do,
burn like the fire would do,
feel stable like the earth would do,
but at the end of the day I know I am made to do differently,
I am made to be like the water...
feel like the water and love like the water...

« Отговор #5 -: Септември 29, 2013, 10:06:42 am »
Ако е и тарикат, ще си изкара жълта книжка и не само ,че няма да можеш да го изгониш ими пак тебе ще изкарат виновна, с полицията е най-добрият вариант, а ако отидеш предварително при районния или някой друг познат и му обясниш за тормоза , не се срамувай да поокрасиш нещата/ целта оправдава средствата за мен/ като дойдат на проверката - такъв бой ще му теглят, че сам ще се изнесе, поне така стана с моя колежка , с простака трябва да се бориш с неговите методи, той от друго не разбира. Желая ти от все сърце да приключиш ситуацията изгодно за тебе!
Всичко е възможно. Невъзможното просто отнема по-дълго време.

« Отговор #6 -: Септември 29, 2013, 10:43:35 am »
Запознай се с текстовете на Закона за домашното насилие - твоят случай е там. Няма значение дали си женена или не.

http://lex.bg/laws/ldoc/2135501151

Законът е кратък и се чете лесно. Описано е какво трябва да съдържа молбата ти и къде се подава, уточнява се че не се дължи държавна такса, такава ще плати насилникът и т.н.

Информирай полицията - много мъже се спичат при вида на полицаи. Те ще си запишат случая и ще предупредят човека..

Подай жалба в Районен съд на Римската стена и той ще изхвърли мъжа ти от апартамента и ще издаде ограничителна заповед. Ако имате и преписка в полицията - адвокатът ти да я изиска за пред съда като доказателство.

Смени адвоката - от това, което ти е казал, си личи, че не е компетентен по тези точно въпроси и няма опит в такива дела. Прав е само, че трябва да имаш свидетели. Снабди се и с всякакви други писмени доказателства за домашното насилие - заключение т психолог/психиатър, медицинско свидетелство за физическо насилие.

Към преждеговорившите - юридически в България бракът няма почти никаква тежест, защото почти няма практика след развод съпрузи да си дължат издръжка. Има значение при делба на имущество, но на практика почти всички мъже така си уреждат нещата юридически (собствеността да е на фирмата или майките им), че жената нищо да не пипне при евентуална раздяла. Издръжка за дете се дължи и с и без брак и е около 80 лв на дете. Законите в БГ се правят от мъже.
« Последна редакция: Септември 29, 2013, 10:53:11 am от zvezda »

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #7 -: Септември 29, 2013, 10:44:07 am »
а няма ли начин да поговорите. :-\

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #8 -: Септември 29, 2013, 10:49:47 am »
Тя май вече е говорила 1000-ди пъти и все си е така.

« Отговор #9 -: Септември 29, 2013, 10:56:36 am »
В отделно дело пред Районен съд, обаче вече брачна колегия ще водите дело за родителски права и издръжка на дете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #10 -: Септември 29, 2013, 11:01:34 am »
жалба до районна прокуратура.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #11 -: Септември 29, 2013, 11:29:23 am »
От три години говоря,говоря,за да се спаси семейството.Но вместо да се спасят,те все повече се развалят.Този човек,просто не е интелигентен.Няма разговор,има само монолог от моя страна ,където само се хабя.
Влияе лошо на детето,вози го на предната седалка на колата,живота му е застрашен.Той е сприхав човек,кара колата непредсказуемо.
Не дава пари,не изкарва пари,не внася нищо.Просто стои на хотел и най-лошото че стана нагъл,нахален и почна да командва.
Аз съм се свила в черупката си от страх вече.Той не ми е посегнал физически,но в гняв започва да удря врати и т.н.
Вчера говорих с учителката на детето от детската/нова детска градина/,тя ми каза,че като го водел сутрин ,детето излизало от колата ужасно нервно и с плач.А той ме лъже,че всичко минало наред.

Някои казват отиди в полицията,други в съда.
Къде да ида?
Решила съм утре сутрин да отида в районното на квартала.Там ще кажа за ситуацията си,дали ще ми насочат правилно как да постъпя?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Септември 29, 2013, 11:36:32 am »
Милки, щом влияе толкова негативно на детето и те използва само за безплатен хотел, разкарвай го веднага, недей повече да отлагаш.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #13 -: Септември 29, 2013, 12:02:32 pm »
Когато сключиш официален брак, после поне можеш да се разведеш и да приключиш отношенията по-цивилизовано, раздялата на партньорите с всички произтичащи последици да бъде законно регламентирана.

Именно. И без значение, на кого е жилището, в съдебното решение като го оставя на майката, е основание с него да отиде при съдебен изпълнител и да иска въпросният наглец да бъде изгонен от жилището.

Това за ограничителната заповед и метрите май го има само в американските филми :rolleyes:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Септември 29, 2013, 12:08:04 pm »
Това за ограничителната заповед и метрите май го има само в американските филми :rolleyes:

Ограничителна заповед може да се издаде и в България след подаден сигнал в полицията.

Родителите на гореспоменатата моя приятелка изкараха такова постановление срещу нейния съпруг.
Веднъж, след поредния скандал тя се беше изнесла при тях, а оня дойде у тях да ги заплашва - обижда майка й, посяга да я удари. Сега има забрана да доближава жилището им, но пък успя да върне обратно половинката.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #15 -: Септември 29, 2013, 12:11:24 pm »
Аз ходих при адвокат,казаха ми да сменя ключалката,да извикам приятели за свидетели.И после като почне да блъска,да викам полиция.Но така ли да направя,много просташко ще бъде.
Има ли и други варианти? Кажете?

как няма го пуснеш?! детето е негово, като извикаш полицаи, ще разбият вратата заедно с него, защото той може да каже, че си отвлякла детето му. така че не го слушай този адвокат. всичко трябва да мине през съда. като подадеш жалба до 2 седмици ще имаш някакво решение!

това е най - добрия вариант - отиваш в съда, в канцеларията, там има бланки стандартни, но за различни казуси. обясняваш какъв е твоя случай и те ти казват коя бланка да попълниш. там ще ти обяснят и подробностите какво следва. след около 2 седмици съдът ще му наложи или ограничителна заповед да не се доближава до дома ти и до теб и/или насрочва дело за попечителство на детето. при всички положения ти няма да бъдеш ощетена по никакъв начин. той ще трябва да ти плаща и издръжка, както е при развод. ако го хванат че нарушава заповедта, ще му лепнат акт на стойност над минималната заплата.

п.с.тези неща ми ги каза мъжът ми. той е юрист.
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

« Отговор #16 -: Септември 29, 2013, 12:30:19 pm »
И според мен съдът е по-добрия вариант. Полицията се намесва само при реален екшън. Ако ей така идеш на крак на другия ден да подадеш жалба, ще си отлежи жалбата там. Полицията е да възпрепятства фактически посегателства и е изпълнителен орган. Разпоредителен орган какво да става оттук - нататък е само съдът. И на базата на негови актове се задвижва и полиция, и съдия изпълнители, и всички, от които зависят последващи реални действия.

« Отговор #17 -: Септември 29, 2013, 12:39:05 pm »
Разбирам положението ти и психическата ти нагласа в момента - ти се чувстваш ужасно слаба, сама срещу тоя идиот, искаш някой да те хване за ръчичка и да да те поведе през цялата тая процедура по отстранението на тоя човек. Единият вариант е да имаш солидни близки, напр. баща, но като знам какви са семейните ни връзки на повечето българи, едва ли можеш да разчиташ на някого. Другият е да идеш при адвокат, на когото можеш да имаш доверие и като на човек. Потърси адвокати, които работят около тия организациите за насилие. Между другото - чисто технически можеш да се справиш и без адвокат пред съда - в закона, който посочих е посочено изчерпателно какво да пише в молбата ти, и е хубаво да посочиш и доказателства писмени, или адреси на свидетели, които да се призоват да свидетелстват по-натам в процеса. Но е много вероятно в момента дет се казва да не знаеш на кой свят се намираш, та камо ли да мислиш за молби, жалби и пр.

При всички случаи се нуждаеш обаче и от психологическа помощ, за да преминеш през всичко това. И най-добрият вариант е човек, който те обича и милее за теб...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Септември 29, 2013, 12:45:00 pm »
При всички случаи се нуждаеш обаче и от психологическа помощ, за да преминеш през всичко това. И най-добрият вариант е човек, който те обича и милее за теб...

Права си, но някои го нямаме тоя късмет.
Милки е същият случай, доколкото знам, не може да разчита на близки, няма родителска подкрепа.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #19 -: Септември 29, 2013, 12:59:23 pm »
Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие  жени, юноши и деца –
тел. 0800 18 676

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие – Фондация „Анимус“ –
тел. 02 981 76 86

Български червен кръст – Телефони на доверието
София  – (02) 963-24-44

Милки, ще се справиш!
« Последна редакция: Септември 29, 2013, 01:05:32 pm от romantica »