Според мен селянията и простотията трудно могат да бъдат видяни в наталната карта, а и манталитетът като цяло, тъй като той се формира от доста фактори. Евентуално във ведическата карта може да види нивото на развитие на духа, духовните задачи на натива, но това е материя за много напреднали астролози. Аз не бих казала, че мога да го видя.
Един аспект или планетна конфигурация в хороскопа може да работи по различен начин в зависимост от средата и условята, в които е поставен нативът. Да разгледаме за сравнение хороскопа на някой принц или принцеса - на пръв поглед не показва по-високо ниво на духовно и интелектуално развитие, поне аз дотук не съм видяла.
Карта, в която преобладават квадрати и опозиции с малефици, може да даде и груб и арогантен простак, ако такъв човек се роди и остане на село, и амбициозен управник или ръководител, ако този човек успее да стигне до по-високи позиции в живота. И въобще не се изненадвам, че сред хората, облечени във власт и стигнали до по-високо стъпало в социалната йерархия, преобладават проблематични карти като цяло.
Простачки съм виждала и с преобладаващи хармонични аспекти в хороскопа, особено когато са в излишък. Но обикновено има един ключов (дисхармоничен), който действа като лъжица катран в каца с мед.