Мога да ви разкажа още една покъртителна случка, от ранните ми тийнейджърски години.
И не става въпрос за български селяни, тъй че нека никой да не се обижда.

Най-добрата ми приятелка от ученически години също беше дошла да учи при нас от друго населено място, от някакво село на полуострова. Майка й имаше две сестри, едната беше омъжена за капитан, а работеше като готвачка в голяма военна болница. Веднъж с приятелката ми отиваме да видим леля й, да я посрещнем от работа. Влизаме в задния двор на болницата и отиваме в сградата, в която тя работеше. Малко преди края на раб. време лелята дава на племеничката си (моята приятелка) пълни торби с крадени продукти от стола.
Излизаме навън, моята приятелка носи торбите. В двора ни посрещат млади войничета (такъв бе контингентът в болницата) и започват едни свалки и закачки, заговарят ни. И после поглеждат към приятелката ми и я вземат на подбив - "Тия продути ги крадете от нашия обяд, нали?".
Щях да потъна вдън земя от срам - бях възпитавана в семейство на преподаватели, в което дори за най-малката невинна лъжа бях строго наказвана. В нашето семейство не можеше да става дума нито за присвояване на чужда собственост, нито за крадене на дребно.
И най-покъртителното е, че съпругът на тази готвачка беше капитан. Живееха в огромен 4-стаен апартамент в модерен квартал. От нищо не се нуждаеха - в онези бедни и дефицитни години домът им бе като пълна чаша, чак преливаше.
Да не би да са гладували!? Защо тази жена крадеше продукти от болничния стол? С мъж капитан!
Познавам аналогичен случай, но вече тук, в България.
Навремето имах приятелка, родителите й бяха от Разложко. Баща й от обикновен заводски работник успява да се издигне до директорски пост в девненските заводи. Цялото семейство работеше там, без дъщерята. Скъсваха се да крадат - майка й крадеше сапуни от медицинската секция в завода, където беше медицинска сестра. В тях крадяха ток - бащата правеше шашми с електромера, за да могат да живеят като в сауна в 4-стайния си апартамент, а да плащат по 7 лв. за ток (това бе в края на 90те). А в завода вземаха големи заплати, не се нуждаеха от нищо. Крадливи селяни.